No comment: Cele mai scumpe locuri de parcare din Chișinău sunt pe un heliport

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Din nou, răsfoind feed-ul de postări de pe o rețea de socializare, am identificat această fotografie cu următoarea descriere. Ceea ce vedeți ar fi cel mai scump spațiu de parcare ”public-privat” din Chișinău și cel mai probabil din toată Republica Moldova!

Pista de aterizare de lângă Spitalul Republican a fost transformată în parcare auto???!!! Pe bune?!? Curios este dacă se parchează mașinile acolo după principiul: „pe cinci minute” sau „până vine elicopterul”?…

Nu am putut afla ale cui sunt automobilele în cauză, însă internauții intuiesc că ar fi ale angajaților spitalului.

Iată comunicatul oficial emis de IGSU privind această platformă, care este una din patru. Atrageți atenția la costul ”parcării”.

Pe 27 octombrie 2023 a avut loc ceremonia de inaugurare a patru platforme de aterizare-decolare pentru elicoptere. Acestea se găsesc în municipiile Chișinău, Bălți și Cahul. Platformele au fost construite în cadrul Proiectului transfrontalier România – Republica Moldova „Îmbunătățirea infrastructurii de operare a Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD)”.

Proiectul este finanțat de UE prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI). Mai exact prin Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, sprijin pentru activități comune în vederea prevenirii dezastrelor naturale și antropice, precum și acțiuni comune în timpul situațiilor de urgență.

Obiectivul general al proiectului este creșterea siguranței și protecției populației prin îmbunătățirea pregătirii și menținerea capacității de intervenție a serviciilor de urgență profesioniste (inclusiv SMURD), în zona transfrontalieră. Nimic menționat despre utilizare alternativă!

Perioada de implementare a proiectului a fost 28.06.2019 – 27.10.2023. Bugetul total al proiectului a fost de 10.026.409,71 Euro! Din toată suma, 6.428.000,00 Euro este finanțare nerambursabilă prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI).

Cele patru Platforme de aterizare-decolare a elicopterelor sunt construite de către IGSU al RM în cadrul proiectului SMURD-2, în imediata apropiere a spitalelor teritoriale, crescând astfel capacitatea operațională de a acorda îngrijiri medicale unui spectru larg de victime.

Acestea sunt amplasate pe următoarele adrese:

  • în municipiul Chișinău, str. Nicolae Testemițeanu nr. 29 lângă Instituția Medico-Sanitară Publică Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”,
  • în municipiul Chișinău, str. Poamei nr.21 lângă Instituția Medico-Sanitară Publică „Institutul Mamei și Copilului”,
  • în municipiul Bălți, satul Corlăteni, raionul Rîșcani lângă Instituția Medico-Sanitară Publică Spitalul municipal Bălți,
  • în municipiul Cahul lângă Instituția Medico-Sanitară Publică Spitalul municipal Cahul.

Toate cele patru platforme de aterizare-decolare sunt proiectate pentru un elicopter de design critic EC 135. Au o suprafață de 15×15 metri. Platformele sunt dotate cu bandă de vânt, iar suplimentar platforma din municipiul Cahul este dotată și cu echipament de iluminat și marcaje speciale pentru funcționarea VFR de zi și de noapte.

Potrivit IGSU, intervențiile aeriene se dovedesc a fi mai rapide și mai sigure decât intervențiile terestre, ținând cont de faptul că condițiile actuale ale infrastructurii rutiere din zona eligibilă duc la întârzieri semnificative. Totodată, intervențiile aeriene vor reduce timpul de răspuns și vor oferi o disponibilitate sporită prin acoperirea unei zone extinse de operare.

Platformele de aterizare-decolare vor contribui la creșterea nivelului de siguranță aeriană, prin crearea condițiilor adecvate pentru funcționarea 24/7 a elicopterelor. Mai mult, acestea vor mări timpul de disponibilitate al elicopterelor, deoarece oferă acces 24/7 (față de aeroporturile care pot fi închise temporar).

Vezi și: (foto) Nu sunt poleite cu aur, dar prețul ar fi record. Două locuri de parcare din Chișinău se vând cu 108.000 de euro

Cmentariile sunt închise