(foto) Premieră la Goodwood: Noul McLaren P1 Spider

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Da, corect aţi citit, pentru că ne-am uimit şi noi! Acum, în 2022, în cadrul Festivalului de Viteză de la Goodwood, a fost prezentat modelul McLaren P1 Spider, deşi originalul P1, arătat la Salonul Auto de la Geneva din 2013, nu se mai produce din decembrie 2015.

Astfel spus, aflaţi că nu este un produs din fabrică, ci este proiectul companiei britanice Lanzante, care este specializată în pregătirea mașinilor de curse și restaurarea celor clasice, pe lângă abilităţi de carosier şi adaptare a maşinilor de circuit pentru a putea rula pe drumurile publice. 

Automobilul a fost făcut la comandă şi are la bază un P1 standard lansat de McLaren în caroserie închisă, coupe. Pentru a se asigura că demontarea plafonului a fost gestionată cu simpatie și că nu s-a pierdut nimic din dramatismul vizual al coupeului, Lanzante s-a îndreptat către omul care cunoaște fiecare linie și unghi al mașinii mai bine decât oricine – Paul Howse. Paul a fost responsabil pentru designul maşinii originale și a lucrat îndeaproape cu echipa Lanzante pentru a menține designul noutăţii cât mai aproape de originalul emblematic.

„Conceptul original a fost unul de fluiditate organică, stratificare și de o piele frumoasă înfășurată peste componentele tehnice din carbon. O poveste vizuală a fluxului de aer. Cu P1 Spider, am vrut să continuăm și să accentuăm această temă. Designul are câteva modificări subtile, iar corpul curge acum de la marginea capotei, în jurul montantului A, în talie, până în spatele șoferului, fiind un ecou a părții frontale a caroseriei. Acest lucru creează o aripă plutitoare pentru a direcționa aerul în motor și apoi curge înapoi în jos în puntea din spate.

Cocoașele din carbon reiau frumoasele linii curate ale cabinei conice a coupeului. Designul punții spate a trebuit să îndeplinească aceeași funcție ca și coupeul, așa că am păstrat branhiile stratificate pentru a direcționa aerul rece peste evacuare și apoi acesta să iasă prin spate. Iar motorul este acum mai expus și mai vizibil prin panoul de carbon.”

Paul Howse

Îndepărtarea secțiunii de acoperiș, cu priza de aer centrală („snorkel”) și panourile de acoperiș din sticlă, a fost o provocare inginerească pentru echipă. S-au făcut modificări subtile aripilor frontale, ușilor și capacului ce acoperă motorul. Noile linii fluide văd acum că șasiul din fibră de carbon se îmbină cu noile contraforturi aerodinamice care încorporează prize de aer nou poziționate, alimentând aer direct în turbocompresoare. Dincolo de aceasta, secțiunea inferioară a șasiului a fost reproiectată pentru a asigura nicio pierdere a rigidității structurale, în ciuda lipsei acoperișului.

Cabina fiind acum deschisă la intemperii, Lanzante a actualizat şi interiorul lui P1 Spider, oferind ocupanților niveluri sporite de lux cu scaune nou tapițate. În cazul în care șoferul este surprins în timp ce acoperișul detașabil este îndepărtat, utilizarea pielii și a unui material SuperFabric durabil asigură rezistență la intemperii și la expunerea la raze UV. Spre deosebire de fibra de carbon de la exterior, în habitaclu se foloseşte una cu finisaj satinat.

„Am fost abordați de un proprietar de P1 la începutul anului, care se uita la ideile despre cum să-și facă mașina și mai captivantă și era dornic să exploreze opțiunea unei variante Spider. Ne-am uitat la idee înainte, dar arhitectura de bază a șasiului cu structura de acoperiș integrată a făcut să pară că nu este posibil. După discuții strânse cu inginerii noștri, am simțit că avem câteva modalități posibile de a-l face să funcționeze, dar trebuia să fie proiectat astfel încât să nu piardă nimic în comparație cu coupeul.

Aducerea lui Paul la bord pentru a conceptualiza o idee a fost catalizatorul proiectului. Cunoscând mașina la fel de complex și de detaliat ca și el, știa limitarea cu care lucrăm, dar când am văzut ce a venit cu el – care este mai mult sau mai puțin ceea ce este aici expus astăzi – am știut că trebuie să o facem.”

Dean Lanzante

Cifrele de performanță și detaliile tehnice pentru P1 Spider sunt preluate de la coupe, deoarece păstrează grupul motopropulsor hibrid V8 twin-turbo de 3.8 litri, care dezvoltă în total 916 CP. De asemenea, RaceActive Chassis Control rămâne, oferind manevrabilitate dinamică și moduri de transmisie, precum și modul „Race” concentrat pentru circuite.

Acest ultim model personalizat vine în urma derivatelor anterioare ale lui P1, care au fost prezentate la evenimentul din Goodwood. În 2016 a fost prezentat P1 LM, după care luxosul P1 GT în 2018 și P1 GTR-18 în 2020, toate realizate de Lazante. Anul trecut a fost dezvăluit P1 HDK, complet revizuit din punct de vedere aerodinamic și cu motor de 4.0 litri modificat de Cosworth.

Lanzante a confirmat că producția noului P1 Spider va fi strict limitată la cel mult cinci exemplare. Fiecare va fi construit dintr-o mașină donatoare potrivită, iar prima livrare este așteptată înainte de sfârșitul anului curent. În total McLaren a produs 375 de exemplare P1 şi nu există două la fel.

Cmentariile sunt închise