#Nu e glumă: Prima ţară din Europa care introduce pe pompele de alimentare etichete de avertizare în stilul celor de pe pachetele de țigări
Ştim şi noi că astăzi e 1 aprilie, însă ne continuăm treaba şi astăzi vom publica câteva articole, dacă nu toate, cu hashtag-ul special #Nu e glumă, pentru că faptele descrise sunt o realitate. Următoarea veste vine din occident.
Aflaţi că pompele de alimentare cu benzină și motorină ar trebui să poarte etichete de avertizare în stilul celor de pe pachetele de țigări (care sunt folosite în peste 118 ţări de pe glob) ca o “tactică de șoc”, susţine un grup de experți în sănătate publică.
Publicaţia The Times relatează că oamenii de știință au cerut ca imaginile “șocante”, inclusiv cu plămâni înnegriți și case inundate, să fie afișate pe pompe, ca avertisment despre efectele negative ale utilizării combustibililor, precum poluarea și schimbările climatice!
De notat că astfel de etichete se folosesc deja la staţiile de alimentare cu carburanţi din Vancouver, Canada, iar din luna mai 2020 vor fi introduse în Suedia!
Comentariile referitoare la subiect au fost expuse într-un articol publicat pe British Medical Journal, din numele lui Mike Gill, fost director regional al unei instituţii de sănătate publică din sud-estul Angliei. Articolul susține că aceeași atitudine față de fumat ar trebui adoptată pentru a “sensibiliza oamenii cu privire la consecințele acțiunilor lor”.
“Fumatul nu mai este privit ca o alegere normală a stilului de viață”, susține articolul, “ci ca o dependență care dăunează individului și celor din jurul lor prin expunerea la fum second-hand. Consumul de combustibili fosili dăunează și altora prin poluarea aerului înconjurător, care reprezintă aproximativ 3.5 milioane de decese premature pe an, precum și prin schimbările climatice, care amenință din ce în ce mai mult sănătatea generațiilor actuale și viitoare”.
“Propunem o intervenție cu costuri reduse, scalabile, pentru a facilita schimbarea punctelor de vedere și a comportamentului persoanelor și societății: etichete de avertizare în punctele de achiziție a energiei fosile sau a serviciilor care depind de cantități mari de combustibil fosil, de exemplu la staţiile de alimentare, pe facturile de energie și pe biletele de avion. Acestea ar trebui să afirme clar că continuarea arderii combustibililor fosili agravează situațiile de urgență climatică, cu impacturi majore proiectate asupra sănătății în timp”.
Grupul de iniţiativă solicită ca etichetele să fie pregătite de introducere în acest an, înaintea conferinței United Nations COP26 din noiembrie.
Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.
Vezi şi:
Cum, mai nou, autorităţile din Suedia cunosc când şi unde trebuie să intervină pentru combaterea poleiului
A 18-a ţară din lume care va renunţa la vânzarea maşinilor noi pe benzină şi diesel din 2030-2040
https://autoblog.md/o-fotografie-cu-masina-unui-sofer-din-suedia-a-devenit-virala-pe-internet-iata-de-ce/
Cmentariile sunt închise