Cum, mai nou, autorităţile din Suedia cunosc când şi unde trebuie să intervină pentru combaterea poleiului

Pentru informaţiile stocate în calculatorul de bord al automobilelor s-a găsit o aplicare utilă în Suedia. Datele provenite de la diverse autovehicule sunt folosite pentru combaterea lunecușului şi poleiului pe drumurile locale, transmite postul de televiziune SVT.

FOTO: svt.se

Vezi şi: O fotografie cu maşina unui şofer din Suedia a devenit virală pe internet. Iată de ce

Folosind tehnologia care există în mașinile moderne, Administrația Transporturilor din Suedia colectează o cantitate mare de informații care pot fi utilizate pentru a spori siguranța și accesibilitatea drumurilor locale. În total, 900 de mașini sunt incluse în procesul proiectului pilot, inclusiv proprietăţi private, și în viitor vor fi şi mai multe.

“În acest fel, știm unde să aplicăm măsuri anti alunecare în primul rând”, a declarat Olof Johansson, manager de program la Administrația Transporturilor din Suedia.

Suedia are o suprafață semnificativ mai mare decât cea a Republicii Moldova și reţeaua de 10.000 de km de drumuri pentru care Administrația Transporturilor din Suedia este responsabilă nu este uşor de monitorizat.

Autoritatea a utilizat anterior date meteorologice în combinație cu aproximativ zece mașini special echipate care măsoară distanța de frânare în eșantioane. Totuşi, această soluţie nu oferă o imagine completă.

Vezi şi: (video) În Suedia limitatoarele de viteză tradiţionale au fost înlocuite cu nişte „gropi automatizate”

FOTO: woodmar.ca

Acum, instituţia testează o nouă metodă care implică pur și simplu utilizarea tehnologiilor deja existente în mașinile moderne de transport de pasageri, fie acestea şi taxiuri sau autobuze. Informaţiile despre orice derapaje sau pierdere a aderenței cu suprafaţa drumului sunt trimise automat într-o bază de date.

“Putem spune că mașinile sunt ca niște calculatoare mari cu senzori. Prin colectarea de informații, de exemplu, din ABS/ESC/ESP sau din sistemul de frânare, se pot obține informații despre condiţiile rutiere şi putem interveni acolo unde este prioritar”, explică Olof Johansson, manager de program pentru digitizarea sistemului de transport de la Administrația Transporturilor din Suedia.

La faza actuală, 900 de autovehicule sunt incluse în acest program, dar numărul este treptat în creștere, deoarece inclusiv operatorii de transport public primesc mai multe vehicule. De asemenea, acum, noua metodologie de monitorizare a alunecării pe suprafeţele carosabile a crescut numărul de puncte de măsurare de la aproximativ 100 la peste 1.000.000 – zilnic!

FOZO: pinterest.com

În context, se merge pe ideea că tehnologia mașinilor va fi de asemenea folosită pentru a avertiza alte vehicule în timp real în viitor. Dacă un vehicul simte că este puțin înghețat pe drum, ar putea avertiza vehiculul din spatele lui. În același fel, s-ar putea avertiza ambulanța, poliția și pompierii care se deplasează cu viteză, având prioritate, la faţa locului incidentelor, astfel încât să poată fi liniștiți în privința căilor alunecoase.

Potrivit Administrației Transporturilor din Suedia, vehiculele colectează deja o mulțime de date și cele pe care le obține de la producătorii maşinilor sunt complet anonime.

Vezi şi: (video) Volvo: Camioanele vor comunica cu automobilele, iar noul sistem Sensus va avea Google Play Store

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/