Numărătoare inversă! Volvo elimină motorul diesel din maşinile sale peste câteva luni

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Până în 2030 Volvo planifică să vândă doar mașini complet electrice, iar până în 2040 să devină o companie neutră din punct de vedere climatic. Această hartă clară către electrificarea totală reprezintă unul dintre cele mai ambițioase planuri de transformare ale oricărui producător de mașini tradiționale.

Pentru a sublinia angajamentul față de aceste obiective, în cadrul Climate Week NYC, Volvo Cars a anunţat sfârșitul producției tuturor modelelor autoturisme cu motoare diesel până la începutul anului 2024. Astfel fiind spuse, în doar câteva luni ultimul automobil Volvo diesel va fi construit!

Acest moment de referință urmează decizia din anul precedent de a renunța la dezvoltarea noilor motoare cu ardere internă. În noiembrie 2022, Volvo şi-a vândut cota parte în Aurobay, compania mixtă în posesia căreia erau toate activele rămase ale mărcii suedeze, legate de motoarele cu ardere internă. De atunci nu se mai alocă fonduri din bugetul companiei, legat de cercetare și dezvoltare pentru dezvoltarea noilor motoare cu ardere internă.

„Unitățile de propulsie electrice reprezintă viitorul nostru și sunt superioare motoarelor cu ardere internă: generează mai puțin zgomot, mai puține vibrații, au costuri mai reduse de întreținere pentru clienții noștri și emisii zero la evacuare. Suntem complet concentrați pe crearea unui portofoliu larg de mașini premium complet electrice care să îndeplinească tot ceea ce clienții noștri se așteaptă de la un Volvo – și sunt o parte cheie a răspunsului nostru la schimbările climatice.

Ceea ce are nevoie lumea acum, în acest moment critic pentru planeta noastră și umanitate, este lideri. Este momentul ca liderii din industrie și politicienii să fie puternici și hotărâți pentru a implementa politici și acțiuni semnificative pentru combaterea schimbărilor climatice. Suntem hotărâți să ne facem partea și să încurajăm colegii noștri, precum și liderii politici din întreaga lume, să-și facă partea.”

Jim Rowan, Directorul Executiv al Volvo Cars

Decizia Volvo Cars de a elimina complet motoarele diesel până la începutul anului 2024 ilustrează cât de rapid se schimbă atât industria auto, cât și cererea clienților în fața crizei climatice. Acum patru ani, motorul diesel era principalul produs al mărcii în Europa, așa cum era cazul și pentru majoritatea celorlalți producători auto. Majoritatea mașinilor vândute pe continent în 2019 erau propulsate de un motor diesel, în timp ce modelele electrificate abia începeau să-și facă simțită prezența.

Însă de atunci, această tendință s-a inversat în mare măsură, datorită schimbării cererii de pe piață, reglementărilor mai stricte privind emisiile, precum și accentului pe electrificare. Majoritatea vânzărilor Volvo Cars în Europa constau acum în mașini electrificate, cu un propulsor complet electric sau plug-in hybrid.

Reducerea numărului de mașini diesel de pe șosele are, de asemenea, un efect pozitiv asupra calității aerului în zonele urbane; în timp ce mașinile diesel emit mai puțin dioxid de carbon (CO2) decât cele cu motoare pe benzină, ele emit mai multe gaze, cum ar fi oxizii de azot (NOx), care au un efect advers asupra calității aerului, în special în zonele dens populate.

Potrivit Asociației Producătorilor Europeni de Automobile, în 2022 ponderea mașinilor diesel în totalul pieței locale de mașini noi era de doar 16.4%! Dar în 2016, această cifră era de peste trei ori mai mare – 49.9%, mai mare decât a mașinilor pe benzină (45.9%)!

Cmentariile sunt închise