Parlamentul a modificat Legea privind piața produselor petroliere. Ce urmează să se schimbe

Parlamentul a votat în primă lectură modificări la Legea privind piața produselor petroliere. Un proiect de lege, care are drept scop înlăturarea carențelor existente în legislația în vigoare şi care generează situații de risc, a fost votat în această după amiază de către 57 de deputaţi, doar din majoritatea parlamentară.

În proiect este păstrat conceptul de bază al politicii de formare a preţurilor la produsele petroliere prin plafonarea acestora, însă doar în partea ce vizează comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale.

Autorii proiectului, un grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare PAS, au propus ca în lege să fie indicat expres și fără echivoc că prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale se stabilesc de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în baza Metodologiei de calcul și aplicare a preţurilor la produsele petroliere.

Astfel, prețul maxim de comercializare cu amănuntul urmează să fie stabilit pentru produsele principale de tip standard (benzină COR 95 și motorină), să fie calculat și publicat zilnic pe pagina web a ANRE! În rezultat, în opinia autorilor, piața angro a carburanților, precum și prețurile de comercializare cu amănuntul a gazului lichefiat și a tuturor celorlalte tipuri de produse, cu excepția celor de bază, vor deveni libere.

Totodată, comercializarea cu amănuntul a altor tipuri de produsele petroliere principale decât cele pentru care sunt stabilite preţurile maxime va fi permisă doar cu condiția vânzării la aceeași stație și a produselor de tip standard.

În aceste condiții, statul va asigura consumatorul cu produse petroliere de strictă necesitate la prețuri reglementate, rezonabile, transparente, nediscriminatorii și ușor de comparat, cu respectarea parametrilor de calitate stabiliți, iar pe de altă parte va oferi acestora posibilitatea alegerii libere a produselor de alternativă.

De asemenea, pentru a relaxa condițiile de obținere a licenței, se va micşora de cinci ori capacitatea obligatorie de depozitare pe care trebuie să o îndeplinească un importator, și anume de la 5.000 la 1.000 m3.

Totodată, prin acest proiect de lege votat se va impune o altă inițiativă legislativă care să asigure securitatea energetică a statului în ceea ce privește asigurarea cu produse petroliere în situații de criză.

O altă prevedere a proiectului se referă la eliminarea necesității de a deține un cuantum de cel puțin 8 milioane lei de capital propriu, întrucât acest cuantum minim împiedică apariția pe piață a mai multor agenți economici.

Prin proiect se mai stabilește că ANRE poate ajusta marja comercială în cazul apariției unor factori care nu puteau fi prevăzuți la momentul aprobării precedente și că aceasta poate interveni în structura marjei nu mai mult de 10% din media efectiv înregistrată de operatori.

Deputații conchid că modificările propuse vor fi benefice pentru toate părțile implicate, consumatori, operatori și regulator, iar implementarea acestora nu va necesita cheltuieli suplimentare.

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/