Oficial şi în vigoare de astăzi! Motorul unui autovehicul a devenit în Moldova “piesă de schimb”

Miercuri, 11 noiembrie, cabinetul de miniştri de la Chişinău a aprobat modificări în legislaţie printr-o hotărâre de Guvern, prin care motorul unui autovehicul a ajuns a fi catalogat cu toate actele în regulă drept piesă de schimb!

Astăzi, 20 noiembrie 2020, această hotărâre a fost publicată în Monitorul Oficial, însemnând că de astăzi intră în vigoare şi de astăzi oricine doreşte sau are nevoie să-şi schimbe motorul maşinii, o poate face! Explicaţia propoziţiei tăiate!

FOTO: musclecardefinition.com

Țările Uniunii Europene de mult timp au atribuit motorului statut de piesă de schimb și nu includ numărul motorului în certificatul de înmatriculare a vehiculelor. Același exemplu l-au urmat Federația Rusă, Ucraina, Belarus, etc.

Acum şi Republica Moldova se adaugă în această listă, fiind până în 2017 unica țară din zonă unde numărul motorului se includea în certificatul de înmatriculare și era considerat ca element de identificare a vehiculului.

Deși, Hotărîrea Guvernului nr. 423/2017 a avut drept scop ajustarea legislației naționale la reglementările europene, inclusiv excluderea numărului motorului ca element de identificare al vehiculului și atribuirea acestuia statut de piesă de schimb, în practică acest scop nu a fost atins în totalmente. Numărul motorului a fost exclus din certificatul de înmatriculare a vehiculelor, însă el continua să fie înregistrat în baza de date a Agenției Servicii Publice. Prin urmare, a fost mimată implementarea Directivei 1999/37/CE.

Astfel, până acum au existat cazuri când inspectorii de patrulare opreau unitățile de transport și le escortau la parcările speciale pe motiv că numărul motorului existent nu coincidea cu cel din baza de date sau numărul nu era suficient de vizibil din cauza uzurii. Astfel, unii inspectori, având acces la baza de date a ASP, continuau să utilizeze numărul motorului ca element de identificare a vehiculului, ceea ce contravine normelor europene.

Această situație s-a creat din cauza că odată cu adoptarea Hotărîrii Guvernului nr. 423/2017, nu au fost ajustate la standardele europene și alte acte normative care reglementează normele de înregistrare și identificare a vehiculului.

Astfel, finalitățile urmărite ale proiectului respectiv este ajustarea legislației naționale la standardele UE și excluderea lacunelor din actele normative în vigoare care contravin Directivelor UE.

Rămân deci în prezent următoarele elemente prin care o maşină poate fi recunoscută în cazul unei verificări: după numărul de identificare al caroseriei, al şasiului (ramei) şi după numărul de înmatriculare. Iar singurele date referitoare la motorul vehiculului, care se înscriu în certificatul de înmatriculare, sunt: capacitatea cilindrică, puterea netă maximă în kW şi tipul de combustibil (sau sursa de putere).

Încă o modificare, operată în context, este în Regulamentul Circulaţiei Rutiere, la punctul 125 litera b: “Vehiculul este reţinut şi adus la parcarea specială, pentru a interzice exploatarea acestuia, în cazul în care numărul de identificare a şasiului, caroseriei, cadrului sau a motorului (se exclud aceste cuvinte) este reimprimat prin poansonare ori acesta nu corespunde celui înscris în certificatul de înmatriculare”.

Amintim că din primăvara anului 2018 în Republica Moldova se emit certificate de înmatriculare fără numărul motorului:

https://autoblog.md/foto-moldova-certificatele-de-inmatriculare-auto-de-model-nou-se-vor-elibera-de-la-1-martie/

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/