(P) Toyota Corolla – 56 de ani pe piață

Articol de: Toyota Moldova

Toyota Corolla este un automobil clasa compactă lansată de corporația japoneză Toyota în noiembrie 1966. Din acel moment și până în prezent, 12 generații de model s-au schimbat, automobilul a devenit nu numai un bestseller absolut în clasa sa, ci și cea mai bine vândută mașină din lume.

Toyota Corolla a câștigat o popularitate imensă datorită fiabilității, economiei și lipsei de pretenții. Alături de aceste calități, modelul a rămas întotdeauna lider în introducerea inovațiilor tehnice; sistemele tipice mașinilor din clasa executivă sunt instalate în mod regulat pe mașini pentru prima dată. Spre deosebire de alte mașini compacte de pasageri, Toyota Corolla are atributele unei mașini din segmente superioare, de aceea este folosită cu succes ca primă mașină, precum și ca mașină de uz zilnic, mașină de familie și este utilizată pe scară largă în domeniul comercial.

Cu mai mult de 50 de ani de istorie, Toyota a reușit să creeze un vehicul ieftin și în același timp avansat tehnologic, cu un nivel ridicat de confort, care poate satisface nevoile unei game largi de piețe.

Prima Toyota Corolla a fost lansată în 1966. Avea tracțiune spate, motor montat longitudinal și o caracteristică distinctivă – faruri rotunde. Acest aspect a fost menținut până în 1984, când a fost lansată prima Corolla cu tracțiune față.

Din 1966 până în 1997 Corolla a fost produsă în cinci variante de caroserie – sedan, hatchback cu trei uși, hatchback cu cinci uși, liftback și break (wagon).

Lansată în 1984, a cincea generație Corolla a păstrat tracțiunea spate pentru GT coupe hatchback și break cu trei uși, în timp ce restul modificărilor aveau tracțiunea față.

În 1987, a șasea generație a Toyota Corolla a fost introdusă cu caroseria E90. Calitatea ridicată a construcției şi acoperirea anticorozivă bună au făcut ca această generație de Corolla să fie destul de populară, în ciuda designului învechit.

A opta generație de Toyota Corolla a fost introdusă în 1997. Caroseria lui E110 avea opțiuni: sedan, liftback-uri (cu trei și cinci uși), alături de break.

În noiembrie 2000, a noua generație Corolla (E120) a fost introdusă în Japonia. Mașina a devenit mai avansată din punct de vedere tehnologic și a beneficiat de o caroserie mai ascuțită. În septembrie 2002, Corolla a primit un lifting, crescând în lungime, dar păstrând aceleași panouri de caroserie și interior.
Această generație de Corolla a devenit una dintre cele mai populare mașini produse vreodată de Toyota.

A zecea generație Corolla a fost introdusă în octombrie 2006. Pe piața japoneză, această mașină se numea Corolla Axio (E140), în Asia de Sud-Est Corolla Altis. Corolla Axio și Corolla Altis diferă ca aspect și dimensiune. Corolla break a păstrat denumirea Corolla Fielder. Pentru Corolla hatchback a fost inventat noul nume Auris, sub care acest model a fost vândut pe piețele din Japonia și Europa.

A 11-a generație a fost introdusă în 2012. Pentru prima dată, pentru model au fost utilizate un sistem automat de frânare de urgență, avertizare de părăsire a benzii și altele asemenea. Totodată, această generație a fost prima care a încercat tehnologiile hibride. În prezent versiunile Corolla Hybrid sunt deosebit de populare în Europa și Japonia.

Şi iată că în martie 2018 a debutat cea de-a 12-a generație Toyota Corolla. Sedanul a păstrat același ampatament. A primit o suspensie multi-link pe puntea din spate pentru toate versiunile, inclusiv configurația de bază.

Este primul model construit pe versiunea TNGA-C (GA-C) a platformei modulare globale Toyota pentru vehicule compacte cu tracțiune față și integrală. Utilizarea acestei abordări a făcut posibilă creșterea bruscă a saturației mașinii cu inovații tehnologice.

În primul rând, acest lucru s-a reflectat în schema de suspensie: au fost instalate bare MacPherson cu un stabilizator transversal în față și un nou sistem multi-link în locul unuia semi-independent (aceasta a fost o inovație pentru mașinile de clasă compactă). Noua suspensie, combinată cu o caroserie de rigiditate crescută și un centru de greutate mai scăzut, a mărit semnificativ manevrabilitatea mașinii și a redus nivelul de zgomot.

ASPECT

Corolla este un bestseller printre seria de mașini Toyota. De mai bine de 50 de ani, mașinile au fost vândute în număr incredibil în întreaga lume. Mașina a fost generată și modificată în mod repetat. Astfel, au fost aproximativ 12 modele. Ultima dintre mașinile modernizate poartă numele de serie E210. Într-un format extins mașina a fost echipată, interiorul a fost modificat, iar în ansamblu a primit un nou design. Are o lungime de 4.630 mm, o lățime de 1.780 mm, o înălțime de 1.435 mm și un ampatament de 2.700 mm. În general, schimbările externe ale Toyota Corolla au fost un avantaj.

EXTERIOR

Vedem noua Corolla cu forme complet noi. Partea frontală are faruri înguste, ușor conice și suplimente de lumini de zi. Grilele radiatorului au devenit parte exclusiv din decor și sunt prezentate sub forma unei suprapuneri negre cu adăugarea unui logo cromat. În partea de jos se află admisia de aer, iar pe acest model este în mod clar mai masiv decât precedentele și afectează semnificativ întregul aspect al mașinii. Pe părțile laterale ale prizei de aer sunt niște faruri anti ceață, lângă un element decorativ cromat în formă de C.

INTERIOR

Interiorul este realizat în stil high-tech la un nivel premium. Materialul folosit poate fi până şi piele naturală, ceea ce aparține clasei de înaltă calitate. Toate cele cinci locuri au fost proiectate pentru confort și au fost testate pentru a obține un nivel superior al acestuia. Habitaclul în sine are o izolare fonică incredibilă, în primul rând datorită sticlei de înaltă rezistență.

Nu doar șoferul, ci și toți pasagerii mașinii vor putea evalua calitatea și gustul cu care s-a realizat designul. De exemplu, tabloul de bord a fost făcut folosind un efect 3D. Iar metamorfozele pe care le-a suferit exteriorul mașinii se îmbină perfect cu noul design care a fost gândit pentru interior. La final a ieşit tandemul perfect de stil, calitate și lux. Interiorul luminos atrage prin confortul său.

MULTIMEDIA

Desigur, noul sistem multimedia este uimitor, pentru că a devenit aproape semnul distinctiv al modelului. Atât Apple CarPlay, cât și Android Auto sunt disponibile în el, astfel încât șoferul nu este distras în timpul conducerii, iar toate informațiile necesare sunt afișate pe un head-up display color.

SIGURANȚĂ

Toate sistemele instalate în Toyota Corolla urmăresc să facă orice călătorie cât mai sigură și confortabilă pentru fiecare pasager. Mașina are cruise control, cu ajutorul căruia șoferul poate nu numai să mențină o distanță rezonabilă între aceasta şi cea premergătoare, ci și să mențină o anumită viteză. Iar camerele video posterioare vă permit să parcați confortabil și să preziceți traiectoria întregii mișcări a mașinii.

Povara principală este preluată de sistemul responsabil de siguranță, care în acest model a fost modernizat până la versiunea Safety Sense 2.0. Proiectat în conformitate cu standardele moderne, este responsabil pentru avertizarea pericolului de coliziune și este echipat cu o funcție de frânare automată. Include, de asemenea, un sistem de avertizare la părăsirea benzii de rulare şi de comutare automată între faza lungă și faza scurtă. Sistemul actualizat mai anunță șoferul de prezența anumitor indicatoare rutiere.

Pe lângă un sistem inteligent care este conceput pentru a anticipa orice incidente pe drum, mașina este echipată cu elemente de siguranță de bază. Airbagurile frontale sunt amplasate pe partea șoferului și a pasagerului. De asemenea, pe toate scaunele din al doilea rând sunt instalate perne similare, iar alarmele sonore şi elementele de fixare, create cu cea mai recentă tehnologie, sunt concepute pentru scaunele pentru copii.

Având în vedere toate avantajele acestui model de mașină, devine clar de ce este atât de popular în întreaga lume. Proprietarul primește o mașină excelentă care nu numai că face față drumurilor cu diferite dificultăți, dar oferă și confort, un sentiment de încredere și arată șic.

TEHNOLOGIE

Completarea setului deja complet este făcută cu sistemul de acces fără cheie cu amprentă și prezența unui radar care preia funcția de a facilita parcarea. Camera de vedere din spate este concepută pentru confortul șoferului și este utilizată nu numai în timpul conducerii, ci și în timpul parcării. Lista de aplicații ar trebui să includă sistemul de asistență pentru șofer când urcă în rampă sau coboară în pantă.

CONFORT

O călătorie confortabilă va fi asigurată de scaunele din spate încălzite și de controlul climatizării disponibil. În ceea ce privește șoferul, pentru el nu va exista niciun disconfort. Scaunul său are o stare de confort sporit, are mai multe moduri de înclinare a spătarului, există o funcție de încălzire a volanului, precum și iluminare LED pentru zona picioarelor sale.

O inovație potrivită pentru clima noastră va fi un pachet numit “confort de iarnă”. Unele dintre funcțiile acestui pachet au fost prezente anterior în modelele de mașini anterioare, dar pentru prima dată au fost combinate într-unul singur și completate cu o serie de funcții. Include: parbriz încălzit, toate cele cinci locuri încălzite, indicator de nivel al lichidului de spălare, volan încălzit, deflectoare de aer pentru ambele rânduri de scaune, oglinzi retrovizoare încălzite, pompă de căldură.

Versiuni şi preţuri pentru Toyota Corolla

În Republica Moldova, Toyota Corolla poate fi achiziționată în următoarele niveluri de echipare:

  • City(1.6 benzină) începând de la 17.010 USD
  • Live (1.6 benzină) începând de la 18.200 USD
  • Activ (1.6 benzină) începând de la 21.430 USD
  • Style (1.6 benzină) începând de la 23.140 USD
  • GR Sport (1.6 benzină) începând de la 24.740 USD
  • Live (1.8 hybrid) începând de la 22.920 USD
  • Activ (1,8 hybrid) începând de la 24.030 USD
  • Style (1.8 hybrid) începând de la 25.750 USD
  • GR Sport (1.8 hybrid) de la 27.240 USD

*Modelele prezentate diferă prin tipul unităţii de propulsie, detaliile interioare, prezența componentelor și sistemelor de diferite clase. Prețul mașinii depinde de configurația finală, de echipamentele suplimentare și accesoriile selectate.

P.

Cmentariile sunt închise