Preţul petrolului a scăzut practic cu 10% într-o singură zi! Există riscul unei recesiuni la nivel global

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Preţul petrolului a scăzut marţi cu aproximativ 9%, fiind cel mai sever declin zilnic din martie, pe fondul sporirii temerilor privind riscul unei recesiuni globale şi al restricţiilor din China, care ar putea reduce semnificativ cererea, transmite Reuters.

Cotaţia barilului de petrol “light sweet crude” cu livrare în luna august a scăzut marţi cu 8.93 dolari, la 99.50 dolari, în timp ce cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna septembrie a coborât cu 10.73 dolari, la 102.77 dolari.

FOTO: DADO RUVIC | REUTERS

Ambele cotaţii au înregistrat cel mai sever declin procentual zilnic din 9 martie, fiind afectată şi valoarea acţiunilor companiilor energetice.

„Suntem praf şi singurul mod în care putem explica acest declin este teama de recesiune. Simţim presiunea”, a apreciat Robert Yawger, director în cadrul Mizuho, una dintre cele trei așa-numite “megabănci” japoneze.

Cotaţia ţiţeiului este afectată de îngrijorările cu privire la o recesiune mondială, iar această situaţie a continuat marţi după ce Banca Angliei a apreciat că perspectivele pentru economia mondială “s-au deteriorat în mod semnificativ”, după ce explozia preţurilor la materiile prime a alimentat inflaţia, ceea ce reprezintă un nou risc pentru încetinirea economiei mondiale în lunile următoare.

Cu toate acestea, scăderea cotaţiilor a fost limitată marţi de informaţiile că lucrătorii de pe platformele petroliere offshore din Norvegia au început o grevă care, începând de miercuri (astăzi), ar urma să reducă producţia de petrol cu 130.000 de barili pe zi, echivalentul a aproximativ 6.5% din producţia de petrol a Norvegiei.

Tot marţi au scăzut şi cotaţiile pentru gaze naturale, în timp ce pieţele bursiere din Europa au înregistrat declinuri semnificative. În plus, datele privind indicatorul PMI pentru zona euro arată că acesta a scăzut în iunie la cea mai redusă valoare din ultimele 16 luni, ceea ce sugerează că zona euro a înregistrat în trimestrul al doilea o creştere de doar 0.2%.

Dacă loveşte recesiunea şi afectează semnificativ cererea de energie, ar putea apărea fluctuaţii majore ale preţurilor.

„Piaţa materiilor prime poate fi destul de nemiloasă când este recesiune şi livrările sunt mai ridicate decât cererea”, consideră Andy Lipow, preşedintele Lipow Oil Associates.

În aceste condiţii, şi analiştii de la Citigroup au avertizat că preţul barilului de petrol ar putea coborî până la 65 de dolari la finele anului, fiind posibil să scadă până la 45 de dolari per baril la finele lui 2023, dacă recesiunea va afecta cererea de ţiţei: „Datele istorice sugerează că cererea de petrol devine negativă numai în cele mai grave recesiuni globale. Însă preţul petrolului scade în toate recesiunile.”

Și cursul de schimb euro-dolar a coborât marţi la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani, moneda unică fiind aproape la paritate cu dolarul, ca urmare a tensiunilor de pe piaţa energetică provocate de războiul din Ucraina. În condiţiile în care a coborât până la un curs de 1.03 dolari, moneda euro evoluează în prezent la un nivel nemaivăzut de la finele lui 2002, când existau încă numeroase necunoscute cu privire la noua monedă europeană.

Acum, de vină pentru deprecierea euro sunt riscurile create de invadarea Ucrainei de către Rusia şi explozia preţului gazelor naturale pe care a provocat-o invazia rusească.

Totuși, creşterea cererii globale de petrol ar putea încetini în 2023, deoarece majorarea preţurilor la combustibili şi ţiţei cresc inflaţia şi afectează avansul economiei mondiale, au mai declarat pentru Reuters delegaţi din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi surse din industrie.

Utilizarea combustibilului s-a redresat după declinul provocat de pandemie şi în 2022 ar urma să depăşească nivelul din 2019, chiar dacă preţurile sunt la un nivel record. Dar aceste preţuri ridicate reduc proiecţiile de creştere a economiei în 2022 şi 2023.

OPEC ar urma să publice în 12 iulie primele sale previziuni privind cererea globală de petrol în 2023. Această estimare, alături de cea a Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), sunt urmărite cu atenţie de analişti pentru a vedea cum ar putea evolua livrările OPEC.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/