Primul pod nou peste Prut va fi construit până în 2026 și va fi de fapt un ansamblu de poduri

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Contractul de proiectare și construcție a primului pod nou peste Prut la Ungheni a fost semnat astăzi. La eveniment a asistat și Președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Documentul, semnat la Ungheni, prevede ca, până în 2026, compania românească desemnată să realizeze respectivul proiect de amploare, menționează Legislativul într-un comunicat de presă.

Contractul de proiectare și construcție a primului pod nou peste Prut la Ungheni a fost semnat astăzi.

Noul pod va avea 4 benzi de circulație și va fi parte a Autostrăzii Unirii A8, Iași – Târgu Mureş, inclusă în rețeaua trans-europeană de transport. Podul va facilita accesul spre rețeaua de autostrăzi a Uniunii Europene, dar și a lotului de autostradă care va lega Ungheni de Chișinău.

„Am asistat, astăzi, la un moment pe care Ungheniul, dar și întreaga Republica Moldova l-a așteptat de la Podul de Flori din anii ’90. Dacă generația părinților noștri, acum 34 de ani, au construit un pod de flori, noi vom fi generația care construim poduri pentru a ușura conexiunea noastră între cele două maluri ale Prutului.

Cu ajutorul României și fiind parte a acestei familii, ne vom asigura, astfel, că Republica Moldova nu va mai fi niciodată izolată și că cetățenii noștri vor avea același nivel de viață, venituri și libertate de circulație ca toți cetățenii Uniunii Europene.”

Igor Grosu

Contractul a fost semnat între Compania Națională de Administrare a Infrastructurii din România (CNAIR) și Ness Proiect Europe SRL, firma care va executa lucrările de construcție.

Valoarea totală a proiectului este de 33 de milioane de euro, iar finalizarea lucrărilor este prevăzută în termen de 3 ani, menționează ministrul Andrei Spînu.

Dar conform directorului CNAIR, Cristian Pistol, antreprenorul are la dispoziție 151,68 milioane de lei românești (fără TVA) și 24 de luni (6 luni proiectare și 18 luni execuție) pentru construcția acestui obiectiv.

Ansamblul de poduri care va face legătura între județul Iași și raionul Ungheni este format din două poduri paralele cu tablier mixt oțel-beton și grindă continuă (un pod pentru fiecare sens de circulație).
Cel mai lung dintre cele două poduri va avea aproximativ 260 de metri.

Cmentariile sunt închise