AutoBlog.MD: De ce a crescut prețul la combustibil în Republica Moldova

Anul 2020 începe cu vești proaste pentru șoferi. Mai multe rețele de alimentare cu combustibil fie au majorat, fie urmează să majoreze în această noapte prețul la benzină, diesel și LPG. Dar cu ce să fie legată această majorare și care sunt motivele adevărate ale creșterii încercăm să vă spunem în acest articol.

FOTO: nbcnews.com

Întâi de toate amintim că ultima dată preţurile la carburanţi au fost modificate în primele zile ale lunii octombrie din 2019. Prețul la pompă pentru cea mai solicitată benzină Premium-95 a scăzut atunci în medie cu 50 de bani, fiind în jur de 18.47 lei per litru. S-a ieftinit şi motorina cu 30 de bani până la o medie de 16.32 lei per litru.

De ce au crescut prețurile?

Anul nou a început cu noi taxe pentru petroliști. Deja de câțiva ani la rând statul are grijă să crească cota accizelor la produsele petroliere cu câteva %. Haideți să vă arătăm cum a crescut cota accizelor în ultimii câțiva ani pentru o tonă de benzină importată în Moldova:

  • 2014 – creșterea a fost de 9.3%
  • 2015 – creșterea a fost de 10%
  • 2018 – creșterea a fost de 8.8%
  • 2019 – creșterea a fost de 9.13 %

Însă dacă acestea ar fi singurele taxe care au influențat prețul combustibilului, poate situația nu ar fi fost atât de complicată și asta nu s-ar fi simțit atât de tare de șoferi la pompă. Pe lângă taxele de care am vorbit mai sus și care au fost aplicate la nivel de țară, autoritățile locale la fel au avut grijă să crească tarifele pentru stațiile petroliere.

De exemplu, în Chișinău taxa anuală a crescut de 36.000 lei la 50.000 lei pentru fiecare stație, pe când la Bălți aceste cifre sunt și mai mari, prețul crescând de la 50.000 lei la tocmai 120.000 lei.

În același timp deprecierea leului și creșterea taxelor de transport la fel și-au spus cuvântul asupra prețului pe care îl vom vedea la stații în următoarele zile.

Cu cât vor crește prețurile?

În dependență de rețea, prețul la benzină va crește cu 55-60 de bani, motorina se va scumpi cu 65-70 de bani, urmând ca litrul de GPL să fie cel mai afectat datorită creșterii de +1.2 lei.

Astfel benzina A-95 se va vinde la un preț aproximativ de 19.05 lei per litru, motorina simplă va avea un preț de 17.00 lei, în timp ce gazul petrolier lichefiat va trece de 10 lei și va ajunge la tocmai aproximativ 11 lei per litru.

Care este situația la ora scrierii acestui articol în diferite stații de alimentare?

În timp ce unele rețele deja au afişat creșteri de preţ, altele o vor face doar începând cu miezul nopții. Sfatul nostru este să monitorizați prețurile de la panou și în caz de posibilitate să faceți plinul pentru a evita prețul mai mare la combustibil cel puțin pentru o perioadă de timp.

Cmentariile sunt închise

slot gacor https://dapurberita.tubaba.go.id/kontak/