Printr-un virus se minţeau consumatorii la pompă cu până la 7%! Prejudiciile se ridică la câteva sute de milioane
O escrocherie de proporţii a fost deconspirată în Federaţia Rusă şi aceasta a afectat atât de mulţi oameni de rând încât a ajuns să se implice FSB-ul rusesc pentru a-i pune capăt.
Se anunţă că în zeci de staţii PECO care aparţin mai multor giganţi petrolieri de pe piaţa locală a fost identificat un virus electronic cu ajutorul căruia clienţii erau înşelaţi la pompe fără să ştie.
Potrivit informaţiilor, un oarecare hacker din Stavropol, numit Denis Zaev, a dezvoltat şi a creat nişte soft-uri despre care angajaţii de la securitate nu au auzit şi nu au avut de a face niciodată. Bărbatul a început să-şi vândă creaţia şefilor staţiilor PECO şi de cele mai multe ori nu era doar un furnizor de astfel de programe electronice, ci şi un coproprietar al unui “canal” de furt al combustibilului. Respectiv, acesta primea bani dintr-o sumă enormă estimată la câteva sute de milioane de ruble.
Viruşii electronici erau inseraţi în soft-urile pompelor, în contoare, până şi în rapoartele financiare şi de verificare a contabilităţii.
Iată cum funcţiona toată schema. În fiecare dimineaţă angajaţii unei staţii PECO lăsau gol unul dintre rezervoare, motivând că acesta ar avea nevoie de curăţare de exemplu. Atunci când un client achiziţiona un anumit volum de carburant, programul creat de Zaev nu turna în rezervorul maşini între 3 şi 7%, însă contorul pompei şi cel pe care îl vedea casierul arăta că rezervorul a fost alimentat cu tot volumul plătit.
Carburantul furat, benzină, era automat trimis în acel rezervor care a fost lăsat gol, după care instant virusul ştergea toată informaţia despre acest proces.
Dacă în rezervorul în cauză s-a adunat o cantitate mare de carburant, acesta era pus în vânzare, iar prin acel soft nu se afişa în mod intenţionat informaţii despre procesul de vânzare-cumpărare a acestuia în sistemul de contabilitate.
În prezent autorul virusului electronic a fost reţinut. Acesta este învinuit de escrocherie şi crearea unor softuri folosite pentru a aduce prejudicii. Instanţa a ales pentru Denis Zaev o măsură preventivă sub formă de detenție.
Sursă: Rosbalt
Cmentariile sunt închise