Pro sau contra? Iată care vor fi tarifele şi amenzile pentru locurile de parcare în Chişinău

0

Direcția generală transport public și căi de comunicație a primăriei Chişinău anunță că va desfășura în curând dezbateri publice pe marginea unui proiect care reglementează funcționarea parcărilor și parcajelor auto cu plată în capitală.

Acestea vor fi operate de compania austro-ungară EME Parkleitsystem GMBH, iar datorită colegilor de la NewsMaker.MD am aflat cât va costa o oră de parcare sau serviciul de evacuare a transportului.

FOTO: unimedia.info

Locuitorii municipiului Chişinău vor avea ocazia să-şi trimită remarcele sau recomandările faţă de acest proiect Direcției generale transport public și căi de comunicație, până la 12 aprilie 2017. După această dată vor fi iniţiate consultări publice, iar despre când şi unde se vor organiza acestea se va anunţa cu trei zile înainte.

Vezi şi: (foto/video) În Chişinău s-a deschis o parcare modernă multietajată. Unde se află şi care sunt tarifele

Astfel, potrivit regulamentului, locurile de parcare în capitală vor fi împărţite în mai multe zone.

 • În prima zonă vor fi incluse 1.000 de locuri de parcare şi acestea vor fi amplasate în perimetrul străzilor: Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni – Ierusalim – Alexandra cel Bun – Nicolae Starostenco – Ismail – Bucureşti – Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni. O oră de parcare în unul din locurile din zona 1 va costa 15 lei pentru autoturisme, motociclete, mopede şi camioane cu o greutate de până la 3.500 de kg. Pentru restul transportul a cărui greutate depăşeşte 3.500 de kg taxa va fi triplă – 45 lei/h.
 • În zona nr.2 vor fi disponibile circa 10.000 de locuri de parcare, amplasate în perimetrul străzilor: Alexei Mateevici – Ismail – Lev Tolstoi -Bucureşti – Ciuflea – Bd. Constantin Negruzzi – Bd. Iuri Gagarin – Aleea Gării – Str. Albişoara – Mihai Viteazul – Alexei Şciusev – Constantin Stere. O oră de parcare aici va costa 10 lei, iar pentru transportul cu o greutate de peste 3.500 de kg 30 de lei.
 • Va exista şi o a treia zonă, acolo unde şoferii vor putea găsi aproximativ 20.000 de locuri de parcare. Acestea vor fi în perimetrul străzilor: Şos. Balcani – Petricani – Socoleni – Studenţilor – Gheorghe Ghimpu – Nicolae Milescu-Spătarul – Transnistria – Industrială – Lunca Bâcului – Grădina Botanică – Valea Crucii – Grenoble – Vasile Alecsandri – Dramul Schinoasei – Mioriţa – Colina Verde – Haiducilor – Sos. Hânceşti – Ialoveni – Str. Voluntarilor – Vasile Lupu – Tudor Vladimirescu.Aici şoferii vor plăti doar 5 lei pentru o oră de staţionare, iar cei care conduc maşini grele – 15 lei.

Vezi şi: (foto) Parcarea unui centru comercial din Chişinău v-ar putea scurge serios de bani

FOTO: militaryingermany.com

Acum să vă spunem despre câteva menţiuni importante:

 • Locuitorii din zonele sus menţionate, în care vor fi construite locurile de parcare, dar şi agenţii economici care îşi au magazine sau sedii acolo, vor putea beneficia de reduceri sau permisiuni speciale pentru parcare;
 • În regulament sunt descrise şi costurile pentru serviciile de blocare a roţilor automobilelor parcate neregulamentar sau de evacuare a acestora. Astfel, deblocarea roţilor maşinilor în ziua instalării acestor dispozitive îi va costa pe şoferi 750 de lei, iar în una din următoarele zile – 950 de lei.
 • Pentru evacuarea unităţii de transport se vor plăti 1.600 de lei, iar pentru fiecare zi la parcarea cu plată câte 150 de lei.
 • Dacă şoferul va încerca să folosească un talon pentru parcare învechit, acesta va fi amendat cu o sumă care va depăşi de 300 de ori costul unui loc de parcare (4.500, 3.000 sau 1.500 de lei în dependenţă de zonă). O asemenea amendă se va da şi pentru parcarea pe locurile destinate automobilelor conduse de persoane cu dizabilităţi.
 • Locuitorii oraşului vor putea primi permisiune de parcare a unui singur automobil în curtea unui bloc şi pentru acest lucru vor trebui să achite 500 de lei pentru un an. O autorizare pentru un al doilea loc de parcare poate fi dată aceluiaşi solicitant, dacă mai sunt locuri libere, în schimbul a 2.500 de lei pentru un an.

Vezi şi: (foto) Parcare urâtă în faţa Primăriei. Proprietarul unei maşini de lux a rămas fără plăcuţe

Amintim că potrivit contractului semnat de Primăria Chişinău încă la 3 decembrie 2015, de amenajarea şi deservirea locurilor de parcare în Chişinău se va ocupa compania EME Parkleitsystem GMBH. Contractul presupune că aceasta va amenaja locuri de parcare cu plată, le va controla şi va primi profit de la acestea pe o perioadă de 25 de ani. Primele astfel de parcări urmau să fie deschise încă la începutul anului 2016, dar din cauza unor conflicte la Primărie, acolo unde unii consilieri au „condamnat” proiectul, realizarea tuturor prevederilor contractului au fost amânate.

0 comentarii
 1. Ceza spune

  Voi sunteti debili…

 2. Radu spune

  pentru ca eu sa las auto in curte trebuie sa achit??? sunteti prosti acolo sau imi puneti in buzunar banii cu lopata?,care amenajare? care parcari? adica din banii primariei sau construit parcarile, iar o companie STRAINA vine sa stringa banii? vati ibanit cumva cu totii? lasa compania sa cumpere/arendeze un teren sa construiasca parcare multietajata si sa presteze acest serviciu.

 3. Criss spune

  important preturile sa le amplasati la timp,da proiectul nu. dala way

 4. gulita spune

  Ideea buna, dar poate un pic de revazut tarifele, in rest ok. Poate asa se vor rezolva problemele parcarilor pe unde nimereste si oamenii vor utiliza mai eficient mijloacele de transport personale. Primaria a facut foarte bine, a amenajat partial locurile de parcare ca oamenii sa se deprinda cu locatiile, a mai redus din cheltuielile companiilor ce se vor ocupa de aceste parcari ceea ce v-a reduce costurile. Din pacate amenajarea locului constituie in prezent 50%, mai trebuie de creat infrastructura informationala, care e foarte scumpa. Pe de alta parte v-a impune agentii economici din centru sa-si mareasca numarul de locuri de parcare din resursele proprii. Iar pupulati va trece la transport alternativ si urban ceea ce v-a creste incasarile la buget. Asa ca inainte, doar ca revizuiti un pic tarifel.

 5. Ion spune

  E civilizata propunerea.
  La noi toti asteapta sa fie totul gratis, ba chiar sa mai primeasca si bani pentru nimic.
  Astfel multi nu vor „arunca” masinile unde le place si pe cat timp vor.

 6. Anonim spune

  numai debili la conducere se afla

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata