Procurorul general al RM: “Propunem instituirea interdicției opririi nejustificate a vehiculului de către agentul de circulație”

În Republica Moldova s-ar putea institui prin lege ca agenţii de patrulare a INSP să nu poată trage pe dreapta participanții la trafic fără un motiv bine justificat. Propunerea vine din partea Procuraturii Generale şi a fost enunţată astăzi de şeful acestei instituții, în contextul unui set de măsuri menite să facă mai grea viaţa şoferilor care urcă la volan în stare de ebrietate.

Iată declarațiile de presă făcute:

“Pentru realizarea durabilă a acestei reforme conceptuale, propunem de asemenea, adoptarea unor decizii colaterale, și anume, instituirea interdicției opririi nejustificate a vehiculului de către agentul de circulație.

Oprirea va fi admisă doar în cazul încălcării vădite a regulilor de circulație rutieră, fapt ce va permite asigurarea, în deplină măsură, a prezumției nevinovăției și a altor drepturi constituționale.

Factorul corupției este foarte ridicat în cazurile opririi nejustificate a automobilelor, iar de altă parte, nu influențează în niciun fel securitatea la trafic.

Guvernul și MAI ar trebui să se preocupe mai mult de aspectele de educație și un complex de acțiuni preventive. Școlile auto, dar și mass-media trebuie implicate activ în acest proces.”

Astfel spus, articolul 440 (Procesul de constatare a faptei contravenţionale şi atribuţiile agentului constatator) se propune a fi completat cu noul alineatul (43) cu următorul cuprins:

“Oprirea de serviciu a vehiculului, de către agentul de circulaţie, pentru constatarea contravențiilor din domeniul circulației rutiere se admite doar în cazul încălcării vădite a normelor ce determină circulaţia vehiculelor pe drumurile publice ale Republicii Moldova, precum şi pe teritoriile adiacente acestora, circumstanțe care vor fi consemnate în procesul-verbal cu privire la contravenție.”

Prezenta lege va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, numai dacă va fi aprobată de Guvern şi va trece de votul Parlamentului. Despre când se va întâmpla asta vă vom informa.

În context, iată şi statistica de weekend anunţată de INSP, care arată câţi şoferi şi pentru ce au fost traşi pe dreapta:

 

INSP: sinteza de weekend Peste 2300 de conducători auto au încălcat regulile de circulație rutieră, dintre care: 🔴 1772… Posted by Inspectoratul Național de Securitate Publică al IGP on Monday, 20 September 2021

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/