RAR România: În 2021, aproape 47% dintre mașinile controlate în trafic aveau deficiențe tehnice majore

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Aproape 47% dintre mașinile controlate în trafic din punct de vedere tehnic, anul trecut, aveau deficiențe majore și/sau periculoase, potrivit bilanțului activității în 2021 a Registrului Auto român (RAR)!

Inspectorii RAR au controlat din punct de vedere tehnic în trafic 75.600 de vehicule (comparativ cu 64.096 în anul 2020), la nivelul întregii țări. În urma controalelor, s-a constatat că 46.39% dintre acestea aveau deficiențe tehnice majore și/sau periculoase și au fost declarate neconforme. 

FOTO: RAR România

Cele mai multe neconformități au fost constatate la:

  • instalația electrică, de iluminare-semnalizare și auxiliară (28.64%);
  • emisii poluante (25.65%);
  • punți, jante, anvelope și suspensie (13.81%);
  • parbriz, geamuri laterale, lunetă, oglinzi (12.,97%).

Neconformități la sistemul de frânare au fost depistate la 5.35% dintre vehiculele controlate şi în 1.71% din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcţie. În urma măsurătorilor efectuate s-a constatat depășirea nivelului maxim admis de emisii poluante la 2.193 de autovehicule.

Inspectorii RAR au depistat în trafic şi vehicule cu defecțiuni periculoase la sistemele de frânare, direcţie sau la punţi și fuzete. În cazul a 4.941 de vehicule s-a considerat că acestea prezintă pericol iminent de accident.

Aproximativ 2.9% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de dovada de inspecție tehnică periodică – ITP fals, expirat sau anulat.

În urma controalelor mixte desfăşurate de RAR şi Poliţia Rutieră pe parcursul anului 2021 au fost aplicate 26.639 de sancțiuni, au fost retrase 21.760 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 279 vehicule și 386 ITP-uri au fost anulate.

De notat că rezultatele controalelor desfășurate în trafic NU reflectă starea tehnică generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta neconformități.

La agenții economici (stații ITP și ateliere de reparații)

Departamentul Supraveghere de Piață a desfășurat 4.666 de acţiuni de control finalizate prin întocmirea a 4.036 de procese verbale de constatare și sancționare a contravențiilor și a 630 de invitații însoțite de note de constatare. S-au dispus măsuri contravenționale în valoare de 4.224.100 RON și măsuri complementare.

În cazul stațiilor ITP controlate, cele mai frecvente abateri constatate au fost folosirea de echipamente neconforme și nerespectarea procedurilor de efectuare a inspecțiilor tehnice. În urma verificărilor la atelierele de reparații, abaterile cele mai frecvente au vizat efectuarea de operațiuni neautorizate sau neîndeplinirea obligației de a realiza verificările necesare înainte de punerea în circulație a autovehiculului.

Şi în Republica Moldova numărul unor astfel de autovehicule ar putea creşte în urma adoptării unei legi care este pe alocuri controversată:

Cmentariile sunt închise