România: Pentru prima dată vânzările de maşini noi electrice şi hibride le-au depăşit pe cele diesel

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Volumul vânzărilor de autoturisme noi electrice şi hibride în România l-a depăşit, pentru prima dată, în acest an, pe cel al vânzărilor de autoturisme noi cu motoare diesel, a informat Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP). Creșterea s-a datorat inclusiv stimulentelor acordate prin Programul Rabla PLUS, derulat prin Administraţia Fondului pentru Mediu.

FOTO: autoscommunity.com

Analiza înmatriculărilor autoturismelor în ţara vecină, în funcție de tipul de motorizare, în primele șapte luni din acest an, arată că autoturismele electrificate (full electric, plug-in hybrid și full hybrid) au o creștere de 106.4%, realizând o cotă de piață de 20.7%. În paralel, înmatriculările autoturismelor echipate cu motoare diesel au înregistrat o scădere de 29.3% față de primele șapte luni din 2021 și dețin o cotă de 14.1% din total.

Motorizările pe benzină înregistrează o creștere de 10.1% față de perioada similară din 2021, ajungând, astfel, la o pondere de 65.3%. Totodată, mașinile electrice (Full Electric) au ajuns sa reprezinte 7.9% din piața românească în primele 7 luni ale anului 2022, în timp ce în aceeași perioadă a anului 2021, reprezentau doar 1.9% din piață!

„Cifrele ne arată că ne apropiem cu pași repezi de sfârșitul erei diesel. Este primul an pentru România în care se cumpără mai multe mașini verzi decât autoturisme diesel. Este o tendință atât la nivel european, cât și la nivel național unde, în ambele cazuri, constatăm o scădere a vânzărilor mașinilor diesel cu aproape 30%, în prima parte acestui an.

Dacă ne uităm la autoturismele full electrice, vedem o evoluție și mai spectaculoasă, o creștere a cotei de piață cu 300% în primele șapte luni, față de aceeași perioadă a anului trecut. Este un semnal că, pe de o parte, românii încep să înțeleagă din ce în ce mai bine importanța transportului nepoluant, pe de altă parte, este rezultatul clar al programului Rabla Plus.

Pentru prima dată avem în România o planificare multianuală, cu accent pe creșterea stimulării pieței de auto verzi în următorii ani”, a declarat ministrul mediului Barna Tánczos.

Totodată, oficialul a anunțat că se lucrează la un nou program de stimulare a achiziției automobilelor electrice, destinat automobilelor din sectorul comercial.

„Este evident că nu doar autoturismele personale poluează, ci și autovehiculele destinate transportului de persoane și marfă. De aceea, venim în sprijinul agenților economici din România, cu un program destinat automobilelor electrice și PHEV din sectorul comercial. Lucrăm la studiile de impact și la analiza pieței împreună cu reprezentanții producătorilor și ai importatorilor auto.”

Potrivit demnitarului, programul Rabla Plus pentru flote comerciale urmează să fie lansat în 2023.


Între timp, chiar în ultima zi a verii, Ministerul Mediului a lansat, pentru persoanele fizice Rabla Local – program adăugat celor deja existente – Rabla Clasic și Rabla Plus, cu diferența că beneficiarul primește la casarea mașinii un stimulent financiar de 3.000 RON fără a fi obligat să-și cumpere o mașină nouă.

Autovehiculele care pot fi casate prin noul program, potrivit ghidului de finanțare a fost aprobat prin Ordinul nr. 2.261/2022, sunt:

  • mașinile mici (cu cel mult opt locuri),
  • microbuzele (cel mult 22 de locuri pe scaune), 
  • autoutilitarele ușoare (fie de mărfuri, fie mixte – destinate transportului simultan de persoane şi mărfuri în compartimente separate) și autospecialele ușoare (mașinile cu o funcţie specifică ce necesită adaptări ale caroseriei şi/ sau echipamente speciale), ultimele două de până la 3.5 tone.

Este considerat eligibil autovehiculul care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

  • este înregistrat în evidenţele fiscale ale UAT solicitant;
  • are o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricaţiei;
  • are norma de poluare Euro 3 şi/sau inferioară;
  • conţine componentele esenţiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, şasiu, precum şi echipamente electronice de gestionare a funcţiilor autovehiculului şi dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricaţie).

Stimulent financiar de 3.000 de lei, fără obligația cumpărării unei mașini noi

Prin noul program, persoanele fizice care vor casa și radia din circulație mașini vechi poluante, adică cu normă de poluare mai mică de Euro 3 și mai vechi de 15 ani, vor putea primi, de la primăria de domiciliu, un stimulent financiar în valoare de 3.000 de lei. Beneficiarii nu vor fi obligați si folosească acești pentru cumpărarea unei mașini noi, însă trebuie să se angajeze că nu vor achiziţiona, timp de 3 ani, un autoturism cu norma de poluare Euro 4 şi/sau inferioară.

Aceste tipuri de vehicule trebuie îndeplinească cumulativ următoarele criterii: vechime mai mare sau egală cu 15 aninorma de poluare Euro 3 sau inferioară și să conțină componentele esențiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație). 

Condiții

Pentru a putea cere cei 3.000 de lei, proprietarul mașinii vechi va trebui să îndeplinească următoarele condiții:

  • domiciliul sau reședința în România, pe raza primăriei la care face solicitarea;
  • să dețină un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său de cel puțin cinci ani și să fie în evidențele fiscale ale primăriei respective;
  • să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat și cel local;
  • să nu folosească aceeași mașină pentru a obține diverse alte finanțări, inclusiv prin Rabla Clasic sau Rabla Plus;
  • să nu fie condamnat definitive pentru infracţiuni împotriva mediului.

Cmentariile sunt închise