Programele Rabla Clasic și Rabla Plus 2022 au fost lansate în România. Modificările făcute pentru această ediţie

0

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus, ediţia 2022, au fost lansate în România. Începând cu 8 februarie, persoanele fizice se pot adresa producătorilor/dealerilor validați, în vederea îndeplinirii formalităților de înscriere în cadrul programelor, iar din aceeași dată, persoanele juridice pot încărca în aplicația informatică documentele necesare participării în cadrul celor două programe.

Pentru cei care nu ştiau, amintim că Rabla Clasic este programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național, iar Rabla Plus este programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic.

Valoarea finanțării nu poate depăși 50% din preţul de comercializare al autovehiculului nou achiziționat prin cele două programe!

FOTO: facebook.com

În ediția de anul acesta, programele vin cu o serie de modificări (toate sumele indicate sunt în roni)!

În ceea ce privește Programul Rabla Clasic, prima de casare a unui autovehicul vechi este de 6.000 lei, respectiv 9.000 lei în cazul predării a două autovehicule uzate, la care se pot adăuga următoarele:

 • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g de CO2/km în ciclu WLTP;
 • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC;
 • ecobonus în valoare de 3.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid;
 • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

O altă modificare se referă la vechimea autovehiculului uzat eligibil în cadrul programului, care trebuie să fie de cel puțin 6 ani de la data primei înmatriculări înRomânia.

De asemenea, a fost eliminat termenul de 60 zile de casare/radiere a autovehiculului uzat, solicitanții având posibilitatea de a-l casa/radia până la emiterea facturii autovehiculului nou.

Pentru achiziționarea de motociclete noi în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 6.000 lei, la care se pot adauga:

 • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou motocicletă al cărui sistem de propulsie generează maximum 90 g de CO2/km în ciclu WMTC;
 • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Valabilitatea notei de înscriere în cadrul Programului Rabla Clasic a fost extinsă la 300 de zile de la data emiterii, timp în care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziție a autovehiculului nou.

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

În cadrul Programului Rabla Plus s-a introdus obligativitatea casării unui autovehicul uzat pentru achiziționarea unui autovehicul nou. Totodată, pentru fiecare autovehicul nou, există posibilitatea casării a maximum două autovehicule uzate.

Cuantumul finanțării este de:

 • 51.000 de lei (circa 10.300 euro) pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen și 26.000 de lei pentru un autovehicul nou plug-in hybrid (PHEV), exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g de CO2/km în ciclu WLTP, în schimbul casării unui autovehicul uzat;
 • 54.000 de lei (cca 10.920 euro) pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul
  nou cu pilă de combustie cu hidrogen și 29.000 de lei pentru un autovehicul nou plug-in hybrid (PHEV), care generează maximum 80 g de CO2/km în ciclu WLTP, pentru achiziționarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate;
 • pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani și care are norma de poluare nu mai mare de Euro 3, se adăugă un ecobonus de 1.500 lei/autovehicul.

De asemenea, ecotichetul pentru achiziționarea unei motociclete electrice este 26.000 lei (circa 5.260 euro), la care se poate adăuga un ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Valabilitatea notei de înscriere în cadrul Programului Rabla Plus a fost extinsă la 300 de zile de la data emiterii, timp în care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziție a autovehiculului nou.

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata