România: Vârsta minimă pentru șoferii de camion ar putea scădea la 18 ani

0

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Guvernul român a avizat favorabil un proiect de lege inițiat de Parlamentul României încă acum 2 ani, care prevede scăderea pragului vârstei minime necesare obținerii permisului de conducere pentru categoriile C și CE, de la 21 de ani la 18 ani. Informația a fost furnizată de Ministerul Afacerilor Interne într-un răspuns transmis la o scrisoare recentă a UNTRR (Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România).

FOTO: Canva

Uniunea atrage atenția asupra crizei privind forța de muncă cu care se confruntă, deja de mulți ani, industria transporturilor rutiere din România, lipsa conducătorilor auto profesioniști devenind din ce în ce mai accentuată pe fondul noilor reglementări introduse prin intermediul Pachetului Mobilitate 1 și a instabilității generate de războiul din Ucraina.

Potrivit sondajului anual al Uniunii Internaționale a Transporturilor Rutiere (IRU), deficitul de conducători auto profesioniști s-a agravat la nivel global, crescând în Europa cu 42% din 2020 până în 2021. România este printre țările europene cele mai afectate, deficitul estimat de IRU ajungând la 71.000 posturi de conducători auto profesioniști neocupate!

„Una dintre cauzele care adâncesc criza de forță de muncă calificată din domeniul transporturilor rutiere este legislația românească care impune pentru obținerea permisului de conducere (categoria C+E) necesar conducătorilor auto transport rutier de mărfuri ca tinerii să aibă vârsta minimă de 21 ani, deși legislația europeană permite vârsta minimă de 18 ani. În cei trei ani 18-21, tinerii își găsesc altceva de lucru și puțini dintre ei mai revin la șoferie”, arată UNTRR.

Uniunea, care a susținut în mod constant în ultimii ani această cauză, a solicitat autorităților române, într-o scrisoare comună adresată Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și Ministerului Afacerilor Interne, să ia măsuri pentru schimbarea urgentă a legislației românești în așa fel încât un tânăr să poată deveni conducător auto profesionist de la vârsta de 18 ani, precum și alocarea de fonduri europene pentru dezvoltarea unei rețele naționale de școli de conducători auto profesioniști care să asigure învățământ dual pentru angajarea tinerelor talente în industria transporturilor rutiere.

„Cercetările din aceste țări au arătat că nu există o corelație între vârsta șoferilor și accidente, ci formarea profesională a șoferilor este cel mai important factor pentru siguranța rutieră”, precizează UNTRR.

Textul complet al scrisorii UNTRR:

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

https://abangsongan.desa.id/https://abuan.desa.id/https://banua.desa.id/https://baturselatan.desa.id/https://baturtengah.desa.id/https://baturutara.desa.id/https://bayunggede.desa.id/https://belandingan.desa.id/https://belanga.desa.id/https://belantih.desa.id/https://buahan.desa.id/https://bunutin-kintamani.desa.id/https://catur.desa.id/https://daup.desa.id/https://dausa.desa.id/https://demulih.desa.id/https://gunungbau.desa.id/https://katung.desa.id/https://kedisan.desa.id/https://kintamani.desa.id/https://lembean.desa.id/https://manikliyu.desa.id/https://pengejaran-kintamani.desa.id/https://pengiangan.desa.id/https://pinggan.desa.id/https://satra-kintamani.desa.id/https://sekaan.desa.id/https://sekardadi.desa.id/https://selulung.desa.id/https://siakin.desa.id/https://songana.desa.id/https://songanb.desa.id/https://subaya.desa.id/https://suter.desa.id/https://terunyan.desa.id/https://ulian.desa.id/https://undisan.desa.id/