Savanții americani au asociat prezența plumbului în benzină cu tulburările de sănătate mintală și nu numai
În 1923, plumbul a fost adăugat pentru prima dată în benzină pentru a ajuta la menținerea sănătății motoarelor auto. Însă în cadrul unui studiu de ultimă oră s-a calculat că expunerea la gazele de eșapament ale mașinilor alimentare cu benzină cu plumb, în timpul copilăriei, a modificat echilibrul sănătății mintale în rândul populației americane, făcând generații de oameni mai deprimați, anxioși și neatenți sau hiperactivi.
Cercetarea estimează că 151 de milioane de cazuri de tulburări psihiatrice din ultimii 75 de ani au rezultat din expunerea copiilor americani la plumb. Concluziile lui Aaron Reuben, cercetător postdoctoral în neuropsihologie la Universitatea Duke, și ale colegilor de la Universitatea de Stat din Florida, sugerează că americanii născuți înainte de 1996 au înregistrat rate semnificativ mai ridicate de probleme de sănătate mintală ca urmare a plumbului și, probabil, au suferit modificări ale personalității lor care i-ar fi făcut mai puțin capabili de succes și mai puțin rezistenți în viață.
Benzina cu plumb pentru mașini a fost interzisă în SUA în 1996, dar cercetătorii spun că toți cei născuți înainte de această dată, și în special în timpul perioadei de vârf a utilizării sale (anii 1960-1970), au avut expuneri îngrijorătoare la plumb în copilărie.
Plumbul este neurotoxic și poate eroda celulele cerebrale și altera funcțiile creierului după ce intră în organism. Ca atare, nu există un nivel sigur de expunere în orice moment al vieții, spun experții în sănătate. Copiii mici sunt deosebit de vulnerabili la capacitatea plumbului de a afecta dezvoltarea creierului și de a altera sănătatea creierului. Din păcate, indiferent de vârstă, creierul nostru este prost echipat pentru a ține la distanță toxicitatea plumbului.
Deoarece sistemele de apă din orașele americane mai vechi conțin încă conducte de plumb, EPA a emis în octombrie reglementări care acordă orașelor 10 ani pentru a identifica și înlocui instalațiile sanitare cu plumb și 2.6 miliarde de dolari pentru a face acest lucru. La începutul acestui an, EPA a redus, de asemenea, nivelul de plumb din sol pe care îl consideră a fi potențial periculos, rezultând că aproximativ una din patru gospodării din SUA au sol care ar putea necesita curățare.
„Oamenii nu sunt adaptați să fie expuși la plumb la nivelurile la care am fost expuși în ultimul secol. Avem foarte puține măsuri eficiente de combatere a plumbului odată ajuns în organism, iar mulți dintre noi au fost expuși la niveluri de 1000 până la 10.000 de ori mai mari decât cele naturale.”
Aaron Reuben
În ultimul secol, plumbul a fost utilizat în vopsele, țevi, aliajul de lipit și, cel mai dezastruos, în carburanții auto. Numeroase studii au asociat expunerea la plumb cu probleme de neuro dezvoltare și de sănătate mintală, în special tulburări de comportament, deficit de atenție/hiperactivitate și depresie.
Pentru a răspunde la întrebarea complexă privind modul în care utilizarea benzinei cu plumb timp de peste 75 de ani ar fi putut lăsa o amprentă permanentă asupra psihologiei umane, Reuben și coautorii săi Michael McFarland și Mathew Hauer, ambii profesori de sociologie la Universitatea de Stat din Florida, au apelat la date publice la nivel național.
Utilizând date istorice privind nivelurile de plumb din sângele copiilor din SUA, utilizarea benzinei cu plumb și statistici demografice, aceștia au determinat povara probabilă a expunerii la plumb pe tot parcursul vieții pentru fiecare american care încă era în viață în 2015. Pe baza acestor date, ei au estimat impactul plumbului asupra sănătății mintale și a personalității prin calcularea “punctelor de boală mintală”, obținute ca urmare a expunerii la benzina cu plumb, ca o aproximare a impactului nociv al acestuia asupra sănătății publice.
„Aceasta este exact abordarea pe care am adoptat-o în trecut pentru a estima efectele nocive ale plumbului asupra capacității cognitive și IQ-ului populației”, a declarat McFarland, menționând că echipa de cercetare a identificat anterior faptul că plumbul a furat 824 de milioane de puncte de IQ populației americane în ultimul secol.
„Am observat schimbări foarte semnificative în ceea ce privește sănătatea mintală în rândul generațiilor de americani. Adică mult mai mulți oameni au avut probleme psihiatrice decât ar fi avut dacă nu am fi adăugat niciodată plumb în benzină.”
Mathew Hauer
Expunerea la plumb a condus la rate mai mari de tulburări psihice diagnosticabile, cum ar fi depresia și anxietatea, dar și la rate mai mari de persoane care se confruntau cu tulburări mai ușoare, care le-ar fi afectat calitatea vieții.
„Pentru majoritatea oamenilor, impactul plumbului ar fi fost ca o febră slabă. Nu ați merge la spital sau nu ați cere tratament, dar v-ați lupta puțin mai mult decât dacă nu ați avea febră.”
Aaron Reuben
Efectul plumbului asupra sănătății creierului a fost legat și de schimbările de personalitate care apar la nivel național. „Estimăm o schimbare în nevrotism și conștiinciozitate la nivelul populației”, a declarat McFarland.
În 2015, peste 170 de milioane de americani – mai mult de jumătate din populația SUA – aveau niveluri clinic îngrijorătoare de plumb în sânge atunci când erau copii, ceea ce a dus probabil la scăderea IQ-ului și la mai multe probleme de sănătate mintală și, probabil, la un risc mai mare de a suferi de alte afecțiuni pe termen lung, cum ar fi bolile cardiovasculare.
Consumul de benzină cu plumb a crescut rapid la începutul anilor 1960 și a atins apogeul în anii 1970. Ca urmare, Reuben și colegii săi au constatat că, în esență, toți cei născuți în aceste două decenii erau aproape siguri că au fost expuși la niveluri pernicioase de plumb din gazele de eșapament. Generația cu cele mai mari expuneri la plumb, Generația X (1965-1980), ar fi înregistrat cele mai mari pierderi de sănătate mintală.
„Începem abia acum să înțelegem că expunerile la plumb din trecut – chiar și cu decenii în urmă – ne pot influența sănătatea astăzi. Sarcina noastră pe viitor va fi să înțelegem mai bine rolul pe care plumbul l-a jucat în sănătatea țării noastre și să ne asigurăm că îi protejăm pe copiii de astăzi de noile expuneri la plumb, indiferent de locul în care acestea au loc.”
Ne-am amintit în context de celebra reclamă…
Benzina cu plumb (cu cifră octanică 81 sau 91) a fost oficial eliminată la nivel mondial abia în 2021
Anunțul a fost făcut de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), care a salutat o „etapă majoră” ce va permite salvarea în fiecare an a peste 1.2 milioane de vieţi şi va economisi peste 2400 miliarde de dolari.
La aproape un secol de la primele avertismente cu privire la efectele toxice ale benzinei cu plumb, Algeria, ultima ţară din lume care utiliza acest tip de carburant, a epuizat ultimele stocuri. „Punerea în practică reuşită a interzicerii benzinei cu plumb constituie o etapă majoră pentru sănătatea la nivel mondial şi pentru mediul nostru”, a declarat atunci Inger Andersen, director executiv al PNUD.
La începutul anilor 2000, peste 100 de ţări din întreaga lume utilizau încă benzina cu plumb, în pofida a numeroase studii științifice care demonstrau legătura între acest carburant şi morţile premature, efectele nefaste asupra sănătăţii şi poluarea aerului şi solului. Primul semnal de alertă a fost tras în 1924, când zeci de muncitori au fost internaţi în spital şi cinci au fost declaraţi morţi după ce au suferit de convulsii la o rafinărie care producea benzină cu plumb în New Jersey (SUA). Cu toate acestea, până în anii 1970, aproape toată benzina vândută la nivel mondial conţinea plumb.
În anul 2002, când PNUD a lansat campania sa vizând interzicerea benzinei cu plumb, mai multe mari puteri economice, precum SUA, China şi India, încetaseră deja să mai utilizeze acest carburant. Cu toate acestea, benzina cu plumb a continuat să fie utilizat în ţările cu venituri reduse, inclusiv Republica Moldova. În 2016, după ce Coreea de Nord, Birmania şi Afganistan au încetat să mai vândă benzină cu plumb, doar în câteva state au continuat să mai funcţioneze benzinării care furnizau acest carburant. În cele din urmă, Algeria a urmat Irakul şi Yemenul, ultimele ţări care au eradicat benzina fără plumb.
În Republica Moldova, din 2017, este în vigoare standardul național privind calitatea carburanților – SM EN 228+A1:2017. Prezentul standard specifică cerințele și metodele de testare pentru benzina fără plumb livrată și comercializată pe teritoriul Republicii Moldova, și este aplicabil benzinei fără plumb destinată pentru utilizarea în vehicule cu motor pe benzină proiectate să funcționeze pe benzină fără plumb. Data intrării în vigoare: 08.08.2017.
Din statisticile ANRE efectuate în baza înregistrărilor de la Serviciul Vamal în anul 2017, în Republica Moldova benzinele produse în România, care sunt conforme standardului EN 228+A1:2017 reprezentau 97.81% din import.
Cmentariile sunt închise