Se bate o alarmă! Se cer restricții legale urgente privind lățimea automobilelor noi în Europa
Stimulate de creșterea vânzărilor de SUV-uri mari, vehiculele de pasageri nou vândute devin cu un centimetru mai late la fiecare 2 ani. Toate indiciile spun că această tendință va continua în lipsa unor acțiuni de reglementare din partea legiuitorilor europeni, notează analiștii grupului Transport&Environment.
Lățimea maximă actuală a UE aplicată tuturor vehiculelor, 255 cm, a fost adoptată pentru a limita extinderea autobuzelor și camioanelor la mijlocul anilor 1990 – și nu a fost niciodată destinată cu adevărat mașinilor. Limita nu reușește să conțină tendința spre SUV-uri din ce în ce mai late (inclusiv pickup-uri) și există un caz convingător pentru a o revizui.
Lățimea medie a mașinilor noi în UE depășește acum 180 cm, iar aproximativ jumătate din cele vândute sunt mai mari decât aceste cifre. Lățimea de 180 cm este un prag cheie, deoarece este o specificație minimă frecvent utilizată pentru lățimea parcărilor stradale în Europa. Când sunt parcate în spații de 180 cm lățime, vehiculele care depășesc această lățime pur și simplu nu se potrivesc. Vehiculele care depășesc spațiul de parcare îl ocupă pe cel ”străin”, dedicat pentru alte scopuri.
În mod îngrijorător, tendința din ce în ce mai largă continuă cu SUV-urile și pickup-urile mari care se apropie sau depășesc 200 cm. Modelelor BMW X5 (200.4 cm), BMW X6 (200.4 cm), BMW X7 (200 cm), Mercedes Benz GLS (195.6 cm), Audi Q8 (199.5 cm), Porsche Cayenne (198.3 cm), Land Rover Defender (199.6 cm), Range Rover Sport (199 cm) și VW Touareg (198.4 cm) li se alătură Mercedes Benz EQS (195.9 cm), Volvo EX90 (196.4 cm), KIA EV9 (198 cm) și BMW XM (200,5 cm). Ram, un pick-up american de top care e importat și vândut în Europa, măsoară până la 208.5 cm lățime, depășind locurile de parcare cu aproape 30 cm.
Revizuirea limitei maxime de lățime a vehiculelor utilitare ușoare (mașini, crossovere, SUV-uri, pickup-uri și camionete) este vitală pentru a proteja spațiul public de încălcări ulterioare, inclusiv potecile pietonale, drumurile și parcările adiacente. O astfel de revizuire trebuie să ia în considerare și riscurile pentru siguranța rutieră prezentate de SUV-urile din ce în ce mai late, mai ales că lățimea crescută permite ridicarea înălțimii vehiculului. Iar fețele ridicate ale vehiculelor cu 10 cm prezintă un risc cu 30% mai mare de decese în cazul coliziunilor cu pietonii și bicicliștii.
Și în America, cercetătorii sunt nedumeriți de o problemă similară, dar se concentrează pe înălțimea capotei automobilelor. Din cauza părților frontale masive a crossoverelor, SUV-urilor și pickup-urilor comercializate pe piața locală, din 2010 până în 2021 numărul anual de pietoni loviți mortal a crescut cu 72% – de la 4.300 la 7.400!
Cei de la Transport&Environment pledează pentru o revizuire a lățimii vehiculelor ușoare de către Comisia Europeană și solicită o astfel de revizuire ca o chestiune prioritară. Doar în prima parte a lui 2023, un procent semnificativ de automobile noi înregistrate aveau o lățime mai mare de 192.1 cm.
Cmentariile sunt închise