O înaltă instanţă a permis oraşelor germane să interzică maşinile vechi cu motoare diesel

O nouă lună, o altă lovitură pentru maşinile diesel şi de această dată este una mai puternică. În urma unei hotărâri a unei instanțe, orașele germane vor avea dreptul să interzică vehiculele diesel mai vechi din unele zone.

Tribunalul administrativ federal de la Leipzig a declarat că orașele Stuttgart și Duesseldorf ar putea interzice în mod legal autovehicule mai vechi și, prin urmare, mai poluante, din zonele afectate cel mai mult de poluare, scrie BBC.

diesel uk
FOTO: express.co.uk

Hotărârea instanței federale superioare a venit după ce statele germane (regiunile) au făcut apel împotriva interdicțiilor impuse de instanțele locale din Stuttgart și Duesseldorf. Grupul de mediu DUH a adus toate cazurile după ce aproximativ 70 de orașe germane au depășit anul trecut limitele Uniunii Europene pentru oxizii de azot (NOx). Această ultimă hotărâre stabilește un precedent pentru alte orașe, iar analiștii cred că ar putea conduce la acțiuni similare în întreaga Europă.

DUH a spus că speră că interdicțiile din orașele germane vor pune capăt „rezistenței” industriei la reintroducerea mașinilor mai vechi, mai poluante, pentru a respecta cele mai recente standarde ale UE.

ClientEarth, o firmă de avocatură pentru mediul înconjurător care a lucrat la acest caz, a declarat că victoria a fost „un rezultat extraordinar pentru sănătatea oamenilor în Germania și poate avea un impact și mai departe”.

„Această hotărâre oferă o claritate juridică mult așteptată că restricțiile pentru maşinile cu motoare diesel sunt permise din punct de vedere juridic și inevitabil vor începe un efect de domino în întreaga țară, cu implicații asupra celorlalte cazuri juridice”, a declarat avocatul Ugo Taddei.

În cazul în care se va răspândi această mișcare a „orașelor împotriva motorinei”, va exista un impact puternic asupra șoferilor germani, milioane de oameni fiind forțați să-și lase mașinile acasă în zilele în care nivelurile de emisii sunt deosebit de ridicate. Inutil să spunem că ar putea, de asemenea, să scadă valoarea automobilelor diesel afectate de interdicție.

Nu toată lumea conduce o nouă mașină cu motor care respectă standardul Euro 6. De fapt, din cele 15 milioane de autoturisme diesel de pe drumurile germane, doar 2.7 milioane de vehicule îndeplinesc cele mai recente standarde. Cota de piață pentru vehiculele diesel în Germania a scăzut de la 48% în 2015 la aproximativ 39% anul trecut.

Guvernul, în încercarea de a reasigura proprietarii de autovehicule, a insistat că nimic nu s-ar schimba imediat și a subliniat că interdicțiile nu au fost inevitabile.

„Curtea nu a emis nici o interdicție de conducere, ci a creat claritate cu privire la lege. Interdicțiile de conducere pot fi evitate, iar obiectivul meu este și va rămâne ca acestea să nu intre în vigoare”, a declarat ministrul mediului, Barbara Hendricks.

Citată pentru o reacţie, Angela Merkel s-a referit de asemenea numai la anumite orașe.

„Nu este vorba de întreaga țară și de toți proprietarii de mașini”, a spus ea.

diesel trafic
FOTO: tosshub.com

Încercând să evite interdicțiile, producătorii de automobile din Germania au promis îmbunătățiri software pentru milioane de automobile diesel și au oferit stimulente comerciale pentru modelele mai vechi. În același timp, guvernul german a deplasat alternative, cum ar fi să facă transportul public gratuit în orașe care suferă de o calitate slabă a aerului.

Theo Leggett, corespondentul de afaceri al BBC, spune că este probabil ca guvernul german să se grăbească să introducă un fel de politică națională, pentru a asigura cel puțin un nivel de coerență în întreaga țară.

Apropo, în Marea Britanie, începând cu luna aprilie a acestui an, guvernul va extinde taxa pentru vehicule (VED) pentru cei care înregistrează o nouă mașină diesel care nu îndeplinește cerințe mai stricte de poluare. Creșterea VED va obliga cumpărătorii să plătească până la 500 de lire sterline suplimentare în primul an de proprietate.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/