Șeful VW Group: Fabrici nu vor fi închise în Germania, în ciuda situației alarmante
Directorul executiv al grupului auto Volkswagen a descris duminică situaţia acestei companii etalon pentru economia germană drept „alarmantă”. Reacția a venit la câteva zile după anunțarea unui program preliminar de reduceri de costuri şi de închidere a unor uzine, chiar și în Germania dacă va fi nevoie, mesaj primit cu indignare de angajaţi.
Într-un articol scris în ediţia de duminică a publicaţiei Bild, Oliver Blume a menţionat că se impun schimbări radicale pentru a asigura supraviețuirea acestui mare producător din industria auto. În timp ce vânzările de autovehicule sunt în scădere în Europa, noi concurenți din Asia pătrund pe piaţa europeană.
„Plăcinta s-a micşorat şi avem mai mulţi oaspeţi la masă”, a ilustrat Oliver Blume evoluţia pieţei auto europene.
Industria auto continentală se confruntă cu provocări fără precedent, „iar conjunctura economică s-a înrăutățit din nou, mai ales pentru marca Volkswagen”, a insistat directorul executiv. Cu toate acestea, a promis el, Volkswagen nu va renunţa la producţia din Germania.
„Suntem ferm angajaţi faţă de Germania ca locaţie (de producţie), întrucât Volkswagen a modelat generații întregi. Avem angajați ai căror bunici au lucrat la Volkswagen. Vreau ca nepoții lor să poată lucra şi ei aici.”
Grupul Volkswagen nu a închis niciodată o uzină în Germania. Ultima dată când a lichidat o unitate de producţie în afara acestei ţări a fost în anul 1988. Însă vânzările sub așteptări au determinat managementul companiei să examineze reforme ample, cu reduceri de costuri şi posibile închideri de fabrici chiar în Germania, în timp ce sindicatele amenință cu acţiuni de protest.
Vezi și: Premieră: BMW a reușit să depășească Tesla în vânzările de mașini electrice în Europa
Vânzările în Germania în ultima perioadă
Piaţa auto din Germania a scăzut cu 27.8% în august, fiind afectată de prăbușirea vânzărilor de automobile electrice, care au înregistrat cel mai puternic declin din ultimul an, din cauza unui efect de bază şi al unei conjuncturi pesimiste.
Autoritatea Federală de Transport Rutier din Germania (KBA) a informat că un număr total de 197.322 de automobile au fost înmatriculate luna trecută în Germania, cu 27.8% mai puţine decât în luna august a anului trecut. Pe segmentul automobilelor electrice, înmatriculările au scăzut cu 68.8% în ritm anual!
Toate mărcile germane au înregistrat scăderi ale înmatriculărilor în luna august, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, în unele cazuri fiind vorba de scăderi de peste 30%: smart (-77.9%), MINI (-44,6%) şi Audi (-36.6%). Scăderi de două cifre au înregistrat şi mărcile VW (-23.3%), BMW (-23%), Porsche (-18%), Opel (-17.1%) şi Mercedes (-15.5%).
În ceea ce priveşte marca Dacia, înmatriculările de pe piaţa din Germania au scăzut cu 38.1% în ritm anual în luna august, când au fost înmatriculate doar 4502 unităţi. Totuşi, pe primele opt luni ale acestui an, înmatriculările Dacia pe piaţa din Germania au crescut cu 2.4% până la 48.768 unităţi.
Aproximativ 13.7% din autoturismele înmatriculate în luna august în Germania au fost modele electrice pe baterie (BEV). Cu 27.024 de unităţi, acest tip de automobile au înregistrat o scădere de 68.8% comparativ cu luna august foarte bună de anul trecut. După ce autoritățile de la Berlin au anunţat că prima pentru achiziționarea de automobile electrice va fi eliminată începând cu luna septembrie 2023, cererea pentru acest gen de automobile a explodat în august 2023, când vânzările au atins un nivel record de 86.649 de automobile electrice înmatriculate în Germania.
„În consecință, scăderea actuală nu este una complet surprinzătoare, dar este totuşi foarte violentă”, a comentat André Schmidt, preşedintele Federaţiei constructorilor străini de automobile (VDIK).
Scăderea înmatriculărilor s-a reflectat în aproape toate motorizările. Un număr de 69.344 de automobile înmatriculate au fost modele hibride, o scădere de 1.5% în ritm anual, dintre care 13.565 au fost modele PHEV (scădere de 6.8% în ritm anual).
Înmatriculările de mașini pe benzină s-au limitat la 70.007 (-7.4%), iar a celor pe motorină la 29.974 autoturisme (-24.4%). Singurul segment la care s-au înregistrat creşteri a fost cel al automobilelor cu GPL (953 unități, +3.6% comparativ cu august 2023).
Vezi și: Tesla beneficiază de cele mai mici taxe pentru mașinile electrice importate din China în Europa
Cmentariile sunt închise