Serviciul Vamal: Cei care au venit în Moldova cu maşini străine până în 2023 le pot ţine trei ani, cu o condiţie

0

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Serviciului Vamal al Republicii Moldova, suplimentar la materialele informative transmise anterior la subiectul „Introducerea mijloacelor de transport declarate prin acțiune şi plasate sub regim vamal de admitere temporară pe teritoriul vamal al Republicii Moldova”, vine cu următoarele precizări privind calcularea termenului legal permis de aflare pe teritoriul vamal al Republicii Moldova.

Pentru mijloacele de transport auto care au fost anterior introduse și declarate prin acțiune de către persoanele fizice cu domiciliu în orice stat străin și care dețin permis de conducere emis în țara în care au domiciliu, dar au fost scoase de pe teritoriul vamal al Republicii Moldova până la data 01.01.2023, termenul de admitere temporară va fi de 180 zile de la data primei intrări în Republica Moldova.

Pentru mijloacele de transport auto care au fost introduse pe teritoriul vamal al Republicii Moldova și declarate prin acțiune până la data de 01.01.2023 și care se află în continuare pe teritoriul vamal al Republicii Moldova de către persoanele fizice cu domiciliu în orice stat străin și care dețin permis de conducere emis de țara în care au domiciliu, termenul de admitere temporară se va calcula în condițiile prevederilor legale anterioare intrării în vigoare a Legii nr. 356/2022, adică 3 ani, până la prima scoatere a acestora de pe teritoriul vamal al Republicii Moldova.

După intrarea în vigoare a Legii nr. 356/2022, mijloacele de transport auto declarate prin acțiune de către persoane fizice cu domiciliu în orice alt stat străin și care dețin permis de conducere în țara în care au domiciliu, intrate pe teritoriul țării și al căror termen de aflare este mai mare de 180 de zile, odată ce sunt scoase de pe teritoriul vamal și ulterior introduse, se pot afla în regim de admitere temporară pe teritoriul țării pe un termen nou de până la 180 de zile.

Mai pe înţelese: toţi şoferii cu reşedinţă peste hotare şi permise de conducere străine, care au introdus în ţară maşini înmatriculate în străinătate până la 1 ianuarie 2023, se pot bucura în continuare de prevederile legii vechi, având oportunitatea de a-şi folosi autovehiculele pe o perioadă de până la trei ani, cu prelungirea valabilității vinietei la fiecare 180 de zile, de exemplu. Însă există un însă: orice maşină descrisă anterior, dacă părăseşte Moldova în aceşti până la trei ani, cade automat sub incidența noii legi dacă intră înapoi!


Amintim că, urmare a intrării în vigoare a modificărilor operate la Codul vamal al Republicii Moldova a fost exclusă prevederea conform căreia mijloacele de transport auto introduse pe teritoriul vamal de către persoanele fizice cu domiciliul în orice stat străin şi care dețin permis de conducere emis în țara în care au domiciliu, declarate prin acțiune, se pot afla pe teritoriul vamal al Republicii Moldova pe un termen mai mare de 180 zile, până la 3 ani. 

Această prevedere a fost exclusă în vederea racordării cadrului legal național la prevederile aqu-lui comunitar și la prevederile Convenției privind admiterea temporară încheiată la Istanbul, conform căreia Mijloacele de transport de uz particular pot rămâne pe teritoriul de admitere temporară o perioadă continuă sau nu de 6 luni, în intervalul de 12 luni

Dacă aveți neclarități sau întrebări cu privire la legislația vamală, regimurile și destinațiile vamale, contactați operatorii Centrului Unic de Apel al Serviciului Vamal, la numărul de telefon: +373 22 78-88-88, pentru a primi explicații și răspunsuri la întrebările adresate.

Vezi şi:

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata