Mercedes a primit aprobarea pentru vânzarea activelor din Rusia, dar păstrează opțiunea răscumpărării

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Constructorul auto german Mercedes-Benz a anunţat miercuri că a convenit o opţiune de răscumpărare pentru activele sale ruseşti, în condiţiile în care a primit aprobarea oficială pentru vânzarea acestor active, fiind mai aproape de ieşirea de pe piaţa din Rusia.

Grupul de dealeri Avtodom a încheiat afacerea pentru achiziționarea activelor rusești ale concernului auto german Mercedes-Benz, inclusiv uzina auto situată în apropiere de Moscova.

Mercedes, care la începutul lunii martie din 2022 şi-a suspendat exporturile spre Rusia precum şi producţia locală, a ajuns anul trecut la un acord privind vânzarea acţiunilor la subsidiarele sale industriale şi de servicii financiare către dealerul rus Avtodom.

Acordurile pentru plecarea din Rusia a companiilor occidentale din aşa-numitele state “neprietenoase” – cele care au impus sancţiuni Rusiei – au nevoie de aprobarea unei comisii speciale a Guvernului de la Moscova. În mod frecvent, companiile occidentale includ clauze de răscumpărare, astfel încât în viitor să poată reveni pe piaţa din Rusia, dacă va fi posibil.

Într-un comunicat de presă, Mercedes a informat că intenţionează să se retragă din Rusia acum că vânzarea acţiunilor la subsidiarele sale către Avtodom a primit aprobarea oficială.

„Finalizarea tranzacției este acum subiectul implementării acordurilor contractuale. Încercăm să o implementăm rapid. Am convenit o opţiune cu noul proprietar, în conformitate cu care am putea răscumpăra acţiunile dacă sancţiunile vor fi ridicate.”

Clauzele de răscumpărare sunt o opţiune populară pentru constructorii auto străini care au decis să iasă de pe piaţa din Rusia ca urmare a războiului din Ucraina. De exemplu, grupul francez Renault şi-a vândut pachetul majoritar de acţiuni pe care îl deţinea la constructorul auto rus AvtoVAZ pentru o rublă, dar a inclus în contract o clauză de răscumpărare valabilă timp de şase ani. De asemenea, constructorul japonez Nissan şi-a vândut afacerile din Rusia către o entitate de stat pentru suma de un euro.

Suma tranzacției pentru vânzarea activelor rusești ale Mercedes nu a fost numită. Potrivit Avtodom, germanilor li s-a oferit opțiunea de a răscumpăra acțiuni ale entităților juridice transferate „la un preț corect de piață, care urmează să fie stabilit de un evaluator independent”.

Potrivit datelor Registrului Unificat de Stat al Persoanelor Juridice, începând cu 18 aprilie compania Avtodom apare drept proprietarul a 100% din acţiunile societăţilor Mercedes-Benz Capital Rus şi Mercedes-Benz Manufacturing Rus. Informațiile despre achiziționarea de către dealer a controlului asupra altor structuri locale ale Mercedes, precum Mercedes-Benz Rus JSC (distribuitor oficial în Federația Rusă) sau Mercedes-Benz Financial Services Rus LLC (filiala de leasing), nu sunt încă reflectate în registru.

Ministerul Industriei și Comerțului al Federației Ruse a declarat că în urma acordului, Avtodom va putea atrage și alte companii ca parteneri de producție pentru a organiza o producție comună de mașini la uzina Mercedes. În plus, dealerul a primit dreptul de a efectua întreținerea vehiculelor Mercedes-Benz vândute pe piața rusă. Dealerul, la rândul său, a promis că va selecta prompt un partener care să asambleze mașini pentru a nu fi pierdute locurile de muncă, dar fără a numi solicitanții (unul ar fi Hongqi, conform unor zvonuri).

Uzina Mercedes din parcul industrial Esipovo din regiunea Moscova a fost construită în doi ani și a fost deschisă în primăvara lui 2019. Capacitatea sa de producție este proiectată pentru a produce 25-30 de mii de mașini pe an într-un ciclu complet. Primul model al întreprinderii a fost sedanul E-Class. Ulterior, s-a planificat lansarea treptată a producției de SUV-uri GLE, GLC și GLS.

Grupul de dealeri Avtodom a fost fondat la sfârșitul anului 1992 și are 27 de dealeri la Moscova, Sankt Petersburg și Krasnodar. Compania este specializată în vânzări și service de mașini premium și de lux. Portofoliul include 13 mărci: BMW, BMW Motorrad, MINI, Lamborghini, Porsche, Audi, Mercedes-Benz, smart, Volvo, Land Rover, Jaguar, AURUS, Ducati și KTM. Antreprenorul Andrei Olkhovskii deţine 50.1% din acţiuni.

Cmentariile sunt închise