Sfaturi utile: Cum conducem în condiții de ninsoare puternică?
Șoferii din Moldova au motive serioase de îngrijorare din moment ce în țara noastră a fost emis codul portocaliu de ninsoare puternică ce intră în vigoare de astăzi și este valabil până luni 18 ianuarie.
După cum spuneam într-o știre anterioară cele mai afectate vor fi raioanele din centrul și sudul țării, însă nici șoferii din nordul țării nu ar trebui să evite această avertizare.
Atenție șoferi! Se anunță cod portocaliu de ninsori puternice
Prin urmare, AutoBlog.MD vine cu mai multe recomandări care vă vor ajuta să conduceți mai ușor în condiții de ninsoare puternică.
- Primul sfat și cel mai important ține de roți. Sub nici o formă nu vă avântați în condiții de ninsoare severă la volanul unei mașini care nu este echipată cu roți de iarnă. Asta vă pune în pericol viața proprie, cât și a celor din jur. O mașină ce are montate anvelope de vară nu se deosebește cu nimic de o sanie atunci când rulează pe zăpadă. Din păcate în Moldova mulți șoferi ignoră acest sfat.
- Vă credeți un șofer profesionist? Cel mai probabil nu sunteți! O sumedenie de conducători auto se cred cei mai buni din trafic de fiecare dată când urcă la volan, iar sineîncrederea exagerată le joacă fest de obicei. Nu forțați mașina, nu efectuați manevre bruște și adaptați un stil liniștit de condus, iar asta vă va spori șansele de a ajunge la destinație în siguranță.
- Nu forțați pedala de accelerație prea tare! Menţineţi o vitezie medie şi moderată, pentru a reuşi să evitaţi cu succes orice coliziune în trafic, dacă va fi necesar.
- Păstrați distanța față de vehiculul din față! Atunci când suprafaţa carosabilă este acoperită de zăpadă şi gheaţă, aderenţa roţilor scade considerabil. Astfel, asigurațivă că păstrați o distanţă corectă faţă de vehicul care circulă în faţa ta.
- Folosiţi vitezele inferioare pentru a controla vehiculul în rampă.
- Dacă mergeți la drum lung, aveți grijă ca să puneți în portbagaj racleta și lopata. De asemenea, nu ar strica nici o pereche groasă de mănuşi, nişte nisip şi un set de lanţuri. Indiferent de cât de precaut sunteți la volan, nu se ştie niciodată când puteți să rămâne blocat în drum din cauza viscolului puternic.
- Evitați deraparea și patinarea! Dacă accelarați brusc pe zăpadă, roţile motrice vor pierde aderenţa, iar Dvs s-ar putea să pierdeți controlul mașinii. La fel şi cu frânarea – dacă apăsați brusc pedala de frână, roţile se pot bloca, iar asta înseamnă că transformați automobilul într-o sanie pe roţi.
Cmentariile sunt închise