Ştiai asta? Ce însemnătate poartă perii din cauciuc şi dungile colorate care se pot găsi pe anvelopele noi

Cel mai probabil aţi avut de-a face cu anvelope, de regulă noi, pe care aţi văzut nişte peri mici din cauciuc, ca de păr, parcă aranjaţi intenţionat în poziţie verticală, dar şi nişte dungi colorate aplicate pe banda lor de rulare? Au ele vreo funcţionalitate reală sau se doreşte prin ele comunicarea unei informaţii pe care şoferii trebuie să o cunoască?

FOTO: knowyourparts.com

Pe banda de rulare a anvelopelor noi astfel de peri pot ajunge să aibă o dimensiune de plus-minus un centimetru. Unii cred că aceștia sunt necesari pentru a crește pata de contact, pentru a îmbunătăți proprietățile de prindere cu suprafața drumului, pentru a ajuta anvelopa la frânare și chiar servi ca un indicator al uzurii benzii de rulare. Toate acestea sunt, desigur, versiuni foarte interesante, dar nu sunt nici pe aproape de adevăr.

De fapt, aceste fire nu sunt altceva decât o extrudare obișnuită din cauciuc, care se formează în mod natural în timpul procesului de producție a anvelopelor din fabrică. Apare atunci când compusul de cauciuc este scos din matriță în timpul vulcanizării. Perii nu au un scop special, deși există o idee pe larg răspândită precum că aceştia ar contribui la creşterea drenajului în zona de contact a anvelopei cu drumul.

Chiar dacă acest lucru ar fi adevărat, atunci o astfel de funcționalitate poate fi clasificată ca nedocumentată, deoarece producătorii moderni de anvelope pur şi simplu îi taie în ultimele etape ale procesului de producție. Astfel de fire rămân în prezent găsite doar pe anvelopele de buget, de regulă.

Apropo există şi o altă teorie – dacă aceşti peri se trag, se întind şi nu se rup, acest indicator arată că amestecul cauciucului este destul de calitativ.

În ce priveşte dungile multicolore. Unii cred că aceste linii misterioase, găsite la fel pe banda de rulare a anvelopei, alături de acei peri despre care am scris mai sus, ar fi un indicator al uzurii cauciucului. De fapt nu este adevărat pentru că acestea dispar cu mult timp înainte ca anvelopele să intre într-o stare de degradare.

Totuşi, de ce este nevoie de aplicat aceste dungi? De fapt, conducătorul auto nu are nevoie de ele deloc. Ele sunt aplicate din fabrică, dar nu sunt un semn al calității anvelopelor sau unul care desemnează lotul din care fac parte, așa cum susţin unii vânzători.

Dungile multicolore de-a lungul benzii de rulare sunt un marcaj care se efectuează în timpul producției anvelopei și anume atunci când se eliberează semifabricatele benzii de rulare. Aceste semifabricate sunt realizate dintr-o bandă lungă continuă, iar la eliberare din utilajul care prelucrează cauciucul, marcajele sunt aplicate pe toată lungimea benzii. Apoi banda este tăiată în bucăți, a căror lungime corespunde cu lungimea benzii de rulare a anvelopei care urmează să apară în forma în care o cunoaştem. Semifabricatele tăiate ale benzii de rulare merg apoi la ansamblul anvelopei.

Deoarece semifabricatele aşa-zisului “protector” pot fi similare ca culoare, formă și dimensiune, marcajele cu dungi colorate informează angajaţii că un anumit semifabricat aparține unei dimensiuni și a unui model anume. Astfel spus, dungile colorate nu au nicio legătură cu calitatea anvelopelor. În plus, natura dungilor spune că acestea au fost aplicate chiar înainte de formarea desenului cu caneluri pe benzile de rulare. Culoarea dungilor, de asemenea, nu are vreun sens specific.

Sursă: Popular Mechanics

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/