Ştiai asta? Iată ce semnifică benzile şi punctele negre de pe marginile geamurilor şi a parbrizului

0

Un jurnalist de la Jalopnik nu a rezistat întrebării “ce rost au punctele negre care se pot găsi pe marginile geamurilor, inclusiv şi pe parbriz?”. A contactat o mare fabrică de geamuri care există din 1826 în Anglia şi a primit următoarea explicaţie.

FOTO: kinja-img.com

În primul rând, pe marginea parbrizului este o bandă neagră din ceramică, vopsită 100% în negru. Are mai multe utilităţi şi nu poate fi îndepărtată oricât ai încerca. Cea mai importantă dintre ele este că blochează razele de soare care ar topi altfel substanţa sigilantă dintre parbriz şi tablă.

Vezi şi: (video) Un truc simplu: Cum să faci ca parbrizul şi geamurile să nu se mai aburească niciodată

Totodată, banda asta neagră aduce la nivel perfect parbrizul cu stâlpii maşinii pe care vine ataşat şi nu lasă la vedere substanţa de sigilare, care s-ar vedea urât.

FOTO: eliteautospaatl.com

Referitor la punctele mici care pot avea o formă diferită, un reprezentant al fabricii contactate a spus că acestea sunt doar pentru o tranziţie mai uşoară, de la negrul 100% la transparenţa parbrizului, astfel încât să nu incomodeze brutal ochiul cu o trecere bruscă de la ceva opac şi negru la transparent.

Vezi şi: Aruncă racleta pentru gheaţă! Trucul care îţi face parbrizul curat în câteva secunde (video)

FOTO: meguiarsonline.com

Un alt inginer de la o fabrică de sticlă din Pittsburgh (SUA) a adus o altă explicaţie, dar care o include şi pe cea a englezului. Acesta a spus că că parbrizul e curbat în cuptor, la căldură mare. Banda neagră (despre care am vorbit mai devreme) se încălzeşte mai tare şi mai repede decât bucata transparentă a parbrizului

Vezi şi: (video) Autocolantele StopHam sunt istorie. Lupta cu parcările neregulamentare a ajuns la un nou nivel

Astfel, dacă nu ar exista un gradient (punctuleţele din ce în ce mai mici) care să disipe gradual căldura când parbrizul e în cuptor, ar apărea nişte distorsiuni în câmpul vizual, acele aberaţii de sfericitate deranjante.

FOTO: vwgolf.net.au

Pe scurt. Dacă nu ar fi acele punctuleţe care scad gradual în dimensiune, s-ar vedea la îmbinarea dintre parbriz şi acele benzi negre ca printr-un fund de borcan.

Vezi şi: (video) O ţeavă de canalizare a explodat lângă carosabil şi toată apa a căzut pe un Opel

Sursă: Promotor

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata