Studiu: Cota SUV-urilor la nivel global a depăşit 40% în 2020 din numărul total de automobile vândute

Flota actuală de vehicule utilitare sportive (SUV), din orice segment nu ar face parte, emite în atmosferă practic aceeași cantitate de substanțe nocive ca toate navele maritime exploatabile în prezent luate împreună! Aceasta este concluzia la care a ajuns Agenția Internațională pentru Energie.

În ciuda scăderii pieței auto din cauza pandemiei de COVID-19, emisiile provenite de la maşinile de teren continuă să crească.

În total, vânzările globale de vehicule au scăzut cu aproximativ 14% în 2020. Cu toate acestea, segmentul de crossovere/SUV-uri a scăzut cu doar 10% (aproximativ trei milioane), iar cota lor de piață a atins un nou record – 42% – cu 3 puncte procentuale mai mult decât în 2019.

Flota globală de SUV-uri urma să depășească 280 de milioane de vehicule în 2020, în creștere de la mai puțin de 50 de milioane în 2010. Analiștii spun că acest lucru reflectă creșterea continuă a popularității vehiculelor de talie mai mare şi cu capacităţi de a rula şi pe drumuri neasfaltate.

În medie, mașinile din acest segment consumă cu 20% mai mult combustibil decât autoturismele, deși această cifră poate varia de la o regiune la alta. De exemplu, în Europa, unde sunt preferate cele relativ compacte, consumul lor este în medie cu 10% mai mare, iar în SUA, unde este evidentă o dragoste deosebită pentru SUV-urile de dimensiuni mari, cu 30%!

Potrivit estimărilor IEA, flota globală de crossovere și SUV-uri a consumat doar în 2020, zilnic, până la 875 milioane de litri de combustibil! Iar o creștere continuă a numărului acestora pune la pământ toate eforturile producătorilor auto de a reduce consumul de combustibil în medie.

Volumul emisiilor nocive din acest segment practic s-a triplat în ultimii 10 ani. Și în perioada anului 2020, când emisiile globale din sectorul energetic au scăzut cu 7% (aceasta a fost și o consecință a pandemiei), SUV-urile au început să emane în atmosferă cu 0.5% mai multe substanțe nocive decât în 2019.

În ţările cu economie avansată, potrivit experților, maşinile din segmentul crossover/SUV sunt singurul factor care contribuie la creșterea poluării atmosferice în domeniile legate de combustibilii fosili. În toate celelalte sectoare, inclusiv, de exemplu, generarea de energie electrică sau industria grea, volumul de emisii fie nu cresc sau scad.

Experții Agenției Internaționale pentru Energie au numit tranziția rapidă la crossovere și SUV-uri cu propulsie electrică singura cale de ieșire din situație. Ponderea acestora în totalul vânzărilor până în 2030 ar trebui să fie de cel puțin 35%. Dar popularitatea continuă a mașinilor mai mari și mai puțin eficiente ar putea întârzia această tranziție. Într-un efort de a constrânge creșterea SUV-urilor, țări precum Franța au introdus o taxă bazată pe greutate care vizează mașinile mai grele.

Până în prezent, singura ţară în care cota vehiculelor electrice a devenit dominantă este Norvegia. Acolo, până la sfârșitul anului 2020, electromobilele au devenit mai populare decât toate celelalte luate împreună, inclusiv hibride.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/