Norvegia se umple de maşini electrice! A devenit prima ţară din lume în care vânzările acestora au depăşit 54%

Mașinile electrice au dominat piața auto norvegiană în 2020! Potrivit Reuters, vânzările mașinilor propulsate doar de energie electrică stocată în baterii le-au depăşit pe cele cumulative ale vehiculelor tradiţionale cu motoare cu ardere internă, pe benzină şi diesel. Mai mult, chiar şi hibridele au devenit mai puţin populare!

Politica a transformat piața auto din statul scandinav într-un laborator pentru producătorii de automobile care caută o cale spre un viitor fără motoare cu ardere internă, proiectând noi mărci și modele în topul listelor celor mai bine vândute maşini din ultimii ani.

Ponderea vehiculelor electrice pe piața norvegiană în 2020 a fost de 54.3%! Acesta este un alt record pentru că în 2019 cifra era de puţin peste 42%, iar în urmă cu 10 ani în genere cota era de doar un procent!

În termeni mai exacţi aflaţi că în 2020 s-au vândut în Norvegia 141.412 de vehicule noi în total. Dintre ele, 76.789 au fost pur electromobile şi doar în luna decembrie 2020 cota lor în vânzări a fost de 66.7%.

În același timp, din nou, conform graficului de mai jos, 29% dintre cumpărători au preferat diferite tipuri de modele hibride, cu sau fără conectare la o priză externă, în timp ce cota maşinilor cu motoare diesel sau pe benzină a scăzut dramatic şi pentru prima dată sub 10%!

O altă informaţie interesantă este că liderul clasamentului a fost depăşit. SUV-ul electric Audi e-tron este acum mai popular decât Tesla Model 3!

Reprezentantul unei asociații locale de electromobilitate, Christina Bu, a declarat agenției de presă că popularitatea crescândă a transportului ecologic va continua: până la sfârșitul anului 2021 ar trebui să reprezinte până la 65% din vânzări. 

Amintim că scopul principal al autorităților norvegiene este de a renunța complet la vânzarea mașinilor cu motoare cu ardere internă până la mijlocul acestui deceniu. Pentru cei care optează pentru maşini electrice se oferă o serie de scutiri de taxe comparativ cu cei care aleg alternative care scot fum.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/