Tesla anunţă înlocuirea senzorilor cu ultrasunete cu Tesla Vision pe toate maşinile sale
Compania americană Tesla a anunțat că renunță complet la senzorii cu ultrasunete pe toate autoturismele sale. Acestea vor dispărea la nivel global din echipamentele Model 3 și Model Y până la sfârșitul lui 2022, iar în 2023 nu vor mai fi instalate pe Model S și Model X. După aceea, complexul proprietar Autopilot va funcționa exclusiv pe baza Tesla Vision, sistem bazat pe camere.
Amintim că primele versiuni ale sistemului de conducere automatizat, pe care Tesla îl numeşte Autopilot, au inclus tocmai opt camere, un radar frontal și 12 senzori ultrasonici integrați în panourile caroseriei.
Cu toate acestea, acum compania auto a decis că, dacă oamenii care stau la volan se pot orienta în spaţiu exclusiv prin intermediul vederii, atunci electronicele de la bord pot funcționa în același mod. Prin urmare, a ajuns la concluzia că este mai bine să se concentreze numai pe dezvoltarea rețelei neuronale și a camerelor, în timp ce alte echipamente auxiliare doar ar “polua” sistemul.
Mai amintim că producătorul american a renunţat la radarul frontal din primăvara lui 2021. Ca urmare, unele caracteristici ale maşinii au fost reduse. De exemplu, în modul Autosteer, viteza maximă este acum limitată la 85 mph (137 km/h). În acelaşi timp, Tesla spune că în comparație cu vehiculele echipate cu radar, Model 3 și Model Y cu Tesla Vision fie și-au menținut, fie și-au îmbunătățit cotele de siguranță activă în SUA și Europa și au performanțe mai bune când trebuie să frâneze automat de urgență la detectarea unui pieton.
Iar acum mașinile electrice vor pierde senzorii cu ultrasunete care sunt responsabili de detectarea obiectelor din imediata apropiere a mașinii. În special, echipamentul este utilizat în sistemele de evitare a coliziunilor și în parcările auto. Cum se va descurca maşina fără ele nu este clar, însă până în prezent s-au înregistrat numeroase cazuri când aceşti senzori au fost cu adevărat utili, de exemplu, reuşind să trimită informaţii direcţiei pentru a întoarce automat volanul şi evita obstacole sau ciocniri cu vehicule din benzi alăturate.
„În același timp, am lansat rețeaua noastră vizuală, care este testată cu succes în versiunea beta Full Self-Driving. Cu un software de ultimă generație, această abordare va oferi sistemului Autopilot o poziționare spațială de înaltă rezoluție, o vizibilitate mai mare și capacități de recunoaștere a obiectelor”, a explicat producătorul auto.
Este de la sine clar că o tranziție completă doar la camere va duce la limitarea unor funcții. Pe maşinile Tesla sisteme precum cele de parcare automată, asistenţă la parcare și de chemare a unei maşini dintr-un loc de parcare (Summon și Smart Summon) nu vor mai funcţiona.
Cu toate acestea, Tesla a subliniat că în timp, aceste sisteme vor fi din nou disponibile. În viitorul apropiat, odată ce aceste caracteristici vor atinge performanța egală cu a mașinilor de astăzi, ele vor fi restaurate printr-o serie de actualizări de software over-the-air.
Răspunzând la întrebarea dacă tranziția spre Tesla Vision fără senzori ultrasonici afectează evaluările de siguranță Model 3 și Model Y pentru vehiculele livrate în sau după octombrie 2022, producătorul a spus că tranziția nu afectează evaluările de siguranță în caz de accident. Vehiculele echipate cu Tesla Vision păstrează aceleași cote de siguranță la impact ca și vehiculele echipate cu cameră + radar + senzori ultrasonici.
Totodată, nu se intenționează să se elimine funcționalitatea senzorilor cu ultrasunete din flota de maşini existentă.
Cmentariile sunt închise