Top 10 mărci de camioane electrice în 2022. Care sunt la moment cele mai atrăgătoare oferte
Camioanele electrice cu baterii, de tip mediu și heavy-duty (grele), îşi încep ascensiunea în termeni de popularizare în diferite părți ale lumii, inclusiv în America de Nord și Europa. Cu toate acestea, în 2022, o singură țară a dominat clasamentul vânzărilor – China.
Cu 24.075 de camioane electrice înmatriculate în China, comparativ cu cele doar 7.965 pentru restul lumii la un loc (total 32.040 unităţi), nu ar trebui să fie o surpriză faptul că 9 dintre primii 10 producători de camioane sunt originari din China. Compania SANY este lider cu o cotă de piață de 13%, determinată de vânzările puternice de semiremorci electrice cu baterii și betoniere.
În 2022, vânzările totale de camioane electrice medii și grele în China au fost mai mult decât duble față de cele din 2021. Iar promovarea modelelor a căror baterii pot fi schimbate cu altele, inclusiv într-un mod rapid a celor descărcate cu încărcate, fără a mai aştepta încărcarea lor de la o priză, a favorizat vânzările de camioane heavy-duty, care au reprezentat 51% din totalul camioanelor electrice medii şi grele. Geely, XCMG, SAIC Motor și SANY s-au numărat printre principalii furnizori de produse cu baterii schimbabile.
Am fost oarecum surprinși că BYD se încadrează în afara acestui Top 10 întocmit de Interact Analysis. La nivel internațional, are mai multe vânzări de camioane decât alte companii chineze, dar vânzările sale din China sunt sub cele ale altor concurenți.
Deocamdată, companiile chineze vând în principal pe plan intern. Aproximativ 98% din vânzările lor sunt locale și doar 2% sunt la nivel internațional. Iar în timp ce unele companii, cum ar fi BYD, au vânzări internaționale mai puternice, altele nu au deloc.
Volvo este singura companie non-chineză care figurează pe listă – deocamdată. Producătorii occidentali (alături de cei coreeni şi niponi) vor oferi mult mai multe modele BEV în viitor, însă în top 10 vor începe probabil să ajungă abia peste câţiva ani.
Hyundai este un astfel de concurent, iar Mitsubishi, Navistar și Tesla ar putea apărea și ei în top 10 în viitor. Această piață ar putea crește de 5 ori la peste 150.000 de autovehicule, iar ponderea celor înregistrate în China va scădea de la 74% în 2022 la 45% în 2024, conform prognozelor.
Un alt considerent aici este că producătorii chinezi sunt extrem de susceptibili de-a lungul timpului în a face mai multe eforturi pentru a vinde în străinătate. În timp ce problemele geopolitice, Legea de reducere a inflației și alte acte legislative guvernamentale pot face din SUA o piață țintă dificilă, există multe alte piețe care sunt mult mai deschise vehiculelor electrice chineze, în special la prețuri competitive, cum ar fi Europa și America Latină.
Deci, în timp ce 2024 va vedea o imagine mai mixtă, China este probabil să continue să fie cea mai puternică țară din clasamentul global al cotei de piață a camioanelor medii și grele BEV.
Cmentariile sunt închise