Top cele mai populare maşini electrice şi plug-in hibride. Alegerea europenilor în 2022

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În 2022, înmatriculările de vehicule electrificate uşoare dedicate transportului de pasageri (BEV, PHEV, EREV, FCEV) în Europa au atins un nou record – 2.59 milioane de unități în total. De la an la an, volumul a crescut cu 15% faţă de 2021 și cu 92% în comparație cu 2020.

În 2019, înainte ca pandemia de COVID-19 să lovească piețele europene, înmatriculările au totalizat 561.000 de unități. Cota de piață a vehiculelor electrice a crescut astfel de la 3.6 la 23% anul trecut (+362%), arată datele JATO Dynamics.

„Creșterea rapidă a cererii de vehicule electrice este consecința sprijinului guvernamental continuu prin stimulente și a unei schimbări de mentalitate în rândul consumatorilor, datorită creșterii gradului de conștientizare a ofertei de produse disponibile.”

Felipe Munoz, analist global la JATO Dynamics

BEV-urile stimulează creșterea

Anul trecut, vehiculele BEV (Battery Electric Vehicles) sau vehiculele pur electrice au reprezentat 60% din toate înmatriculările de vehicule electrice. În timp ce înmatriculările de PHEV au scăzut, BEV-urile au înregistrat o creștere de 29% între 2021 și 2022, până la un volum total de 1.56 milioane de unități – un nou record pentru piața europeană. Aproape 14 din 100 de mașini noi înmatriculate în Europa anul trecut au fost propulsate de un motor pur electric!

Țările lider în ceea ce privește cota de piață BEV au fost Norvegia (79%), Suedia (33%), Țările de Jos (23%) și Danemarca (21%), urmate de Finlanda, Elveția și Germania – fiecare cu 18%. Privind variația cotei de piață, cea mai semnificativă creștere a fost în Norvegia (+16 puncte procentuale), Suedia (+14), Finlanda (+7.5), Danemarca (+7.3) și Irlanda (+6.7). Italia (-0.9 puncte) a fost singura piață care a înregistrat o scădere între 2021 și 2022.

Grupul Volkswagen este lider pe piața BEV

În 2022, Volkswagen Group a condus piața BEV cu 349.200 de unități înregistrate și o cotă de piață de 22.4%. Acest lucru se datorează cererii puternice pentru oferta de SUV-uri electrice VW și de CUPRA Born. În ciuda acestui fapt, producătorul german nu a reușit să câștige cotă de piață la general din cauza performanței slabe a ID.3 și a întreruperii producției lui e-up! În 2022, Volkswagen a pierdut aproape 3 puncte procentuale a cotei de piață în fața Tesla, Stellantis, BMW Group, Geely Group și mai multor producători auto chinezi.

În ciuda unei scăderi de 35% a înmatriculărilor de Model 3 – cel mai bine vândut BEV din Europa în 2021 – Tesla a înregistrat o creștere a volumului de 38%, având o performanţă generală mai bună decât gigantul Stellantis, pentru a-și asigura locul 2 în clasamentul OEM-urilor producători de BEV. Acest lucru a fost posibil datorită cererii puternice pentru Model Y, care a ocupat fruntea clasamentului după modele pe nouă piețe europene, în timp ce Model 3 a fost lider absolut în trei ţări.

Stellantis a câștigat cotă de piață datorită performanțelor modelelor FIAT 500 și Opel/Vauxhall Mokka. Grupul BMW a înregistrat o creștere de 75% a volumului ca urmare a cererii puternice pentru modelele i4 și iX, depășind rivalul Mercedes-Benz care a fost afectat de un declin din cauza smart.

Geely (proprietarul Volvo și Polestar) și producătorii OEM din China au avut înmatriculări mai mult decât duble între 2021 și 2022. Rezultatele primului au fost determinate de cererea puternică pentru Polestar 2, Volvo XC40 și Volvo C40 în Suedia, Norvegia, Germania și Marea Britanie. Dintre producătorii auto din China care operează în Europa, MG a reprezentat majoritatea înmatriculărilor de vehicule noi (80%), cu o creștere de 111%, la 49.200 de unități.

Cele mai populare maşini PHEV şi BEV în Europa în 2022:

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/