Ultima oră! Şeful VW Herbert Diess a fost numit drept nou director general al Volkswagen Group
Herbert Diess îl va înlocui pe Matthias Müller în funcția de CEO al grupului Volkswagen. Diess, care a condus anterior marca Volkswagen, a preluat funcția imediat după decizia de joi seara, 12 aprilie 2018, luată în cadrul unei şedinţe comune a consiliului de administrație și a consiliul de supraveghere al Volkswagen AG.
Müller se retrage din funcție prin acordul celor două părţi, se arată într-un comunicat emis de gigantul german.
De asemenea, în cadrul adunării s-a decis reorganizarea subdiviziunilor şi optimizarea controlului asupra celor 12 branduri parte a VW AG. Grupul va crea șase noi business-subdiviziuni și va pune China, cea mai mare piață din lume și țara cheie a grupului, într-o regiune separată şi dedicată.
Mai mult, VW AG va împărți mărcile auto în trei grupuri – de masă (Volume), premium (Premium) și de lux (Super Premium). Compania se va mai pregăti pentru lansarea pe piaţa de capital a subdiviziunii Volkswagen Truck & Bus, care întruneşte mărcile MAN, Scania, Volkswagen Caminhões e Ônibus şi RIO.
În consiliul de administrație al concernului auto va intra, mai nou, CEO-ul Porsche Oliver Blume. El va fi responsabil pentru producția grupului. Diess, care are acum 59 de ani, va fi responsabil de cercetare și dezvoltare. Un alt membru al consiliului de administrație va fi CEO-ul Audi Rupert Stadler, care va răspunde de vânzările grupului. Totodată, managerii responsabili de acele trei grupuri de branduri formate, de asemenea își vor asuma și responsabilitatea de a gestiona grupul auto german, a spus compania, fără a preciza alte detalii.
Președintele consiliului de supraveghere Hans Dieter Pötsch i-a mulțumit lui Müller, numindu-i munca “remarcabilă”.
“El a preluat conducerea grupului VW în toamna anului 2015, atunci când s-a confruntat cu cea mai mare provocare din istoria sa”, a declarat Pötsch.
VW l-a înlocuit pe Matthias Müller după ce acesta a fost în imposibilitatea de a reforma portofoliul mărcilor auto din grup, ceea ce este o componentă cheie a planului strategic al companiei până în 2025, scrie Automotive News. Planul este de a transforma compania, care a ajuns în 2015 să fie parte a scandalului Dieselgate, într-un lider în ce priveşte producția de autovehicule ecologice.
“Diess este gata să reziste conflictelor, este important pentru ca lucrurile să poată merge bine într-o companie ca Volkswagen”.
Fiind anterior un top manager al grupului BMW, Diess s-a alăturat VW la sfârșitul anului 2014, cu doar câteva luni înainte de Dieselgate, și de la bun început a promis să accelereze trecerea la noile tehnologii, menținând în același timp costurile scăzute. Proiectul său a devenit mult mai relevant după ce scandalul emisiilor a generat cheltuieli imense și a schimbat prioritățile companiei.
După trecerea lui Diess la VW, mulți se îndoiau că noul venit va reuși să stăpânească politicile interne complexe ale producătorului de automobile. Dar bavarezul născut în München a fost capabil să negocieze un acord cu sindicatele, în urma căruia a redus locurile de muncă până la 30.000 şi i-a adus companiei o economie de 3.7 miliarde de euro. Eliminând treptat toate problemele în subdiviziunea cheie a VW Group, Diess a reuşit să câştige încrederea clanului familiilor Porsche-Piëch, cele care controlează de fapt concernul, a scris Bloomberg.
Având experienţă în ce priveşte achiziţiile încă de când era la BMW, Diess a jucat un rol important în timpul crizei financiare, reducând costurile cu mai mult de 4 miliarde de euro, mai scrie Automotive News. Apoi a devenit responsabil pentru dezvoltare. Dar, în competiția pentru postul de director general, a fost bătut de Harald Krüger, numit în decembrie 2014 CEO al BMW Group. Acest lucru l-a şi împins pe Diess să se mute la Volkswagen.
“Diess este un om al acţiunilor. El este alegerea cea mai potrivită a VW AG, pentru a conduce grupul spre următoarea etapă de transformare”, a declarat un analist de la Nord LB Frank Shwup.
Matthias Müller, în vârstă de 64 de ani, a fost CEO al VW AG mai puțin de trei ani. La începutul scandalului Dieselgate acesta a fost director general al Porsche și i-a preluat ulterior postul lui Martin Winterkorn.
Cu șase luni înainte de scandalul cu emisiile, în aprilie 2015, renumita publicaţie Spiegel l-a numit candidat pe Müller pentru scaunului ocupat de Winterkorn, în timpul conflictului de atunci dintre președintele consiliului de supraveghere al VW Ferdinand Piëch cu cei de la conducerea grupului și alți acționari. Atotputernicul, așa cum părea în acel moment Piëch, a vrut să-l înlocuiască pe Winterkorn care l-a dezamăgit cu şeful Porsche, dar aşa şi nu a mai ajuns să o facă din cauza demisiei.
Totuşi, în septembrie 2015, lui Müller i s-a dat cârma grupului, care a ajuns în acel moment sub un val de critici şi ameninţări cu sancţiuni din partea autorităților din mai multe țări.
“La Porsche era totul ok şi mă simţeam bine, însă datoria mea a fost, de asemenea, să ajut grupul (îndeosebi compania VW) și să preiau conducerea într-o situație dificilă”, a spus Müller într-un interviu.
Spre deosebire de Müller, un veteran care a lucrat în VW Group timp de patru decenii, Diess a deținut funcții de conducere în alte companii și nu este atât de atașat de cultura corporativă stabilită. Natura sa dură s-a manifestat în activitățile brandului Volkswagen, unde a revizuit complet dezvoltarea produselor și a redus costurile.
De mult timp fiind în stagnare, Diess prin deciziile sale a sporit profitul până la 4.1% în 2017 (de la 1.8% în anul precedent). Diess a devenit, de asemenea, primul manager Volkswagen care a decis să atace direct Tesla în ceea ce priveşte vehiculele electrice şi un rezultat urmează să-l vedem foarte curând!
Cmentariile sunt închise