Un moldovean şi-a putut continua drumul în UE după 24 de ore de aşteptare în vama Albiţa. Motivul
Un moldovean şi-a putut continua drumul în UE doar după 24 de ore de aşteptare în vama Albiţa. Despre aceasta s-a plâns pe Facebook, fiind un transportator de pasageri şi colete către diaspora din occident.
Rândurile mari la vamă şi timpii mari de așteptare sunt generaţi de verificări mai minuțioase a coletelor, iar produsele perisabile care sunt considerate că se transportă inclusiv în cantităţi comerciale sunt lăsate în terminalul vamal şi ulterior aruncate.
Este necesar de avut în vedere că, în sensul transportului bunurilor perisabile, lucrurile sunt foarte bine reglementate. România trebuie să respecte legislația europeană, iar când va fi parte a spaţiului Schengen controalele vor fi mai stricte.
„Dacă cei care le transportă ar face-o legal, cetățenii de rând nu ar mai pierde nimic, însă totul se face la negru”, ne-a declarat într-o reacţie ofiţerul de presă al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași, Denis Mihaela Lazăr.
Poţi afla de aici cantităţile exacte de produse din tutun şi băuturi alcoolice care se permit a fi introduse în România. Iar de aici poţi afla regulile privind deplasările în UE cu produse de origine animală, alimente sau plante.
Elementarul pe care trebuie să-l ştie moldovenii este că, în cazul în care călătoresc în interiorul UE, pot transporta produse din carne sau lapte atâta timp cât sunt destinate doar consumului propriu! Iar în cazul când intră în UE dintr-o țară terță, precum Republica Moldova, în genere nu este voie de transportat niciun fel de produse din carne sau lapte, cu nişte excepții în cantităţi infime!
Când intrați în UE este posibil să faceți obiectul unor controale oficiale efectuate de autoritățile locale. Dacă transportați produse din carne sau lapte pe care nu le-ați declarat, acestea vor fi confiscate și distruse. În plus, s-ar putea să vi se aplice o amendă sau chiar să vi se deschidă un dosar penal!
Fiţi deci atenţi, dacă trimiteți colete, cât şi ce băgaţi în ele! De regulă, nu toţi transportatorii de colete îşi informează clienţii despre aceste restricţii, ci au doar interesul să adune cât mai multe pentru ca să facă bani, fără garanţia că le vor scoate mai departe de punctele de trecere a frontierei române!
Cmentariile sunt închise