Un proprietar de Hyundai ix35 FCEV a cerut producătorului să-l ia înapoi când a aflat costul reparației

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Proprietarul unui Hyundai ix35 FCEV, un electromobil produs într-un număr infim, care îşi obţine energia necesară din reacţia hidrogenului cu oxigenul în pile de combustie, a cerut producătorului să-l ia înapoi după ce l-a utilizat timp de şapte ani.

AutoBild scrie că al său crossover s-a stricat brusc, iar costul reparației este de două ori mai mare decât costase maşina când era nouă. Compania auto a recunoscut că nu există niciun sens din punct de vedere economic în a sa cerere, dar şi în reparaţia propriu-zisă, iar acum încearcă să găsească o soluție alternativă pentru client.

Omul de afaceri german Till Westberg a cumpărat acest Hyundai ix35 FCEV în 2016 în schimbul a 50.200 de euro. Iar din cauza lipsei de infrastructură dezvoltată în acea perioadă, deşi în prezent situaţia nu este semnificativ mai bună, era nevoit să parcurgă suplimentar 114 km până la cea mai apropiată staţie, lucru cu care s-a smerit în timp.

În ciuda acestui fapt, el a povestit jurnaliștilor că a fost destul de mulțumit de achiziție. I-a plăcut în model dinamica accelerației, mișcarea silențioasă și autonomia reală de până la 500 de kilometri (declarată de până la 600 km de către producător). Crossoverul a funcționat impecabil timp de șapte ani, perioadă în care a adunat pe odometru 84.000 de km.

Însă într-o bună zi, fără niciun motiv aparent, a refuzat pur și simplu să mai pornească, afișând permanent o eroare pe ecranul de pe bord. În mod evident, germanul a plecat la service, iar acolo i s-a dat o veste care poate duce chiar şi la infarct: costul reparațiilor a fost estimat la aproape 104.000 euro!

Cea mai mare parte a acestei sume, de 84.875 euro fără taxe, este prețul unei noi unități de pile de combustie, care nu este altceva decât inima automobilului, montată sub aceeași capotă frontală.

Datorită faptului că pe timpul său ix35 FCEV a fost aproape o mașină experimentală cu utilizarea unor tehnologii scumpe şi a fost lansat într-un număr limitat, stocul existent de componente şi piese de schimb este redus.

Hyundai ix35 FCEV (pe unele piețele cunoscut drept Tucson Fuel Cell) cu un motor electric de 100 kW a fost produs din 2013 până în 2018, după care înlocuit cu modelul NEXO mai avansat, care a fost inițial dezvoltat ca o mașină FCEV, nu printr-o conversie cum a fost în cazul lui ix35, în original lansat cu motoare cu ardere internă.

Hyundai NEXO mai este disponibil pe piaţa din Europa, se oferă în principal pe bază de abonament și, în caz de defecțiune, un nou generator electrochimic va costa 41.650 de euro şi pentru el există o garanţie separată de 10 ani.

Cmentariile sunt închise