Vânzările de mașini noi în China s-au prăbuşit cu 92%! Compania care a început să le vândă online din cauza coronavirusului

Şi industria auto chineză are de suferit în prezent din cauza coronavirusului Covid-19. Pentru ca vânzările de maşini să fie ţinute cât de cât la suprafaţă şi să nu se prăbuşească complet, brandul Geely, de exemplu, a decis să lanseze un serviciu online de comercializare a acestora, devenind prima companie auto chineză care s-a gândit să facă asta.

Autovehiculele vor fi livrate direct cumpărătorului, care nu mai are nevoie să viziteze dealership-ul. Inițiativa este legată de focarul de coronavirus, care obligă clienţii să rămână departe de showroom-uri inclusiv.

Clienții vor putea configura și comanda o mașină pe site-ul Geely. Cumpărătorii potențiali mai pot solicita şi un test drive, în acest caz un angajat al unui showroom aducându-le maşina dorită până la casă.

Potrivit Geely, în februarie curent, liniile sale de producţie au fost încărcate doar cu o treime din volumul total. În același timp, până la sfârșitul lunii, planul este ca aproximativ 90% dintre angajați să fie chemaţi înapoi la muncă, astfel încât în ​​viitorul apropiat ritmul producției să crească din nou.

Anterior, Geely a experimentat vânzările online, dar și-a oferit mașinile prin intermediul platformelor Tmall, JD.com și Suning.com. Acum, compania a început să se angajeze în mod independent în marketingul online.

Între timp, aflaţi că în prima jumătate a lunii februarie, vânzările de mașini noi în China au scăzut cu 92%, notează BBC. Vânzările auto la nivel național au scăzut cu 96% în prima săptămână a lunii februarie, la o medie zilnică de doar 811 vehicule!

La fel, compania chineză Geely a anunţat recent că investește 370 de milioane de yuani (53 de milioane de dolari) în dezvoltarea de mașini mai sigure. În special, producătorul va crea mașini cu o protecție antivirus cuprinzătoare, care nu va permite intrarea particulelor dăunătoare în cabină şi astfel se va încerca răspândirea de boli, dar şi prevenirea epidemiilor.

Specialiștii din centrele de cercetare Geely din China, SUA și Europa vor lansa dezvoltarea comună de noi materiale durabile pentru mediu, cu proprietăți antibacteriene și antivirale. Acestea vor fi utilizate în sisteme noi de climatizare, precum și pe suprafețe pe care șoferul și pasagerii le ating cel mai des (volan, levierul cutiei de viteze, butoane, ecrane tactile, etc).

“Prevenirea epidemiilor este o muncă importantă care necesită eforturile întregii societăți pe o perioadă lungă de timp. Mașinile sunt cea mai populară formă de transport, ne petrecem o parte semnificativă din viața noastră în ele, devin practic a doua noastră casă”, a spus An Cong Hui, preşedintele Geely.

Că tot vorbim despre maşini şi China, aflaţi că din cauza bolii, cel mai importat Salon Auto Internaţional din regiune, cel de la Beijing, care urma să se desfăşoare în aprilie, a fost amânat. O dată reprogramată urmează a fi notificată separat. La fel s-a întâmplat şi în cazul Marelui Premiu de Formula 1 al Chinei, programat pentru organizare pe 19 aprilie, fiind amânat pentru o perioadă nedeterminată de timp. Dacă situaţia se va normaliza, acesta ar putea avea loc la toamnă.

În oraşul Wuhan şi împrejurimile sale din provincia Hubei, considerat a fi cel mai populat din China centrală, acolo de unde s-a răspândit acest virus, există zeci de întreprinderi auto care şi-au oprit activitatea. La fel, mulţi dealeri au încetat să mai funcționeze, deoarece cumpărătorii preferă să rămână acasă.

Traficul din oraş a fost redus la zero, străzile sunt în mare parte pustii, iar pentru transport urban funcţionează circa 6.000 de taximetre doar (nici un fel de transport în comun, deplasarea cu maşini personale la fel e interzisă acum). Din cauza acestei situaţii, unele studii efectuate au arătat o reducere uriaşă a cantităţii de emisii din atmosferă.

Reprezentanții companiilor auto internaţionale au anunțat că îşi restricționează activitățile și evacuează personalul străin din China. De asemenea, cel puţin KAMAZ, Nissan, Jaguar Land Rover, Hyundai şi FIAT au sistat temporar activitatea pentru câteva zile la uzinele sale din afara Chinei (sau urmează să o facă) din cauza insuficienței de părţi-componente pe care de regulă le primesc de acolo.

Principalul producător auto din Wuhan este marea companie Dongfeng Motor Corporation, care nu numai că produce automobile sub propriile mărci, dar are și o serie de întreprinderi mixte. În Wuhan, Dongfeng are proiecte comune cu Peugeot, Citroen, Renault și Honda. Aproape toate aceste produse sunt destinate pieței locale.

La început de februarie au anunţat despre încetarea activităţilor la întreprinderi şi evacuarea de personal cu autorizarea autorităţilor chineze următoarele companii: grupul PSA cu Peugeot şi Citroen (au trei întreprinderi în Wuhan şi împrejurimi), Nissan (o uzină), Renault, Honda, General Motors, iar oficiile VW America, FCA şi Webasto, care sunt prezente în regiune şi alte oraşe chineze, monitorizează situaţia şi le interzic colaboratorilor să efectueze deplasări de serviciu.

Între timp, companii precum Tesla Motors s-au oferit să ofere un anumit suport oamenilor ajunşi în nevoie. Clienţii locali ai companiei americane au fost informaţi că printr-un update de soft vor primi acces gratuit şi nelimitat la toate staţiile Supercharger până când situaţia nu se va remedia. Iar Daimler, BMW, Toyota și Honda, precum și omologii lor chinezi Dongfeng Motor și GAC Motor, au donat deja zeci de milioane de yuani pentru fondurile înființate pentru a-i ajuta pe locuitorii din Hubei și Wuhan în lupta împotriva bolii.

Ford a cerut angajaților companiei sale mixte Jiangling Motors să transforme 600 de furgonete Ford Transit în ambulanțe speciale pentru a transporta pacienții infectați. Alţi doi producători auto chinezi de stat, SAIC Motor și Beiqi Foton Motor, la fel s-au angajat să asambleze camionete pentru a-i ajuta pe bolnavi.

Geely, care a început recent construcția unei noi uzine pentru Lotus Cars chiar în Wuhan, cu o capacitate de 150.000 de mașini pe an, a donat la fel o sumă mare de bani pentru a ajuta la combaterea virusului (28.6 mln dolari). Compania a mai promis să cumpere medicamente și 250.000 de măști medicale, dar și să aloce 50 de dubiţe pentru asamblarea de ambulanțe. În cele din urmă, Dongfeng în sine a donat un total de 36 de milioane de yuani (5 milioane de dolari) pentru a achiziționa soluţii medicale de protecţie și kituri de îmbrăcăminte, și, de asemenea, a donat SUV-uri de producţie proprie pentru a transporta personalul medical.

De asemenea, multe companii auto locale, inclusiv BYD, au transformat o parte din liniile lor de producție pentru producția de măști de protecţie, care în acest moment sunt într-un deficit uriaș în China. În plus, unele firme s-au angajat în producția de soluţii pentru dezinfecţie și ochelari speciali de protecție, deşi nu s-au ocupat niciodată cu asta. Până la 15 milioane de măști medicale sunt produse zilnic în China, dar acest număr nu este încă suficient în situația actuală.

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Cmentariile sunt închise