(video) Acum 50 de ani, primul VAZ-2101 “Kopeika” a părăsit linia de asamblare

Aşa s-a întâmplat că în acest an, în aceeaşi zi în care o parte din populaţia planetei a sărbătorit Paştele, în Rusia să fie marcat şi un alt eveniment important pentru istoria sa. La 19 aprilie 1970, la fel în ziua de duminică, acum jumătate de secol, primul VAZ-2101 “Kopeika” a părăsit linia de asamblare.

https://www.youtube.com/watch?v=QkKPg5PwFMU

Din anii 1930, Guvernul sovietic a încercat în mod repetat să creeze o mașină a poporului. Trebuia să fie una care putea fi produsă la o scară masivă și care, la costul ei, să fie disponibilă pentru populația țării. Încă din aprilie 1941, în serie a început să fie produsă compacta “KIM-10”, creată pe baza lui Ford Perfect, dar producția sa a fost redusă odată cu începutul războiului.

FOTO: azlk-avto.ucoz.ru

Iar în decembrie 1946 a început lansarea modelului Moskvich-400, care a fost o copie ușor modificată a lui Opel Kadett K38, produs în Germania între anii 1937-1940. Moskvich-400 a fost prima mașină sovietică care a fost vândută în mod liber pentru persoane fizice. Cu toate acestea, nici aceasta, nici modelele care au urmat-o nu au devenit cu adevărat populare şi răspândite.

În anii 1960, conducerea Uniunii Sovietice a fost din nou preocupată de dezvoltarea industriei auto în masă. Cel mai rapid mod de a o face, în acel moment, era de a lansa o maşină având ca bază un proiect dezvoltat şi finisat peste “cortina de fier”. Din diferite motive, inclusiv politice, alegerea a căzut pe compania italiană FIAT și anume pe modelul său FIAT 124, iar în baza unui acord semnat atunci, italienii nu s-au gândit că pun baza unui rival serios (până în 1979, 49% din toată producţia VAZ era dedicată pentru export).

La 15 august 1966, Ministerul Comerțului Exterior al URSS și compania FIAT au semnat un acord valabil pentru opt ani de zile, privind dezvoltarea unei mașini și construirea unei fabrici de automobile în URSS. Acest proiect a fost atât de important, încât primul director general al viitorului constructor auto a fost numit adjunctul ministrului industriei auto al URSS – Viktor Nikolaevici Polyakov.

După un studiu detaliat al celor aproape 50 de locaţii posibile pentru construcția uzinei, conducerea sovietică a decis să o facă în Toliatti. Interesant este că până în 1964 acest oraș a fost numit Stavropol, dar a fost redenumit în onoarea secretarului general al Partidului Comunist Italian, Palmiro Togliatti, care a decedat în același an pe teritoriul Uniunii Sovietice, în Crimeea.

Astfel, deja în ianuarie 1967, a început construcția fabricii de automobile de pe malul râului Volga. Conform planurilor inițiale, perioada de construcție a fost de șase ani, dar, de fapt, liniile de producţie au fost puse în funcțiune cu trei ani mai devreme.

Primele trei modele programate pentru producţie era un sedan, un break și încă un sedan cu accent pe confort. Primul a fost VAZ-2101, făcut pe baza lui FIAT 124 (anul producţiei 1966) cu un motor de 1.2 litri sub capotă și un finisaj interior simplu. Pentru timpul său, acest FIAT a fost destul de modern și de calitativ, motiv pentru care în 1967 s-a ales cu premiul internațional “European Car of the Year”.

Uneori se crede că VAZ-2101 este doar un facelift al lui FIAT 124, însă nu este adevărat. În timpul testelor organizate pe celebrul poligon Dimitrov, mașina italiană a început să cedeze şi să înregistreze defecte, inclusiv crăpături în şasiu şi alte agregate. A devenit astfel evident că FIAT 124, în versiunea italiană existentă, nu era chiar cel mai potrivit donator pentru drumuri interne și condiții climatice ale Uniunii Sovietice. Conform rezultatelor testelor, au fost făcute peste 800 de modificări la proiect şi ca urmare a apărut o nouă versiune – FIAT 124R, unde indicele “R” înseamnă “Rusia”.

În primul rând, luând în considerare realitățile rusești, garda la sol a fost mărită de la 164 la 175 mm. A fost rigidizată şi suspensia, inclusiv arcurile şi suporturile. Mecanismele de frânare cu discuri, a căror plăcuţe de la roţile posterioare se distrugeau după aproximativ 1.000 de km din cauza prafului, nisipului şi noroiul aruncat de roţile frontale, au fost înlocuite cu frâne cu tamburi. Arborele cu came a fost ridicat în partea de sus a motorului, iar diametrul cilindrilor a fost mărit de la 73 la 76 de mm. Motorul de 64 CP a devenit mai rotativ și mai gălăgios, dar mai simplu și mai economic.

Modificările au afectat, de asemenea, şi designul exterior al maşinii: mânerele ușilor au fost înlocuite cu unele integrate practic în totalitate în portiere – pentru a deschide ușile, mânerul a trebuit să fie tras în sus (ceva nou pentru automobiliștii sovietici care erau obișnuiți cu mânerele cu “butoane”). O oglindă retrovizoare a fost atașată pe portiera şoferului, ceea ce exista pe FIAT 124. Pe bara de protecție din față au apărut nişte “colți” și inele de remorcare, dar şi o celebră gaură pentru demarorul manual. Au apărut şi alte două zone speciale, pe lângă cele două originale, unde putea fi pus un cric şi ridicată maşina.

Chiar și în ceea ce privește confortul, VAZ-2101 a fost mai bun decât prototipul său: scaunele sale puteau fi rabatate complet și înăuntru puteau fi organizate locuri de dormit la nevoie.

Mașina a fost numită “Jiguli” după Munții Zhiguli din regiunea Toliatti. Versiunea sa de export a devenit cunoscută sub denumirea Lada şi asta pentru că în multe limbi europene “Jiguli” era asociat cu “gigolo” (din italiană, bărbat care își folosește calitățile fizice pentru a fi întreținut de femei, de regulă mai în vârstă). Denumirea de “Kopeika” pentru VAZ-2101 a apărut din interiorul uzinei şi a început să fie utilizată pe larg la mijlocul anilor 1980, anterior fiind numită mai respectuos “edinichka”.

În 1974, Uzina de Automobile din Toliatti a atins capacitatea de producţie setată conform planurilor și a început să producă câte 660.000 de unităţi pe an. Automobilul VAZ-2101, care, cu diverse modificări a fost produs până în 1983, a dat naștere întregii familii de VAZ-uri “clasice” și pentru mai mult de un deceniu a devenit un vehicul cu adevărat popular pe drumurile rusești.

Un total de 2.702.903 de modele VAZ-2101 au fost realizate din 1970 până în 1984. Numărul de break-uri VAZ-2102 (1971-1986) a fost de 666.889 de exemplare. Automobile VAZ-21011 (1974-1983) și VAZ-21013 (1977-1988) au fost produse într-un total de 2.143.997 de unităţi, VAZ-2103 (1973-1984) – 1.304.866 de unităţi, iar modelul VAZ-2106 (1976-2001) în 41.511 exemplare.

Iată un articol interesant şi mai detaliat despre “afacerea auto a secolului”, realizat de colegii de la Autoreview, însă e disponibil integral doar pentru cei care au un abonament.

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. De către cititori, like-urile şi share-urile articolelor SUNT SALUTATE!

Sursă: pikabu.ru

Vezi şi:

(video) În Kiev se vinde un GAZ-23 Volga din anii 60 cu 140000 de dolari! Iată de ce costă atât

https://autoblog.md/foto-istoria-automobilelor-sovietice-toate-masinile-erau-copii-fidele-a-celor-din-occident/

https://autoblog.md/video-fantastic-un-moldovean-detine-un-vaz-2103-pe-care-l-a-gasit-stand-neatins-41-de-ani/

Cmentariile sunt închise