(video) Anunţuri de la Ford: Un nou proprietar pentru uzina din Craiova, gigafactory pentru baterii şi noi maşini electrice

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Compania Ford a făcut astăzi mai multe anunţuri importante care sunt legate de piaţa europeană, dar şi cea regională, apropiată de Republica Moldova. Printre acestea se numără: o nouă administrație pentru uzina din Craiova, intenţia de a construi o gigafactory pentru baterii în Turcia şi pregătirea unor noi modele electrice. Despre toate, pe rând, în cele ce urmează.

Următoarea generație a modelelor Transit Courier şi Tourneo Courier este proiectată de compania Ford Otosan, o întreprindere comună în care Ford si Koç Holding sunt acționari majoritari. Într-o mișcare care întărește şi mai mult această relație unică, Ford a confirmat astăzi că Ford Otosan urmează să îşi asume dreptul de proprietate asupra fabricii din Craiova si a businessului de producție românesc, sub rezerva aprobărilor de reglementare şi în urma consultărilor.

Anunțul de astăzi deschide un nou capitol în povestea de succes continuă a Ford Otosan şi permite centrului din Craiova să joace un rol major în viitorul întreprinderii comune. De asemenea, crește rolul Ford Otosan ca jucător de producție la nivel mondial. În cadrul noii structuri de proprietate propuse, Craiova ar urma să beneficieze de o rețea largă de competențe și de transfer de cunoștințe prin experiența vastă a Ford Otosan în proiectarea, ingineria și construcția de vehicule comerciale și electrice.

Informațiile despre sistemele de propulsie electrică obținute de Ford Otosan prin fabricarea în Kocaeli (Turcia) a modelului E-Transit de două tone, care va fi scos la vânzare curând și versiunea electrică cu baterii a următoarei generații Transit Custom, care vine online în 2023, ar putea fi utilizate pentru a asigura cea mai bună tranziție de clasă către viitorul electric al Craiovei. De asemenea, conducerea Ford Otosan din Craiova va facilita mai bine transferul de cunoștințe cu o integrare verticală sporită a tehnologiei bateriilor și se poate baza pe rețeaua extinsă și rentabilă de furnizori a companiei.

Ford și Ford Otosan se așteaptă ca modificarea anunțată astăzi să fie finalizată în al treilea trimestru al anului 2022, sub rezerva aprobărilor de reglementare și în urma consultărilor.


Ford, SK On Co., Ltd. și Koç Holding au semnat un memorandum de înțelegere fără caracter obligatoriu pentru o nouă afacere de tip joint-venture lider în industrie în Turcia, sub rezerva avansării către un angajament ferm din partea celor trei parteneri, care ar duce la crearea uneia dintre cele mai mari platforme de producţie a bateriilor electrice pentru vehicule comerciale din întreaga regiune europeană.

Întreprinderea comună va fi construită pe un amplasament din apropiere de Ankara și va produce celule NMC de nichel pentru asamblare în module de baterii. Producția este destinată să înceapă de la jumătatea deceniului curent, cu o capacitate anuală care ar putea fi cuprinsă între 30-45 GWh.

Investițiile pe care cei trei parteneri intenționează să le facă în cadrul întreprinderii comune pentru baterii – și care include sprijin din partea guvernului turc – vor aduce beneficii directe operatorilor mari și mici de vehicule comerciale din întreaga Europă, reducându-și costurile de energie și de funcționare și oferind o contribuție semnificativă la reducerea emisiilor de CO2.

Ford și SK Innovation – compania-mamă a SK On Co., Ltd. – au înființat, de asemenea, un joint-venture la începutul acestui an în Statele Unite, numit BlueOval SK. În septembrie, Ford a anunțat că intenționează să facă cea mai mare investiție americană în vehicule electrice la un moment dat de către orice producător auto și, împreună cu partenerul său, SK Innovation, intenționează să investească 11.4 miliarde de dolari și să creeze aproape 11.000 de noi locuri de muncă în două mega-locații din Tennessee și Kentucky.


Ford a mai anunțat astăzi progrese semnificative către un viitor complet electric în Europa, care va vedea compania transformată și oferind o nouă generație de șapte vehicule de pasageri și camionete complet electrice, complet conectate până în 2024.

Anunțul de astăzi se bazează pe vestea recentă că a creat o nouă unitate de afaceri globală – Ford Model e – axată pe proiectarea, producția și distribuția vehiculelor electrice și conectate. Împreună cu Ford Pro, unitatea de business axată pe afacerile Ford cu vehicule comerciale, aceste două unități de business vor defini viitorul Ford în Europa.

Cu gama sa extinsă, Ford se așteaptă ca vânzările sale anuale de vehicule electrice în Europa să depășească 600.000 de unități în 2026 și, de asemenea, și-a reafirmat intenția de a oferi o marjă EBIT de 6 la sută în Europa în 2023. Accelerarea din Europa susține obiectivul Ford de a vinde peste 2 milioane de EV-uri la nivel global până în 2026 și de a oferi companiei o marjă EBIT ajustată de 10%.

După introducerea cu succes la nivel european a noilor Mach-E și Mach-E GT în 2021, plus lansarea lui E-Transit în următorul trimestru, Ford anunţă că alte şapte vehicule electrice noi se vor alătura familiei Ford în Europa – trei dedicate transportului de pasageri și patru comerciale.

Începând din 2023, Ford va începe producția la Köln a unui crossover de dimensiuni medii, cu cinci locuri şi o autonomie de 500 km, iar un al doilea vehicul electric – un crossover sportiv – va fi adăugat la aceeași linie de producție în 2024. În plus, cel mai bine vândut autoturism Ford din Europa – Puma – va fi disponibil şi în format electric din 2024, produs la fel în România!

Reafirmându-și poziția de lider în calitate de cea mai bine vândută marcă de vehicule comerciale din Europa, gama emblematică Transit a Ford va include patru noi modele electrice – noua furgonetă cu o capacitate de o tonă Transit Custom și vehiculul multifuncțional Tourneo Custom în 2023, alături de noua generaţie Transit Courier și Tourneo Courier în 2024. Însă din 2023 noile Transit Courier și Tourneo Courier vor exista cu motoare termice şi vor fi de asemenea produse în Craiova.

Ford a mai anunțat că producția modelului EcoSport se va încheia mai târziu, în 2022, în condițiile noilor obiective stabilite.

Cmentariile sunt închise