(video) Aţi auzit de marca auto VinFast?! A fost fondată de fostul proprietar al brandului Mivina şi vine pe piaţă cu maşini pe platforme BMW

Aţi auzit de noua marcă auto VinFast?! Cumva am scăpat povestea sa şi sincer ne-am mirat de asta, pentru că informaţii despre această companie au apărut încă acum trei ani!

Mai mult, premiera primelor sale maşini prototip a avut loc la Salonul Auto de la Paris din 2018, unde am fost şi noi prezenţi fizic, dar nu am mai găsit timp să le vedem pe viu. Tot atunci s-a întâmplat să amânăm publicarea unei ştiri despre lansare până când nu am uitat complet de aceasta 🙁

Din acest motiv am decis să ne luăm revanşa şi să punem cap-coadă un articol cu cele mai interesante detalii, unul care să fie prezent şi aici, pe AutoBlog.MD, pentru a rămâne în arhivă 🙂

Ce este deci VinFast? VinFast este primul producător auto din Vietnam, un stat asiatic vecin cu China care este al 15-lea din lume după numărul populaţiei şi este bine cunoscut pentru producţia de electrocasnice şi dispozitive electronice, precum sunt aceleaşi telefoane de la Samsung.

Brandul VinFast a fost fondat în anul 2017 de către primul miliardar (în dolari SUA) vietnamez – Phạm Nhật Vượng. Afaceristul în cauză s-a născut la 5 august 1968 în Hai Phong. Familia sa paternă își are originile în Hai Phong, în nordul Vietnamului. Tatăl său a servit în divizia de apărare aeriană a armatei vietnameze, iar mama sa avea un magazin de ceai, motiv pentru care venitul familiei era mic. A crescut în Hanoi și a absolvit liceul Kim Lien în 1985.

Phạm Nhật Vượng // FOTO: thanhnien.vn

În 1987 a intrat la studii la Universitatea de Minerit și Geologie din Hanoi, iar de acolo a fost trimis în Rusia pentru a studia la Institutul de Stat Geologic din Moscova, unde a reușit să obțină o bursă datorită aptitudinilor sale matematice profunde. A absolvit această universitate în anul 1992, specialitatea Economie. După absolvire s-a căsătorit cu Phạm Thu Hương, o colegă de universitate pe care o cunoştea încă din liceu, iar ulterior perechea s-a mutat în Harkov, Ucraina.

Folosind bani împrumutați de la prieteni și familie, el a deschis un restaurant vietnamez în Ucraina, iar la scurt timp după asta a început să producă și să vândă tăiței pentru gătire instantă. În 1993 el a fondat compania Technocom, care avea să devină lider de piață în produsele culinare deshidratate din Ucraina, sub această companie şi fiind format bine cunoscutul brand Mivina!

Înainte de a se întoarce în Vietnam, în 2009 a vândut Technocom cu toate drepturile companiei Nestlé pentru 150 de milioane de dolari. Întors acasă după ani buni de muncă în Ucraina, primele proiecte ale lui Phạm Nhật Vượng în baştină au fost Vinpearl Resort Nha Trang (deschis în 2003) și complexul rezidenţial Vincom City Towers (redenumit mai târziu Vincom Ba Trieu) în centrul orașului Hanoi (deschis în 2004). Vincom a fuzionat cu Vinpearl, afacerea cu staţiunea de lux, pentru a forma VinGroup în 2007. VinGroup îşi are sediul în comuna Riverside din districtul Long Biên din Hanoiul de est. Marca auto VinFast este parte a VinGroup.

În 2015, vietnamezul a fost listat ca fiind cea mai bogată persoană din Vietnam, cu active în valoare totală de aproximativ 1.1 miliarde de dolari). La 30 octombrie 2019 Forbes îi estimase averea sa la 7.8 miliarde de dolari SUA. Clasamentul actual Bloomberg din 2020 îl poziţionează pe locul 283 în topul bogaţilor, cu 7 miliarde de dolari prin conturile sale.

Conform informaţiilor disponibile, investiția totală în noul jucător de pe piaţa auto, internaţională apropo, este mai mare de 3.5 miliarde de dolari. James DeLuca, un fost director General Motors, a fost numit CEO al VinFast, iar David Lyon, şi el un fost angajat al GM, a preluat funcția de designer-șef.

În septembrie 2017 s-a dat startul construcţiei unei uzine în Hai Phong, una în care să se producă din start atât automobile, cât şi scutere electrice. Iar în octombrie 2017 a fost organizată o campanie publică online în care schiţe de maşini ale Pininfarina, ItalDesign şi a altor case de design au putut fi votate pentru a se stabili cele favorite şi astfel să se poată spune că sunt nişte “automobile ale poporului”.

Uzina din Hai Phong // FOTO: taichinhdoanhnghiep.net.vn

Un punct de start al dezvoltării primelor modele a fost anunţul pe Facebook, din februarie 2018, al atelierului Pininfarina, în care se spune că producătorul auto vietnamez i-a comandat proiectarea a două automobile. Împreună cu postarea au fost făcute publice şi două imagini render ale maşinilor. Suma contractului, conform unor surse, a fost de cinci milioane de dolari.

https://www.facebook.com/PininfarinaSpA/posts/1432030763575222

Ulterior, deja în vara anului 2018, s-au anunţat alţi paşi pentru punerea rapidă pe picioare a acestui producător auto. Companii ca Magna, Bosch și AVL se aflau pe lista partenerilor anunțați implicați în crearea de mașini VinFast, după care a apărut o înțelegere între producătorul auto din Vietnam și General Motors!

Conform acordului de cooperare semnat în iunie 2018, VinFast preia rețeaua de dealeri Chevrolet din Vietnam, cumpără o întreprindere locală de la GM și are dreptul la schimb de experiență și tehnologii cu acest concern. La întreprinderea cumpărată, compania vietnameză intenționa să înceapă producția unui model licențiat sub propria marcă.

Un apropo aici! VinFast, realizând nevoia de personal pentru că afacerea cu maşini începea să-şi ia avânt, și-a deschis propriul Centru de Instruire, după care absolvenților li se acordă un certificat internațional!

Înțelegerea cu GM a fost un proces care a extins și mai mult proprietăţile VinFast. Vietnamezii au început extinderea uzinei din Hai Phong până la 335 de hectare, suprafaţă pe care, potrivit planurilor, există 8 platforme de producție: patru uzine VinFast, două întreprinderi mixte VinFast-GM și alte două întreprinderi implicate în producția de componente.

Un apropo aici! VinFast a încheiat chiar şi un acord de cooperare cu AAPICO din Thailanda, o companie care este cel mai mare furnizor de echipamente auto. Condițiile contractului şi rezultatul afacerii a permis localizarea aproape completă a producţiei caroseriilor. Printre cei mai mari clienți ai AAPICO se numără Isuzu, Nissan, Ford, Honda, Mitsubishi, etc.

Tot atunci, în 2018, VinFast nu a cruţat fonduri și a investit din greu în localizarea producţiei: au fost semnate contracte pentru furnizarea de echipamente pentru liniile de producţie a caroseriilor, atelierele de ștanțare, pentru producția de motoare şi pentru vopsire.

De notat că în plus faţă de maşini cu motoare cu combustie internă, interesul VinFast este şi în mașini electrice, echipamente şi transport moto, dar și autobuze. James DeLuca a declarat pe atunci că VinFast are toate condițiile pentru a deveni un jucător de succes pe piața auto.

La Salonul Auto de la Paris din toamna lui 2018 au debutat public primele modele: un sedan numit Lux A2.0 și un SUV numit Lux SA2.0. Acestea au fost prezentate sub forma unor concepte-prototipuri, însă versiunile lor de serie nu se vor deosebi prea mult pentru că, chiar şi atunci, aveau un design exterior şi interior aproape de producţie. Deşi anunţate ca fiind concepte, vizitatorii standului puteau face mai direct cunoştinţă cu ele.

Un moment aparte de menţionat este că la prezentarea noilor produse a participat chiar şi David Beckham, deşi nu s-a anunţat din timp ca fiind vreun invitat special.

Exteriorul modelelor VinFast a fost creat în colaborare cu Pininfarina, după cum am notat anterior. Interesant mai este de menţionat că primele două maşini se bazează pe platformele licențiate ale fostelor BMW Seria 5 (F10) și, respectiv, BMW X5 (F15). Cât a costat VinFast achiziţia drepturilor de utilizare a şasiurilor bavareze nu se cunoaşte.

Ampatamentul conceptelor este același cu al “donatorilor”: SUV-ul vietnamez are 2.933 mm, iar sedanul – 2.968 mm. Ambele modele VinFast au fost anunţate echipate cu un benzinar de 2.0 litri şi cu patru cilindri, creat pe baza unității N20 și fără mecanism Valvetronic. Pe sedan fusese anunţat cu 177 CP/300 Nm sau 231 CP/350 CP, iar pe SUV doar cu varianta cea mai performantă. Cutia de viteze declarată era una ZF în opt trepte. Standard dispun de tracţiune spate, însă pentru SUV a fost anunţat şi un AWD pe care compania BorgWarner l-a adaptat.

Conform datelor preliminare de la acel moment, sedanul de bază poate face 0-100 km/h în 8.9 secunde, iar cu motorul cu 231 CP în 7.1 secunde. Pentru SUV timpii declaraţi sunt de 8.9 şi 8.7 secunde cu AWD respectiv.

Producția în masă de mașini s-a anunţat în 2018 că va începe mai târziu la o noua fabrica din orașul Hai Phong. Existau atunci şi planuri pentru export, deşi, pe piața internă, pariul principal pe “premium” nu era.

Zis şi făcut, în noiembrie 2018 a fost prezentat modelul “bugetar” de serie – VinFast Fadil, pe lângă prototipul VinFast Lux, în premieră naţională în Vietnam. Acesta este făcut pe baza lui Opel Karl sau mai bine spus fratelui-geamăn Chevrolet Spark.

Într-un comunicat al companiei s-a menţionat că licența de a produce mașina a fost achiziționată de la GM, deoarece Karl a fost dezvoltat înainte ca marca germană să fie vândută grupului PSA. Și VinFast nu produce modelul standard, ci versiunea cross, modelul Opel similar fiind cunoscut sub denumirea Karl Rocks, iar cel al Chevrolet – Spark Activ.

Din punct de vedere al designului exterior şi interior, diferenţele dintre modelul VinFast şi cel original sunt minime, în mare parte doar prin grila radiatorului şi embleme. Sub capotă a fost ales un benzinar natural aspirat, cu patru cilindri şi volum de 1.4 litri, care funcționează în pereche cu un variator. Printre alte dotări se numără șase airbag-uri, ESC, sistem anti derapare, etc.

Deja în martie 2019, la Salonul Auto de la Geneva, VinFast a fost prezent neoficial, în standul partenerului Magna, cu o versiune de top, numită Lux V8, a SUV-ului arătat în 2018 la Paris. Atunci s-a comunicat că în vânzare va apărea în acest an 2020, iar numărul total de unităţi produse îi va fi limitat.

Principala diferență dintre Lux V8 și Lux SA2.0 este în motor. Prototipul a primit un american V8 Supercharged de 6.2 litri, cu 455 CP și 624 Nm de cuplu. Ce cutie de viteze şi ce sistem de tracţiune are nu s-a anunţat la acel moment, însă s-a comunicat că viteza sa maximă poate depăşi 300 km/h.

Printre diferențele vizuale se numără o grilă de radiator cu plasă, terminaţii de eșapament duble, jante de 22 inci, etriere de frână de culoare roşie, inserţii decorative din fibră de carbon, etc.

Tot în martie, după Salonul Auto de la Geneva, primul lot de maşini de teste, sedanuri şi SUV-uri, 155 de unităţi, au fost expediate din Vietnam în 14 ţări de pe patru continente pentru a trece o perioadă de teste, aşa după cum fac şi producătorii auto bine cunoscuţi şi respectaţi.

La 14 iunie 2019 are loc deschiderea fabricii din Hai Phong în cadrul parcului industrial Dinh Vu. Aceasta a fost construită într-un timp record de 650 de zile şi se conformează standardelor Industry 4.0!

Numărul de roboţi depăşeşte 1.000 de unităţi doar în atelierul de producţie a părţilor de caroserie, care se întinde pe o suprafaţă de peste 100.000 m2, şi de asta vă puteţi convinge în scurtul documentar ataşat mai jos.

Care este situaţia la momentul de faţă? Actualmente VinFast produce scutere electrice pentru piaţa internă, dar şi modele Fadil (care se vând ca pâinea caldă, depăşind local vânzările totale a unor mărci precum Ford, Toyota sau Hyundai), până când se va încheia perioada de teste a SUV-ului şi sedanului. Între timp se pregăteşte rampa de lansare în SUA, Europa şi Federaţia Rusă, în ultimul caz maşinile fiind deja înregistrate în baza de date a Rospatent.

Marele şef care a făcut tăiţei în trecut este conștient de faptul că piaţa din Vietnam este prea mică, astfel încât în următorii ani garantat modelul SUV şi sedan va merge la export, în pregătire fiind încă un crossover. Omul de afaceri a calculat că societatea sa pe acţiuni nu va face profit timp de cinci ani. Până în 2025, compania intenționează să producă până la 500.000 de mașini pe an.

În prezent automobilele LUX A2.0 şi LUX SA2.0 se pot precomanda pe site-ul oficial. Tot acolo sunt menţionate toate specificaţiile şi dotările pe care le vor avea, însă nu şi un preţ de start.

Iată broşurile oficiale, uşor de analizat, iar din ceea ce am văzut în ele vă putem spune pe scurt că echipamentul este decent. Urmează doar să aşteptăm startul producţiei în serie şi careva preţuri.

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/