(video) AVATR 11 este rezultatul colaborării dintre Changan, Huawei și CATL
O nouă marcă auto a apărut pe piaţă – Avatar Technology Co. este o întreprindere comună formată de companiile Changan, Huawei și CATL, care va produce doar vehicule electrice, relativ scumpe și avansate din punct de vedere tehnologic.
Changan este responsabilă pentru dezvoltarea completă a mașinilor, iar studioul companiei din München este angajat în design. Huawei, de partea sa, furnizează tehnologiile sale multimedia și online integrate în ecosistemul general al mărcii, în timp ce CATL pune la dispoziție bateriile şi componentele aferente.
Caracteristici cheie:
- Primul model al noii mărci este un fel de SUV coupe. În noiembrie 2021 a fost prezentat sub forma unui concept numit Avatar 11. Acum versiunea de producție este gata şi poartă denumirea AVATR 11. Practic nu există diferențe vizibile dintre cele două, dar câteva caracteristici cheie au fost dezvăluite acum.
- Modelul nu are o caroserie liftback cu cinci uşi, ci mai degrabă una fastback cu patru uşi. Luneta este instalată vertical, iar un capac separat acoperă portbagajul. În dimensiuni este asemănător unui BMW X6: 4.880 x 1.970 x 1.601 x 2.975 mm în lungime, lăţime, înălţime şi ampatament. Are portiere fără rame la geamuri şi un acoperiş panoramic cu două secţiuni de sticlă. Jantele măsoară 22 inci.
- Există o privire de ansamblu şi asupra interiorului. Planşa de bord are o arhitectură neobișnuită şi are în partea centrală instalată un subwoofer. Două ecrane înguste identice sunt instalate în fața șoferului și a pasagerului din dreapta sa, iar în centru domină un monitor în stilul celui de pe ultimele modele Tesla. Nu există butoane fizice nici pe panoul frontal, nici pe volan, iar pe tunelul central sunt tocmai trei spaţii pentru încărcarea wireless a smartphone-urilor. Se face uz de multă piele Nappa de înaltă calitate și, pentru prima dată, de piele mată NUPRIMA.
- Noul AVATR 11 este construit pe o nouă platformă modulară CHN și este echipat cu două motoare electrice (câte unul pe fiecare osie). Puterea totală se ridică la 578 CP, iar sistemul electric are o tensiune de funcționare de 750 volți. Capacitatea bateriei litiu-ion este de 90.4 kWh, iar autonomia declarată este de 600 km. În viitor vor exista versiuni mai autonome, probabil dotate cu un singur motor electric. Se mai suportă încărcare rapidă cu până la 240 kW.
- Electromobilul mai este dotat, conform tendinţelor, cu un sistem de pilotare automată ori e pregătit pentru el. Pe maşină există trei LiDAR-uri, şase radare milimetrice, 12 senzori cu ultrasunete şi 13 camere video. Puterea de procesare a sistemului este de 400 TOPS (trilioane de operații pe secundă), însă deocamdată nu se menţionează cărui nivel de autonomie îi corespunde acest complex.
Modelul va ajunge iniţial pe piața chineză în al treilea trimestru al anului curent, dar prețul nu a fost încă anunțat. Prima pe piaţă va ajunge ediţia limitată 011 MMW, creată în colaborare cu directorul de creație al companiei Givenchy Matthew M. Williams, ale cărui inițiale sunt indicate în denumire. Astfel de maşini vor fi la maximum negre şi vor fi doar 500 produse.
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise