(video) BMW a finisat restaurarea primului model neoficial BMW M

0

(update 11.10.2019) După aproape un an de restaurare „dureroasă”, filiala BMW Africa de Sud a dezvăluit ultimul său proiect – modelul orientat spre circuit BMW 530 MLE – la „Home of BMW Legends” din cadrul uzinei din Rosslyn, în ziua de marţi, 8 octombrie.

Automobilul a fost restaurat de o echipă de oameni, angajaţi BMW, care au făcut astfel de maşini acum peste 40 de ani în urmă: Luis Malhou, William Mokwape, Walter Mahlangu, Jacob Matabane şi Cassie Calaca.

Din culisele restaurării:


(17.12.2018) BMW s-a apucat de restaurarea primului model neoficial BMW M

Filiala companiei BMW din Africa de Sud porneşte într-o nouă călătorie interesantă – va restaura o maşină lăudată, iconică, cunoscută ca fiind primul model neoficial marca BMW M – 530 MLE (Motorsport Limited Edition)! 

Divizia BMW Motorsport a construit acest model într-o ediţie foarte limitată şi era de fapt, iniţial, un automobil omologat pentru o serie locală de curse.

Vezi şi: (foto) Compania BMW a restaurat complet decapotabila regelui Rock ‘n’ Roll-ului. Istoria maşinii

Când filiala BMW din Africa de Sud a decis să participe în competiţie la mijlocul anilor 1970, compania a căutat un șofer de curse celebru, care ulterior a ajuns să fie șeful BMW Motorsport – Jochen Neerpasch. La scurt după asta, două exemplare BMW Seria 5 (E12) au fost pregătite să concureze în seria Modified Production Series din ţara de la capătul lumii.

BMW 530 MLE a apărut pe grila de start în anul 1976. Au urmat 15 victorii în urma a 15 porniri consecutive, iar BMW și-a instalat autoritatea pe această serie de curse cu trei titluri cucerite în trei ani. BMW 530 MLE a fost cel mai de succes BMW Seria 5 de curse din istorie până când a fost retras în 1985.

Totuşi, pentru a se califica în această competiţie, paralel, marca trebuia să aibă o astfel de maşină pe piaţă! De aceea, a trebuit să vândă publicului minim 100 de exemplare omologate pentru circulaţia pe drumurile publice. Astfel, la uzina din Rosslyn, exclusiv pentru piaţa din Africa de Sud, în 1976 au fost construite 110 exemplare 530 MLE Type 1, iar în 1977 alte 117 vehicule Type 2.

Sub capota tuturor a fost instalat un benzinar cu şase cilindri în linie şi cu un volum de 3.0 litri, uşor tunat, care producea 200 de CP şi 277 Nm de cuplu. Acceleraţia 0-100 de km/h o putea realiza în 9.3 secunde, iar viteza maximă nu putea depăşi 208 km/h.

De un Seria 5 E21, un 530 MLE se deosebea prin mai multe soluţii menite să-i micşoreze greutatea, printre care: bare de protecţie din fibră de sticlă, câteva panouri ale caroseriei din aluminiu, geamuri subţiate, jante
Mahle, bare stabilizatoare mai groase şi nişte arcuri mai rigide pentru suspensie. În habitaclu se găseau scaune sport, un volan cu trei spiţe, pedale perforate, geamuri acţionate manual şi altele.

FOTO: wheels24.co.za

După ani de căutări, filiala BMW din Africa de Sud a achiziționat recent singurul 530 MLE despre care se ştie că a reuşit să supravieţuiască după anii ’70, chiar dacă nu se afla în cea mai bună stare. Este automobilul cu numărul 100 şi cu numărul şasiului 770100.

Cu ocazia restaurării, BMW a găsit şi i-a adus înapoi pe acei angajaţi care acum 42 de ani s-au ocupat de producţia maşinii.

Vezi şi: (foto) Un excepţional BMW M1 a fost scos dintr-un garaj după ce a stat acolo din 1982

GALERIE FOTO:

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata