(video) Chinezii atacă Tesla. Noul Aion Hyper HT este de câteva ori mai ieftin decât Model X

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Concernul chinez GAC introduce pe piața chineză un nou crossover electric – Aion Hyper HT. Acest model a devenit al treilea din familia Hyper a sub brandului Aion. Și din start trebuie de spus că este mai mult decât clară sursa inspirației conceptului de portiere posterioare.

Mașină de expoziție

Caracteristici cheie:

  • Aion Hyper HT este poziționat de producător drept un crossover de familie în segmentul premium.
    • Are o siluetă aerodinamică asemănătoare cu a unui coupe, cu un acoperiș lăsat pe spate și forme generale rotunjite.
    • Ca dimensiuni este apropiat de BMW X6: 4.935 x 1.920 x 1.700 x 2.935 mm în lungime, lățime, înălțime și ampatament.
    • Până la cinci persoane pot fi luate la bord. Volumul portbagajului variază între 670-1.802 litri. Nișa de sub capotă are un volum de 55 litri.
  • Caracteristica principală a mașinii sunt portierele posterioare în stil gullwing, care se deschid împreună cu secțiunile de acoperiș. Soluția este copiată în mod clar de la Tesla Model X, însă pe modelul chinez nu există balamale suplimentare care să plieze ușile în condiții de parcare îngustă. Mai mult, aceste portiere se oferă doar pe versiunea de top, restul având portiere obișnuite cu deschidere orizontală.
  • În habitaclu:
    • Designul planșei de bord este la ordinea zilei: are un monitor mare prins de zona centrală (14.6 inchi, 2.5 K), o lipsă aproape completă de comenzi fizice și un panou de bord situat aproape de baza parbrizului de 8.8 inchi. Ușile se deschid din interior prin butoane, iar pe tunelul central există o stație de încărcare wireless pentru două telefoane (50W).
    • În timp ce spătarul scaunului șoferului include o măsuță pliabilă, pe cel al pasagerului din dreapta există un suport pentru tălpile pasagerului din spatele său. În plus, scaunul pasagerului din față poate fi rabatat într-un șezlong.
    • Sistemul multimedia rulează pe cip Qualcomm Snapdragon 8155P.
  • Aion Hyper HT are un corp hibrid, făcut din oțel-aluminiu de înaltă rezistență. Se laudă cu un acoperiș care poate rezista unei sarcini de până la 10.5 tone și un scor maxim de cinci stele la testele C-NCAP.
    • Folosește platforma AEP 3.0, dezvoltată special pentru vehiculele electrice, care nu numai că are o suspensie modernă în termeni de configurație, ci și o varietate de sisteme electronice auxiliare datorită sistemului electric de 400 sau 800V.
      • De exemplu, poate avea trei senzori LiDAR și mai multe camere pentru un sistem de conducere semi autonom de nivel 2++.
  • Deocamdată mașina este disponibilă cu tracțiune spate asigurată de un motor electric, însă cu două oferte de putere: 245 CP și 355 Nm (0-100 km/h în 6.8 secunde) sau 340 CP și 430 Nm (în 5.8 secunde). Viteza maximă e limitată la 183 km/h.
    • În funcție de versiune există baterii cu capacități de 70, 72.7, 80 și 93 kWh, care pot asigura autonomii de până la 550, 600, 670 și 700 km respectiv (în ciclul nerealist CLTC).
    • Platforma permite încărcare rapidă, în funcție de baterie: 140 km în 10 minute de încărcare (cu platforma de bază de 400V), 415 km în 15 minute sau 450 km în 10 minute (cu versiunea de 800V a platformei)!
  • Printre alte dotări interesante disponibile se numără: ionizator de aer, filtru de particule PM2.5, sistem audio cu 22 de difuzoare (7.1.2 Dolby Atmos), porturi USB-C de 60W, hotspot Wi-Fi, priză care poate descărca extern până la 3.3 kW de energie, scaune din piele Nappa + masaj la nivel SPA, un număr decent de airbaguri și sisteme de asistență, geamuri cu izolare fonică, etc.

În China, modelul de bază costă 213.900 yuani, iar cel de top minimum 329.900 de yuani, echivalentul a 27.300 și 42.000 de euro respectiv. Pentru comparație, în aceeași țară cel mai ieftin Tesla Model X (cu autonomie de până la 700 km CLTC) costă minimum 94.200 de euro.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise