(video) Cine este Mohammed ben Sulayem, primul preşedinte FIA care nu este originar din Europa

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Fostul pilot de raliuri Mohammed ben Sulayem, originar din Emiratele Arabe Unite, a devenit primul preşedinte din afara Europei al Federaţiei Internaţionale de Automobilism (FIA) şi al 12-lea din istoria organizaţiei.

A fost ales astăzi în funcţie şi îl va succede în acest post pe francezul Jean Todt.

FOTO: fia.com

Ben Sulayem, în vârstă de 60 ani, l-a învins la alegerile pentru preşedinţia FIA pe britanicul Graham Stoker, primind 61.62% din voturile celor 198 de federații naționale cu drept de vot. De cealaltă parte Stoker, mâna dreaptă a lui Todt, vicepreşedinte al FIA începând cu 2009, s-a ales cu 36.62% din voturi. Abţinerile au însumat 1.76%.

Francezul Jean Todt (75 ani), fost preşedinte al echipei Ferrari, s-a retras după trei mandate consecutive, maximum posibile, dar a acceptat rolul de preşedinte de onoare al FIA.

Mohammed Ben Sulayem, președinte al Organizației Emirates Motorsports (EMSO) din 2005, a fost vicepreședinte pentru Orientul Mijlociu al Consiliului Mondial al Sporturilor cu Automobile FIA. 

Fost pilot de raliuri, a fost de 14 ori campion FIA de raliuri din Orientul Mijlociu, câștigând 61 de evenimente internaționale din 1983 până în 2002.

A făcut campanie sub bannerul FIA for Members, angajându-se să dubleze participarea la sportul cu motor la nivel mondial, să consolideze diversitatea și incluziunea și să fie un lider de formatori de opinie privind mobilitatea durabilă.

Ales pentru un mandat de patru ani, el l-a numit pe Carmelo Sanz de Barros Președinte al Senatului, Robert Reid Președinte Adjunct pentru Sport și Tim Shearman Președinte Adjunct pentru Mobilitate.

Ben Sulayem o mai are în echipa lui pe avocata braziliană Fabiana Ecclestone, fosta soţie a boss-ului Formula 1, Bernie. Ea va fi vicepreşedinte pentru sportul automobilistic în America de Sud.

Amintim că Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) guvernează sportul auto, inclusiv campionate mondiale precum Formula 1, Formula E, WRC (raliuri), WEC (anduranţă), etc. Este organismul de conducere al sportului cu motor mondial și federația celor mai importante organizații de mobilitate din lume. 

Fondată în 1904, cu sediul la Paris și Geneva, FIA este o organizație non-profit. Acesta reunește 245 de organizații membre din 146 de țări de pe cinci continente. Cluburile sale membre reprezintă peste 80 de milioane de utilizatori ai drumurilor și familiile acestora.

Câteva maşini super sport pe care le are în posesie
(video de acum doi ani):

Maşini pe care le avea în anii 90:

Cmentariile sunt închise