(video) Clubul german ADAC a stabilit cu cât este afectată autonomia maşinilor electrice pe timp de îngheţ
La temperaturi sub zero grade ale aerului, mașinile electrice pierd între 25 și 50% din autonomia declarată de producător, acesta fiind principalul dezavantaj major al celor care-şi iau energia din baterii în raport cu cele care o generează din hidrogen. La această concluzie a ajuns clubul auto german ADAC, conform rezultatelor unor teste.
Experții organizației fac referire la date privind consumul de energie a șapte vehicule electrice de origine europeană, japoneză și americană.
Dintre toate vehiculele electrice testate, cele mai grave pierderi de energie din cauza vremii reci au fost remarcate la noul Volkswagen ID.3! Potrivit ADAC, la o temperatură a aerului de aproximativ zero grade, consumă cu 30% mai multă energie electrică decât la +20°C! Pierderi de 21% s-au înregistrat la modelele Renault ZOE și Peugeot e-208.
Experții clubului au mai testat consumul de energie al vehiculelor electrice pe un traseu de 100 de kilometri, conducând cu viteze diferite – de la 30 la 120 km/h. În același timp, ADAC publică date din măsurătorile efectuate pe un stand dinamometric special în ciclul Green NCAP, care au prevăzut un traseu mai scurt, dar o diferență de temperatură mai mare: 23 de kilometri şi -7..+14°C.
La măsurarea în baza acestui ciclu, VW ID.3 a devenit, de asemenea, deținătorul recordului în ce priveşte pierderea de energie: s-a ridicat până la 50%! La temperaturi pozitive acest hatchback va parcurge 324 de kilometri, iar la temperaturi negative doar 162 de kilometri. De cealaltă parte, noul FIAT 500e s-a prezentat cel mai bine: 244 şi 182 km respectiv (pierderea constituind maximum 25%).
Între lider și outsider s-au clasat modelele Renault Zoe, Hyundai KONA Electric, Ford Mustang Mach-E, Lexus UX 300e și Nissan LEAF e+.
Experții au ajuns la concluzia că autonomia unei mașini electrice poate fi redusă drastic într-un mod de conducere care implică mai multe călătorii scurte efectuate consecutiv. În acest caz bateria este supusă în mod constant unei răciri puternice. În același timp, s-a putut observa că dependența energetică a sistemelor de climatizare de la bord nu a fost atât de serioasă cum se credea. Pompele de căldură îşi fac treaba şi nu consumă energie semnificativă din baterii.
ADAC a numit una dintre cele mai puternice temeri ale proprietarului unei mașini electrice teama de îngheț, mai ales stând într-un ambuteiaj, când autonomia rămasă trebuie cheltuită pe mișcare și nu pe încălzirea cabinei. Pentru a demonta acest mit, cercetătorii au lăsat noaptea, la o temperatură de -9..-14°C două vehicule electrice pornite, un VW e-up și un Renault ZOE cu 22 de grade căldură setate şi încălzire activată pentru scaune. După 12 ore de parcare în acest mod, mașina electrică franceză a consumat aproximativ 70% din energie electrică, iar germanul – aproximativ 80%.
În general, experții ADAC mai afirmă că pentru posesorul unui electromobil, care-l foloseşte zilnic pe un traseu de la domiciliu la locul de muncă, de exemplu, pierderile de energie asociate cu vremea rece vor fi nesemnificative, însă cu condiția să fie posibilă încărcarea bateriilor fie acasă, fie într-o parcare din apropierea locului de muncă.
Vezi şi:
Cmentariile sunt închise