(video) Cu un Renault ZOE s-au parcurs 26845 de km prin România pentru a seta un nou record mondial
Renault ZOE a încheiat călătoria de peste 26.800 km ca mașină oficială în proiectul “Electric Tour”. Lansat de compania energetică Restart Energy din Timișoara, proiectul şi-a propus să stabilească un nou record mondial pentru cel mai lung traseu parcurs cu un vehicul electric într-o singură țară, dar şi să contribuie la conștientizarea responsabilității pe care ar trebui să ne-o asumăm cu toții pentru a avea un mediu mai curat.
Călătoria germanului Christian Gernemann la bordul unui Renault ZOE a început la Timișoara, în data de 8 octombrie 2018 şi s-a încheiat în același oraș, în data de 3 aprilie 2019, după ce a parcurs 26.856 km. Recordul vizat – de 24.000 km a fost atins încă din luna martie, dar Christian a ales să parcurgă în plus aproape 3.000 km, pentru a vedea toate localitățile pe care își propusese să le viziteze în Romania.
Traseul a inclus 4.739 de orașe şi comune – din Ardeal până în Moldova, Delta Dunării, zone pitorești din centrul țării, orașe reședință de județ, dar şi sate uitate de lume.
Vezi şi: (video) Test Drive: Renault ZOE – cu mașina electrică prin Chișinău
Mașina a parcurs în medie 241 km pe zi. Încărcarea vehiculului 100% electric s-a făcut în cele 150 de stații disponibile pe traseul său, aflate în diverse locații – de la pensiuni şi hoteluri, la cele disponibile în parcările publice din orașele mari, în centre comerciale sau benzinării. De asemenea, datorită cablului special de tip Cameleon, vehiculul a putut fi încărcat şi la priza domestică, în locații care nu dispun încă de stații omologate.
“Am dorit să concepem un proiect care să unească oamenii din întreaga țară și să-i convingă de beneficiile pe care energia verde le poate aduce României. Consider că am adus un mesaj puternic, de impact societății românești, care cred că a înțeles modul în care percepem România și resursele ei naturale. Decizia prin care ne putem facem viața mai bună este în mâinile noastre. Atât pentru noi, cât și pentru cei din jur”, a spus Armand Doru Domuța, fondator şi CEO Restart Energy.
“Am intrat în acest proiect pentru că aveam un obiectiv comun – cu toții ne dorim un mediu mai curat, mai sustenabil şi doream să demonstrăm că se poate acum şi aici. Nimic nu te împiedică să faci deja 300 km cu ZOE, fără stresul autonomiei. Cu ajutorul lui Christian am demonstrat că poți pleca la drum mult mai lung, la fel de relaxat. Că până la urmă găsești locuri unde să îți încarci mașina, trebuie doar să te informezi, că poți avea provocări interesante, din care poți învăța, că oamenii sunt curioși şi te ajută şi cu ocazia aceasta poți descoperi locuri inedite şi iți poți face prieteni noi. Şi toate acestea la pachet cu sentimentul că tu însuți contribui la o viață mai bună”, a declarat Elena Apostol, Head of Communication Renault, Renault Commercial Roumanie.
Christian Gernemann, pilotul care şi-a asumat realizarea acestui nou record, a declarat la finalul călătoriei că “România este o țară frumoasă și merită să fie protejată prin acțiuni conștiente de ocrotire a mediului, cum ar fi adoptarea vehiculelor electrice la o scară mai largă. Renault ZOE este un vehicul care face față perfect condițiilor de iarnă și trafic pentru un timp îndelungat. Și nu în ultimul rând, eu însumi sunt reprezentarea faptului că orice lucru, oricât de greu pare, poate fi realizat de către un simplu om. Dream big, act bigger”.
Performanța sa este acum în vizorul celor de la Guinness World Records™, London, UK, care analizează toate materialele furnizate de către organizatori pentru a valida recordul în Guinness Book.
La Timişoara, colegii de la Adevărul s-au întâlnit cu Christian Gernemann pentru a afla mai multe detalii despre record.
- De când conduci un vehicul electric?
Nu de foarte multă vreme, mai precis, înaintea acestei aventuri am efectuat două – trei teste cu ZOE, în total 3-4 ore de condus. Aşa că acest traseu a fost cam prima experienţă adevărată la volanul unui vehicul electric.
- Chiar dacă la prima vedere un vehicul electric se conduce la fel ca unul convenţional echipat cu motor termic şi cutie automată, totuşi anumite particularităţi fac experienţa la volan uşor diferită într-un EV. Comparativ cu Germania, cât de mult este penalizată experienţa la volanul unui model electric în România de lipsa de civilizaţie din trafic, de agresivitatea şoferilor?
Un vehicul electric îţi impune un stil de condus anticipativ, unul în care să încerci să profiţi cât mai mult de funcţia de regenerare pe perioada de frânare. Nu doar din perspectiva condusului unui model electric, din perspectiva condusului în general, România este o ţară periculoasă. Şoferii îţi întorc maşina în faţă pe linie continuă, drumul nu are nici o vină. Din această perspectivă nu cred că mai putem vorbi de cât eşti penalizat la volanul unui model electric, cât mai mult este o chestie de supravieţuire. Din fericire, în trecut am fost şi curier, aşa că am văzut destul de multe la volan pentru a nu fi luat prin surprindere.
- Aproape 27.000 km? Câte amenzi?
Una singură, şi aia pentru viteză. Da, se întâmplă şi la volanul unui model electric. Am fost pe punctul de a mai încasa una, dar echipajul m-a iertat. Plus alte câteva opriri de rutină pentru a-mi fi testată alcoolemia. Aş vrea să menţionez că toate echipajele de poliţie care m-au oprit au fost extrem de politicoase, au vorbit în engleză cu mine, o surpriză plăcută.
Cmentariile sunt închise