(video) Datorie de 240.000 de lei pentru o mașină de 2500 de euro! Coșmarul unui tată cu dizabilități din Moldova

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Un bărbat cu dizabilități din Sîngereii Noi, tată a tocmai 10 copii, dintre care șase minori, se confruntă cu o situație dramatică după ce a importat un automobil de 2500 de euro, donat de un prieten din Germania în 2023.

Iosif Rudeanu, diagnosticat cu diabet zaharat și cu piciorul stâng amputat, a folosit mașina timp de peste un an pentru a se deplasa la spital și la biserică, beneficiind de scutiri vamale acordate persoanelor cu dizabilități. Însă, în martie 2024, autoritățile i-au cerut retroactiv circa 240.000 de lei, de cinci ori valoarea mașinii, invocând lipsa unui certificat de reutilare – document care nu i-a fost solicitat la import.

Potrivit Ziarul de Gardă, cazul a apărut în urma modificărilor legislative din 2023, menite să stopeze fraudele cu mașini scumpe importate sub pretextul scutirilor pentru persoanele cu dizabilități. Însă, din cauza unui „vid normativ”, peste 180 de persoane, inclusiv Rudeanu, au fost afectate. Deși a prezentat toate actele necesare la vama din ianuarie 2023, bărbatului i s-a impus plata accizelor și penalităților, suma crescând zilnic, iar locuința, terenul și automobilul său au fost puse sub sechestru!

Cu o pensie de doar 2000 de lei lunar, singura sursă stabilă de venit a familiei, Rudeanu nu poate achita datoria. „Acum trebuie să fie milioane deja, mi-au zis că nu ajung niște milioane în buget și vor să le întoarcă de pe spatele vostru”, spune el. Mașina, esențială pentru mobilitatea sa, a devenit un coșmar financiar din cauza unei legi neclare și a aplicării retroactive a reglementărilor.

Deputatul Radu Marian (PAS) admite o „confuzie” în aplicarea legii, precizând că se lucrează la o soluție legislativă, posibil o amnistie, pentru cazurile individuale. Secretara de stat Cristina Ixari, de la Ministerul Finanțelor, califică situația drept „o prostie” cauzată de neclarități legale și confirmă că sunt peste 180 de cazuri similare, majoritatea pierdute în instanță.

Rudeanu a apelat la toate instituțiile statului, de la Parlament la Președinție, dar fără succes. „Parcă nici justiția nu se teme de conducere”, spune el, disperat că nu primește răspunsuri clare. Dosarul său este acum la Curtea de Apel Bălți, după ce Judecătoria Bălți i-a respins cererea de anulare a datoriilor în decembrie 2024.

Serviciul Vamal susține că a acționat conform legii, dar întrebările privind aplicarea retroactivă a sancțiunilor și refuzul de a accepta certificatul ulterior oferit de Rudeanu rămân fără răspunsuri concrete. Cazul evidențiază o problemă sistemică ce afectează persoane vulnerabile, prinse între intenții legislative bune și o birocrație inflexibilă.

Vezi și: Moldova: Veste bună pentru moștenitorii vehiculelor destinate persoanelor cu dizabilități locomotorii

Cmentariile sunt închise

×