(video) Director ASP: „Propunem să eliberăm permise de conducere valabile pentru doi ani”

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Într-o şedinţă recentă în Parlament, privind securitatea rutieră în Republica Moldova, s-au făcut câteva propuneri interesante de către un reprezentant al Agenţiei Servicii Publice. S-a întâmplat după ce directorul adjunct Iurie Cristea a scos în evidenţă o problemă la care nimeni nu şi-ar fi dorit până acum să atragă atenţia – pregătirea precară a viitorilor şoferi în şcolile auto.

Cristea spune că scopul marii majorități a şcolilor auto din ţară este ca să-i treacă pe elevi cât mai repede prin program, după care aceştia să meargă singuri să se clarifice cu ASP în vederea obținerii unui permis. În acelaşi timp, calitatea orelor nu poate fi verificată mai des din cauza acreditărilor care țin școlile auto cu uşile închise pentru “curioşi”.

În această ordine de idei, ASP propune, inclusiv întru diminuarea numărului de accidente, ca permisele de conducere să fie eliberate inițial pe un termen de doi ani. Dacă în această perioadă un începător nu comite nicio încălcare în trafic, care să-i aducă în cont puncte de penalizare de exemplu, automat i se va prelungi termenul până la 10 ani; în caz contrar va fi nevoit să şi-l înnoiască la fiecare doi ani. Astfel se vor lua la evidenţă mai uşor cei care prezintă un pericol pe drumurile publice şi în acelaşi timp se va suplini bugetul de stat din cauza nedorinţei lor de a fi exemplari.

O altă propunere este ca, după ce se învață în şcolile auto partea teoretică, viitorii şoferi să fie obligaţi să susţină întâi examenul teoretic la ASP, înainte ca să urce pentru prima dată la volan în cadrul orelor practice şi să apară în trafic. În prezent, cursanţi care nu cunosc bine regulile de circulaţie, încep practica imediat după teorie, iar examenul teoretic se susţine înaintea celui practic, ambele după absolvirea şcolii auto.

Cum credeţi, astfel de măsuri ar putea diminua numărul de accidente viitoare? Ar putea aduce în trafic mai puţini şoferi de genul celui care a comis un accident grav lângă Bardar?

Cmentariile sunt închise