(video) Exemplu bun de luat! Priviți cum arată o mașină de poliție veche japoneză, dar păstrată

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Spre deosebire de țări de pe continentul european, printre care se numără și Republica Moldova, unde mașinile de poliție se strică (inclusiv în urma unor accidente), dar și se înlocuiesc periodic cu modele de ultimă generație, în majoritatea cazurilor fiind donate, în Japonia, o mare putere mondială și o țară cu o industrie auto dezvoltată, încă mai există inspectorate de poliție care folosesc automobile învechite, chiar dacă afară e 2024.

De exemplu, inspectoratul din Prefectura Saga din sudul țării, de pe insula Kyushu, încă utilizează pentru patrulare o mașină de poliție sub forma unui Toyota Land Cruiser 105.

SUV-urile mari nu sunt cel mai obișnuit tip de vehicul în flota forțelor de ordine nipone

Mai des sunt folosite în regiunile cu zone care includ predominant și drumuri de țară, neasfaltate, cum ar fi în Prefectura Saga. Un alt factor care complică patrularea în regiune este ghețușul care se formează pe drumurile de munte în timpul iernii.

Toyota Land Cruiser 105 permite poliției să-și îndeplinească datoria în astfel de condiții fără nicio pregătire suplimentară a șasiului și transmisiei. Din reportajul televizat reiese că sunt utilizate numai lanțuri de zăpadă ca mijloc de creștere a capacității de cross-country.

Acest Land Cruiser de patrulare poartă livreaua alb-neagră tradițională și are mijloace de semnalizare luminoasă specială pe acoperiș și în spatele grilei radiatorului. Interesant mai este de remarcat prezența figurii unei crizanteme în loc de emblema Toyota pe grilă, un simbol al puterii imperiale în Japonia.

Printre altele…

Această mașină de poliție mai este dotată cu semnal sonor, o stație radio și măsuțe pliabile cu balamale solide. Acestea din urmă sunt comode pentru a întocmi o diagramă a unui accident, de exemplu.

De asemenea, în cabină există un ferăstrău manual pentru a tăia ramurile copacilor căzuți pe carosabil și o lanternă portabilă care poate fi încărcată printr-o priză specială. În regiune există multe drumuri fără iluminat public.

Un alt avantaj clar al patrulei este portbagajul său spațios, care poate găzdui o gamă largă de echipamente de semnalizare (bastoane luminoase și sonore, conuri), echipament de protecție personală (o cască cu vizor) și truse de prim ajutor pentru eventuale victime.

Polițiștii de patrulare niponi mai au în arsenalul lor niște lucruri mai rar întâlnite. De exemplu un măsurător mecanic cu o roată pentru întocmirea diagramei unui accident. Ori un recipient cu un compus special pentru eliminarea urmelor de lichide periculoase de pe suprafața drumului.

Ce parcurs are nu am putut afla. Însăși modelul LC 105 este un SUV pe cadru cu suspensie complet dependentă și tracțiune integrală permanentă. A fost produs în perioada ianuarie 1998 – august 2007. Exemplarul din imagini are un benzinar V8 de 4.7 litri (231 CP/410 Nm).

Cmentariile sunt închise