(video) Fosta maşină a regelui Afganistanului a obţinut premiul Best of Show la Pebble Beach

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Un unic Mercedes-Benz 540 K Special Roadster (W 29) a câștigat prestigiosul titlu “Best of Show” la a 72-a ediţie a Pebble Beach Concours d’Elegance 2023, desfășurată duminică pe malul Oceanului Pacific. Automobilul sportiv de lux s-a impus în fața câtorva mașini clasice exclusive în votul juriului la evenimentul final al Monterey Car Week.

Această victorie reprezintă al zecelea titlu “Best of Show” pentru un vehicul marca Mercedes-Benz de la începutul organizării acestui concurs în 1950. Acest lucru înseamnă că Mercedes-Benz este acum cea mai de succes marcă din istoria acestui eveniment de încoronare în calendarul mașinilor clasice.

Interesant este de aflat că acest 540 K Special Roadster a fost comandat inițial în mai 1937 pentru Mohammed Zahir Shah, regele Afganistanului, și livrat în luna septembrie a aceluiași an. Regele a optat pentru un produs deosebit de fascinant de la Mercedes-Benz: Special Roadster cu o caroserie Made in Sindelfingen este o sculptură extrem de elegantă care emană performanță și viteză. Acesta se caracterizează prin linia laterală înaltă a ușilor, contururile curbate ale caroseriei cu radiator încastrat și un capăt spate fluid, cu roată de rezervă ascunsă.

După doar cinci schimbări de proprietate în șapte decenii, actualul proprietar a achiziționat vehiculul la licitație în timpul Pebble Beach Automotive Week din 2022, pentru 9.9 milioane de dolari în schimb.

În lunile care au urmat după licitaţie, automobilul a fost restaurat conform celor mai stricte standarde de autenticitate de către RM Auto Restoration în strânsă colaborare cu Mercedes-Benz Classic Center. În plus față de sprijinul profesional al experților de la Mercedes-Benz Heritage în timpul lucrărilor la vehicul, documentarea detaliată a istoriei mașinii sport regale de către arhivele Mercedes-Benz Classic din Fellbach a jucat un rol deosebit de important.

Acest know-how cuprinzător este inclus și în rapoartele experților Mercedes-Benz Classic, care sunt deosebit de apreciate la nivel mondial pentru vehiculele istorice deosebit de rare și de înaltă calitate ale mărcii: fiecare raport de expertiză este un document unic de originalitate. Se bazează pe cercetări ample de arhivă, precum și pe analize ale vehiculului în sine – de exemplu, materialele utilizate. Aceasta este baza pentru o descriere detaliată a biografiei automobilului în cauză și o evaluare precisă a autenticității acestuia. Una peste alta, acest lucru creează o biografie a clasicului respectiv, care are o autoritate unică în scena clasică.

Documentația comenzii din arhivele Mercedes-Benz și alte documente povestesc primii pași ai acestui 540 K Special Roadster: vehiculul exclusiv a fost comandat de curtea regală afgană în 1937 și livrat în toamna aceluiași an. Istoria ulterioară: la mijlocul anilor 1940, monarhul educat în Franța a adus vehiculul la ambasada afgană din Paris. Mașina sport cu motor supraalimentat a ajuns ulterior în Marea Britanie în 1950 în calitate de cadou pentru ginerele său, după care a fost vândută în 1953 unui colecționar american. De-a lungul istoriei sale lungi și variate, 540 K Special Roadster a fost întotdeauna întreținut și păstrat în stare autentică. Până în prezent, vehiculul are un parcurs infim.

Actualul proprietar al vehiculului este Jim Patterson. Câștigătorii premiului “Best of Show” la Pebble Beach Concours d’Elegance în 2015 (Isotta Fraschini Tipo 8A Worblaufen Cabriolet, construit în 1924) și în 2010 (Delage D8 S de Villars Roadster, construit în 1933) provin, de asemenea, din colecția sa. Cele mai recente automobile Mercedes-Benz câștigătoare ale premiului “Best of Show” au fost Mercedes-Benz 540 K Autobahnkurier al lui Arturo și Deborah Keller în 2021 și Mercedes-Benz Type S Touring Car al lui Bruce McCaw în 2017.

Uzina din Untertürkheim a produs un total de 760 de șasiuri pentru modelele 500 K (cu motor de 5.0 litri şi cu opt cilindri în linie) și 540 K (5.4 litri şi opt cilindri în linie) din seria W 29 între februarie 1934 și noiembrie 1939. Erau disponibile nouă variante de caroserie, care erau finalizate într-un atelier special de vehicule al fabricii din Sindelfingen. Au fost produse doar 58 de maşini în format roadster.

Cmentariile sunt închise