(video) Fostul șef F1, Bernie Ecclestone, a decis să se despartă de colecția personală de monoposturi

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Tom Hartley Jnr Ltd, un dealer britanic dedicat mașinilor clasice și de performanță rafinate, a fost selectat de magnatul Bernie Ecclestone pentru a organiza vânzarea colecției personale de mașini de grand prix!

„Suntem onorați să anunțăm că am fost însărcinați cu vânzarea celei mai importante colecții de mașini de curse din lume. Aceasta a fost adunată în ultimii 50 de ani și acoperă 70 de ani de curse de Grand Prix și Formula 1, aparținând nașului F1, Bernie Ecclestone. Multe dintre aceste mașini nu au mai fost văzute de zeci de ani, iar colecția cuprinde și multe exemplare care au câștigat Grand Prix-uri și campionate.

Suntem extrem de încântați să ne ocupăm de vânzarea tuturor mașinilor, este o oportunitate unică în viață, deoarece nu a mai existat niciodată o colecție de această amploare oferită spre vânzare și este foarte plăcut că Bernie a ales afacerea noastră în locul oricui altcuiva.”

Ecclestone Grand Prix Collection este numită cea mai valoroasă colecție de mașini de Grand Prix și Formula 1 din lume, dar și cea mai importantă colecție de mașini de curse. Include 69 de bijuterii.

Printre Ferrari-uri se numără:

  • 375-ul F1 câștigător al Marelui Premiu al Italiei cu Alberto Ascari;
  • Ferrari Thin Wall Special, care a fost primul Ferrari care a învins Alfa Romeo;
  • primul 312 F1, care este o mașină câștigătoare a mai multor Mari Premii și considerată de Ferrari drept cea mai originală mașină de Formula 1 supraviețuitoare din acea perioadă;
  • mașini câștigătoare de campionate ale unor piloți precum Michael Schumacher, Niki Lauda și Mike Hawthorn, al cărui 246 F1 a fost susținut incredibil de echipa Works timp de trei sezoane, pilotat de toți marii piloți Works din acea perioadă și a fost ultima mașină cu motor frontal care a obținut vreodată o clasare pe podium.

Brabham-urile lui Bernie nu au fost aproape niciodată văzute, deoarece acesta le-a păstrat în proprietate de la ultimele lor curse. În cadrul colecției sunt incluse mașini câștigătoare de campionat ale lui Nelson Piquet, dintre care una a fost folosită pentru teste cu Ayrton Senna la sfârșitul sezonului din 1983.

Mașini unice și emblematice precum BT44B și BT45C, ambele considerate printre cele mai bune modele din istoria F1 și, bineînțeles, faimoasa “mașină a fanilor” BT46B cu care Niki Lauda a câștigat Marele Premiu al Suediei cu peste o jumătate de minut și pe care Bernie a retras-o ulterior din cursă după încheierea cursei.

Alte puncte de atracție din cadrul colecției includ un Maserati 250F ex-Works și monstruosul BRM Mark II cu 16 cilindri. Iar faimosul Vanwall VW10, care, în mâinile lui Stirling Moss, a obținut mai multe victorii în Grand Prix în sezonul din 1958 și a câștigat primul Campionat al Constructorilor pentru Vanwall.

În acest fel, a fost și prima mașină britanică care a câștigat o cursă de F1. Iar de atunci campionatul și-a deschis porțile pentru echipele britanice.

„Mă simt foarte privilegiat că Bernie a încredințat vânzarea mașinilor sale afacerii mele Tom Hartley Jnr. Mașinile de Formula 1 sunt mașini pe care le cunosc deosebit de bine, nu sunt doar mașini în care am un mare interes personal, dar și noi, cei de la Tom Hartley Jnr, le cumpărăm și le vindem în mod activ. Cu toate acestea, nu a existat niciodată o colecție ca aceasta oferită spre vânzare și nimeni din lume nu are o colecție de mașini de curse care să se apropie de cea a lui Bernie. Aceasta este o mare oportunitate pentru un colecționar exigent de a achiziționa mașini care nu au mai fost niciodată scoase la vânzare și ar fi minunat să le vedem din nou pe pistă.”

Tom Hartley Jnr

Valoarea estimativă

Într-un comentariu pentru presa britanică, Ecclestone, în vârstă de 94 de ani, și-a explicat intenția de a se despărți de colecție. A declarat, simplu, că nu dorește să o împovăreze pe soția sa cu întreținerea acesteia când nu va mai fi. În plus, el vrea să se asigure că această comoară a istoriei va ajunge pe mâini bune.

Colecția este evaluată la 500 de milioane de lire sterline și valoarea unor monoposturi doar va crește în timp. Deocamdată nu este clar dacă automobilele se vor vinde la un loc sau fiecare aparte.

Vezi și: (foto/video) Record! Ferrari F2003-GA – cel mai scump monopost de Formula 1 din istorie

Cmentariile sunt închise